Γιατί πονάνε οι ώμοι μας;

Ο Ώμος αποτελεί μια πολύπλοκη ανατομική περιοχή που περιλαμβάνει επιμέρους αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους και μύες.Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για την σωστή λειτουργία του ώμου. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δυσλειτουργεί τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει σα ντόμινο η λειτουργία της άρθρωσης με αποτέλεσμα την εγκατάσταση πόνου ο οποίος μπορεί εκτός από τον ώμο να αφορά  και γειτονικές περιοχές (Αγκώνας – Ράχη κ.α.).  Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ήπιος και περιστασιακός, ενδέχεται όμως να καταστεί πολύ έντονος και συνεχής σε βαθμός που να μην επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί το βράδυ.

 

Ο Ώμος, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αρθρώσεις (Ισχίο – Γόνατο), είναι σχεδόν αποκλειστικά μυοεξαρτώμενη άρθρωση. Αυτό σε συνδυασμό με την χρήση του σε κάθε καθημερινή, επαγγελματική ή μη, ασχολία (βάρη, υπολογιστές, οδήγηση, αγκάλιασμα παιδιών) τον καθιστά ευεπηρέαστο σε τραυματισμούς που αφορούν τα ευπαθή μαλακά μόρια (μύες, τένοντες, συνδέσμους). Με άλλα λόγια άτομα κάθε ηλικίας ενδέχεται να αποκτήσουν πρόβλημα στον ώμο χωρίς απαραίτητα να έχουν υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό από αθλητική ή μη δραστηριότητα (όπως λχ συνήθως συμβαίνει με το γόνατο). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να  συγκεκριμενοποιήσουν κάποιο στιγμιαίο γεγονός ως την αιτία του τραυματισμού τους… Η καθημερινή και αθροιστική συσσώρευση φόρτου εργασίας πάνω στους ώμους αρκούν για την έναρξη των συμπτωμάτων τα οποία εκτός από τους ώμους μπορούν να αφορούν τον αυχένα, τη ράχη ή και να επεκτείνονται στους αγκώνες και τα δάχτυλα.

 

Παλαιότερα ο πόνος στον ώμο βαφτιζόταν γενικά «Περιαρθρίτιδα». Υπό αυτό τον γενικό και απροσδιόριστο όρο υπάγονταν όλες οι αιτίες των συμπτωμάτων οι οποίες ωστόσο παρέμεναν αδιάγνωστες μη επιτρέποντας την σωστή αντιμετώπισή τους. Σήμερα πλέον, οι αιτίες έχουν αποσαφηνιστεί και έτσι ο κλινικός ιατρός μπορεί με την σωστή κλινική εξέταση και τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο να εντοπίσει το πρόβλημα και να το θεραπεύσει. 

 

Οι συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο αφορούν τις εξής παθήσεις:

 

Τενοντίτιδες ή Ρήξεις τενόντων των μυών του στροφικού πετάλου του ώμου

Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής

Παγωμένος Ώμος (Συμφυτική Ορογονοθυλακίτιδα)

Αρθρίτιδα του Ώμου

Αστάθεια του Ώμου

Παθήσεις της Ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

 

Σχεδόν όλες οι προαναφερόμενες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκοπικές χειρουργικές τεχνικές. Αυτό σημαίνει χειρουργεία μικρής επεμβατικότητας κατά το οποίο γίνεται χρήση εργαλείων σε μέγεθος μολυβιού ενώ ο χειρουργός παρακολουθεί την άρθρωση σε οθόνη μέσω μικροσκοπικής κάμερας.  Πρό βέβαια της απόφασης χειρουργικής αντιμετώπισης ο κάθε ασθενής οφείλει να συμβουλευτεί τον ορθοπαιδικό του ούτως ώστε μέσω σωστής κλινικής εκτίμησης και κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων ν αποφασιστεί το είδος της θεραπείας που ενδείκνυται.

 

nik lasanianos

Νικόλαος Λασανιάνος MD, PhD, MSc

Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος με ειδίκευση στη Χειρουργική Γόνατος και Ισχίου

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.lasanianos.gr

email: nikolaos@lasanianos.gr

-

  

 

 

 
 
 

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

15ο Greece Race for the Cure® - Οι εγγραφές άνοιξαν

15ο Greece Race for the Cure® - …

Σεπ 30, 2023 Rate: 0.00