Απρίλιος 03, 2020

Πώς να μάθεις να αγαπάς το τρέξιμο

Οι νέοι δρομείς που θα ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές είναι πολύ πιθανό να απολαύσουν και να κολλήσουν με αυτό το άθλημα.

 

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για το πώς να αγωνίζονται οι νέοι δρομείς;

Ποτέ δεν θα ξεχάσω την ημέρα που έκανα το πρώτο βήμα στο τρέξιμο. Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Ήταν τόσο φρικτό που δεν προσπάθησα ξανά για ένα χρόνο, μέχρι που μια ομάδα από τους συναδέλφους μου με προκάλεσαν να τρέξω έναν αγώνα 5 χλμ. Δέχτηκα και αυτοί με βοήθησαν να προπονηθώ, και τελείωσα τον αγώνα όρθια και χαμογελαστή. Δεν γνώριζα πώς αυτά τα ελάχιστα που έμαθα τότε, θα γινόντουσαν ο πυρήνας της φιλοσοφίας στην προπόνησή μου.

 

Ξεκινήστε από όπου και αν βρίσκεστε

Η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο φρικτό τρέξιμο και την επιτυχία του προγράμματος της προπόνησης την επόμενη χρονιά, κατέληξε σε ένα απλό κανόνα: Ξεκινήστε από όπου και αν βρίσκεστε σε φυσική κατάσταση - σοφά, σταδιακά τρέξτε ανάλογα με την ανταπόκριση του σώματός σας, και έχοντας ως στόχο να τελειώσετε με το συναίσθημα της ολοκλήρωσης και της ευτυχίας, και όχι της κούρασης και αστάθειας.

Την πρώτη φορά που άρχισα, προσπάθησα να τρέξω όσο πιο μακριά μπορούσα (που ήταν το τέλος του οικοδομικού τετραγώνου μου).Τη δεύτερη φορά ξεκίνησα με περπάτημα, στη συνέχεια, πρόσθεσα δευτερόλεπτα τρεξίματος σε μια προπόνηση με περπάτημα, στη συνέχεια, ενσωμάτωσα το χρόνο τρεξίματος μου σταδιακά.Απόλαυσα κάθε προπόνηση, γιατί τελείωνα νιώθοντας ισχυρή και ευτυχισμένη.

 

Μείνετε ευχαριστημένοι

Όταν ολοκληρώνετε το τρέξιμο νιώθοντας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος, θέλετε να το επαναλάβετε ξανά και ξανά.Όταν ξεκινάτε αρχικά πάρα πολύ σκληρά (όπως έκανα την πρώτη φορά), θα αισθανθείτε ήττα και αποτυχία.Για να γίνετε τέλειος σε κάθε δραστηριότητα, θα πρέπει να είστε συνεπής, και έτσι σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο εύκολο να φτάσετε την επιτυχία και όχι την ήττα.

 

Διατηρήστε το κίνητρο

Τρέχοντας με χαρά και όσο μπορείτε, σας δημιουργεί ένα κίνητρο για να συνεχίσετε να τρέχετε με συνέπεια.Κάντε κάποιες προπονήσεις, επειδή τις απολαμβάνετε και βλέπετε τακτικά την πρόοδο.Ίσως να είστε σε θέση να καλύψετε μεγαλύτερη απόσταση ή απλά να περπατήσετε λιγότερο.Αυτά οι λίγες κορυφαίες πέντε στιγμές θα τροφοδοτήσουν το κίνητρό σας για να συνεχίσετε.

 

Χτίστε την εμπιστοσύνη

Καθώς χτίζετε το τη φυσική σας κατάσταση για το τρέξιμο και το επίπεδο δεξιοτήτων σας, με κάθε μίλι θα αποκτήσετε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης από την οικειότητα της ρουτίνας που έχετε δημιουργήσει.Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, η εμπιστοσύνη αυξάνεται από τη συνήθεια του τρεξίματος και από τα πολλά λεπτά που επενδύετε κατά διάρκεια.Και με την εμπιστοσύνη μπορείτε να αρχίσετε να μάθετε περισσότερες δεξιότητες, όπως το πώς να τρέχετε πιο γρήγορα ή να βελτιώσετε την φόρμα σας για το τρέξιμο.

 

Διατηρήστε το απλό

Μαθαίνοντας να τρέχετε είναι σαν να αρχίζετε το νηπιαγωγείο.Αν ξεκινήσετε με τις βασικές αρχές, θα αποκτήσετε χρόνια επιτυχίας.Όλα ξεκινούν με το να εξασκήσετε την υπομονή σας, και να προχωρήστε αργά και με βάση το πώς το σώμα σας αισθάνεται.

 

 

Επιμέλεια: Μαρία Λάσκαρη για την SPORTEVENT

 

Από Jenny Hadfield

 

Πηγή: www.runnersworld.com