Η σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την προπόνησή σας πραγματικά

Προσθέτοντας λίγη σκούρα σοκολάτα σε μια διατροφή για προπόνηση μπορεί αβίαστα να βελτιώσει την αντοχή των επιδόσεων σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σχετικά με τη διατροφή για τους αθλητές. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής παρέχουν πολεμοφόδια τόσο για τους αθλητές που αναζητούν μια άκρη όσο και για εκείνους που ελπίζουν σε μια δικαιολογία για να ευχαριστηθούν.

 

Η επικατεχίνη είναι γνωστό ότι ωθεί τα κύτταρα που κατευθύνονται προς τα αιμοφόρα αγγεία να απελευθερώσουν επιπλέον νιτρικό οξείδιο, μια ουσία που έχει πολλαπλές επιδράσεις στο σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνει ελαφρώς την αγγειοδιαστολή, ή διευρύνει τις φλέβες και τις αρτηρίες, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και της καρδιακής λειτουργίας. Οδηγεί και τα μυϊκά κύτταρα να λάβουν περισσότερη ζάχαρη στο αίμα, παρέχοντας τους με περισσότερη ενέργεια, και ενισχύοντας το πέρασμα του οξυγόνου στα κύτταρα.

 

Λόγω των πολλών φυσιολογικών αποτελεσμάτων της, καθένα από τα οποία μπορεί να βοηθήσει τη φυσική απόδοση, οι αθλητές εδώ και καιρό έψαξαν τρόπους για να αυξήσουν την ποσότητα του νιτρικού οξειδίου στο αίμα τους. Μερικοί κατέφυγαν στα χάπια συμπληρώματος, αν και τα οφέλη των συμπληρωμάτων νιτρικού οξειδίου είναι αναπόδεικτα. Άλλοι έπιναν χυμό παντζάρι, ένα ποτό που περιέχει μια βαριά δόση νιτρικών αλάτων, τα οποία στη συνέχεια διασπώνται στον οργανισμό σε μονοξείδιο του αζώτου και άλλες ουσίες. Υπάρχουν ερωτήματα, ωστόσο, για την ασφάλεια των νιτρικών και επίσης κάποιος που έχει δοκιμάσει χυμό παντζάρι θα σας πει, η γευστικότητα αυτού του ποτού είναι ευδιάκριτα σαν υγρό χώμα.

 

Παραδόξως, οι αθλητές και οι επιστήμονες έχουν δώσει μικρή σχετικά προσοχή στις δυνατότητες της μαύρης σοκολάτας ως ένα τρόπο φυσικής αύξησης του νιτρικού οξειδίου και την επακόλουθη απόδοση, ίσως εν μέρει γιατί η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, και επίσης δεν είναι ούτε φάρμακο ούτε δυσάρεστη, δύο χαρακτηριστικά που συχνά συνδέονται με τα εργογενείς βοηθήματα.

 

Αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Kingston της Αγγλίας είχαν την υποψία ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ένας ισχυρός ενισχυτής απόδοσης, εάν η σοκολάτα αναπτυχθεί προσεκτικά.

 

Έτσι, για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής, βρήκαν οχτώ άνδρες ερασιτέχνες ποδηλάτες που συμφώνησαν, προς το συμφέρον της επιστήμης, να τρώνε μια μικρή μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα.

 

Οι ποδηλάτες αρχικά, ωστόσο, επισκέφθηκαν το εργαστήριο των ερευνητών για δοκιμές της φυσικής τους κατάστασης και την πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια των μέτριων βολτών τους και του ολοκληρωτικού σπριντ σε στατικό ποδήλατο.

 

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδωσαν στους μισούς ποδηλάτες 40 γραμμάρια (1,4 ουγκιά, ή περίπου ένα και μισό τετράγωνο) ανά ημέρα μάρκας Dove μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει βρεθεί στο παρελθόν σε δοκιμές να περιέχει παραπάνω του μέσου όρου ποσότητας επικατεχίνης.

 

Είπαν στους ποδηλάτες να αντικαταστήσουν ένα από τα συνήθη σνακ ή γλυκά τους με τη σοκολάτα, για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Στους άλλους ποδηλάτες δόθηκαν 40 γραμμάρια λευκή σοκολάτα, ως έλεγχος.

 

Όλοι έτρωγαν την σοκολάτα τους κάθε ημέρα για δύο εβδομάδες, έπειτα επέστρεψαν στο εργαστήριο για να επαναλάβουν τις δοκιμές.

 

Στη συνέχεια, κάθε ομάδα ήταν εφοδιασμένη με όποιο είδος σοκολάτας, λευκής ή σκούρας, δεν είχαν φάει προηγουμένως και συνέχισαν για άλλες δύο εβδομάδες.

 

Επέστρεψαν και επανέλαβαν και πάλι τις δοκιμές στην ποδηλασία και στην πρόσληψη οξυγόνου.

 

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Κάθε ένας από τους ποδηλάτες απέδωσε καλύτερα στις περισσότερες από τις φυσικές δοκιμές μετά από δύο εβδομάδες με μαύρη σοκολάτα, σε σύγκριση με την αρχική τιμή των αποτελεσμάτων και αφού είχαν φάει λευκή σοκολάτα. Οι αναβάτες χρησιμοποίησαν λιγότερο οξυγόνο για να οδηγήσουν σε έναν μέτριο ρυθμό, μια αλλαγή που τους επέτρεψε σε γενικές γραμμές να οδηγούν περισσότερο ή σκληρότερα πριν κουραστούν: και κάλυπταν μεγαλύτερη απόσταση κατά τη διάρκεια ενός χρόνου δοκιμής δύο λεπτών, ολοκληρωτική χρονομέτρηση, που σημαίνει ότι η αναερόβιά τους, σπριντ ικανότητα είχε ενισχυθεί.

 

Οι ερευνητές δεν μέτρησαν άμεσα το νιτρικό οξείδιο στο αίμα των εθελοντών, αλλά πιστεύουν ότι η σοκολάτα επέκτεινε την παραγωγή της ουσίας, βελτιώνοντας την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα των αναβατών.

 

Τα κέρδη της απόδοσης όμως δεν ήταν τεράστια. Οι αναβάτες που είχαν φάει τη μαύρη σοκολάτα κάλυψαν το ένα δέκατο του ενός μιλίου κατά τη διάρκεια του χρόνου δοκιμής δύο λεπτών σε σύγκριση με όταν είχαν φάει τη λευκή σοκολάτα. Αλλά αυτή την επιπλέον απόσταση σε μίλια, οι επιστήμονες επισημαίνουν,ότι θα γινόταν ακόμη και αν οι αναβάτες ακολουθούσαν αλλιώτικα τις ίδιες διατροφικές και τις αγωγές προπόνησης κατά τη διάρκεια καθεμιάς από τις συνεδρίες των δύο εβδομάδων.

 

Το αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων φαίνεται να είναι ότι «οι ερασιτέχνες αθλητές που θα θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους» θα μπορούν να εξετάσουν την εναλλαγή του ενός καθημερινού μπισκότου ή σόδα με ένα τετράγωνο ή δύο από μαύρη σοκολάτα, δήλωσε ο Rishikesh Kankesh Patel, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Kingston που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

 

Αλλά προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα την ιδανική δοσολογία της μαύρης σοκολάτας για τους αθλητές, και ότι πάνω από 40 γραμμάρια είναι απίθανο να είναι χρήσιμη, έτσι βάλτε στην άκρη την υπόλοιπη μπάρα.Τα επίπεδα κακάο και επικατεχίνης ποικίλλουν επίσης ευρέως από μπάρα σε μπάρα, είπε, γεγονός που καθιστά την ακριβή δοσολογία του περιεχομένου που βελτιώνει την απόδοση δύσκολη.

 

Επιμέλεια: Μαρία Λάσκαρη για την SPORTEVENT

 

Από Gretchen Reynolds

 

Πηγή: www.nytimes.com

-