Νέες τεχνικές - Xορήγηση αυξητικών παραγόντων, Aιμοπετάλια - PRP

H χορήγηση (Platelet Rich Plasma, PRP), δηλαδή αυξητικών και όχι μόνων παραγόντων,είναι μια νέα βιολογική τεχνική στην ορθοπεδική και σε άλλες ειδικότητες.Το ανθρώπινο αίμα περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια (RedBloodCells), λευκά αιμοσφαίρια (White Blood Cells),πλάσμα και αιμοπετάλια. Όταν επέλθει τραυματισμός, ένα από τα πρώτα κύτταρα επισκευήςπου ταξιδεύουν στην περιοχή της κάκωσης είναι τα αιμοπετάλια.

 

Τα αιμοπετάλια αρχικά ήταν γνωστό ότι είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε μάθει ότι όταν ενεργοποιούνται στο σώμα απελευθερώνουν πολλές πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors) και κυτοκίνες (cytokines).Υπάρχουν πολλοί αυξητικοί παράγοντες με ποικίλους ρόλους, ωστόσο ο ρόλος τους κυρίως είναι να επιταχύνουν την επούλωση των ιστών και των τραυμάτων με διάφορους μηχανισμούς. Ως εκ τούτου,μετά την αύξηση της συγκέντρωσης αναφοράς των εν λόγω αιμοπεταλίων, είμαστε σε θέση να έχουμε ένα ισχυρό κοκτέιλ των παραγόντων ανάπτυξης που βελτιώνουν σημαντικά την επούλωση των ιστών. Αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στην περιοχή της κάκωσης(τενόντων, συνδέσμων, μυών ή άρθρωσεως)είμαστε σε θέση να ενισχύσουμετην επούλωση των ιστών.

 

Η Διαδικασία

Εικόνα 1: Kitγια PRP

 

Πρώτα, παίρνεται αίμα από τον ασθενή το οποίο τοποθετείται σε μία φυγόκεντροη οποία συμπυκνώνει τα αιμοπετάλια έως και 6 φορές. Μόλις τα αιμοπετάλια συμπυκνωθούν ονομάζονται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και η τεχνική χορήγηση αυτών μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το γιατρό και του στόχους της θεραπείας.

CENTRIFUGE

 

 

 

 

 

Εικόνα 2: Η φυγόκεντρος

 

PRP KIT

Εικόνα 3: O διαχωρισμός των στοιχείων του αίματος του ασθενή μετά τη φυγοκέντρηση

 

Μετά την PRP ένεση, οι ασθενείς καθοδηγούνται να ξεκουραστούν για το υπόλοιπο τηςημέρας. Η διαδικασία της  επούλωσηςμπορεί να περιλαμβάνει δυσφορία ή πόνοστο σημείο στόχο για λίγες ημέρες. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδεςγια τη σωστή επούλωση και την αναδιαμόρφωση των ιστών. Φυσικοθεραπεία και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση.

 

Το PRP είναι ένα ισχυρό νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί το δικό του αίμα ο  ασθενής, εμπλουτισμένο με  τους δικούς του βιολογικούς παράγοντες, το οποίο βοηθάει στην αποκατάσταση και επιδιόρθωση των ιστών του. Πολλαπλές μελέτες έρευνας και χιλιάδες επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το ξεκίνημά της τεχνικής αυτής εδώ και 10 περίπου χρόνια.

 

Συνήθεις παθήσεις στις οποίες χρησιμοποιείταιτο PRP στο ιατρείο  είναι :

 

¨Ωμος :

Σύνδρομο στροφικού πετάλου , τενοντίτιδα υπερακανθίου, η μερική ρήξη αυτού, σύνδρομο πρόσκρουσης , τενοντίτιδα δικεφάλου βραχιονίου, αρθρίτιδα.

 

Καρπός:
Σύνδρομο DeQuervaine’s, τενοντοελυτρίτιδα, αρθρίτιδα, διαταραχές συνδέσμων δακτύλων.

 

Αγκώνας :
Έσω και έξω επικονδυλίτιδα(tennis&golferselbow)

 

Ισχίο:
Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας (ITBSyndrome), σύνδρομο λαγονοψοίτη,θυλακίτιδα μείζων τροχαντήρα, αρθρίτιδα.

 

Γόνατο:
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού, επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα,χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, αρθρίτιδα.

 

Ποδοκνημική

Τενοντίτιδα Αχιλλείου, τενοντίτιδα περονιαίων,διαστρέματα ποδοκνημικής,πελματιαία απονευρωσίτιδα

 

Θλάσεις μυών.

 

ioan tsapakidis

Ιωάννης Τσαπακίδης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.itsapakidis.gr

email: johnytsapak@yahoo.gr

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

3o Evrytania Trail Races - 22/06/2024

3o Evrytania Trail Races - 22/06…

Ιουν 22, 2024 Rate: 0.00