Σπλαχνικό λίπος και τρόπος ζωής

Υπάρχουν 2 αποθηκευτικές μορφές λίπους. Πρώτον, το ορατό λίπος, δηλαδή αυτό που φαίνεται και συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα και ονομάζεται υποδόριο και δεύτερον το μη ορατό λίπος, δηλαδή αυτό που δεν φαίνεται και αποθηκεύεται εσωτερικά στην περιοχή της κοιλιάς γύρω από τα όργανα και ονομάζεται σπλαχνικό. Το τελευταίο λίπος βοηθά στην προστασία των οργάνων, όπως είναι το ήπαρ, το πάγκρεας, η καρδιά,  αλλά αν υπερβεί τις φυσιολογικές τιμές είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία.

 

Το σπλαχνικό λίπος, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας δείκτης και παράγοντας κινδύνου πολλών μεταβολικώνδιαταραχών και ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπεργλυκαιμία, η υπερινσουλιναιμία, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η υπερλιπιδαιμία, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, η υπνική άπνοια ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μη φυσιολογικές τιμές σπλαχνικού λίπους είναι συχνότερο φαινόμενο στους άνδρες και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το σημαντικότερο αίτιο αύξησης της συγκεκριμένης μορφής λίπους είναι το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, η προχωρημένη ηλικία, η κατάθλιψη, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, το υπερβολικό άγχος, η καθιστική ζωή, η μη ισορροπημένη διατροφή και οι συχνές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους.

 

Η καλύτερη αντιμετώπιση του λίπους και ειδικότερα του σπλαχνικού είναι ένας συνδυασμός σωστής διατροφής, κατάλληλης άσκησης, καλύτερου ύπνου και λιγότερου άγχους. Η πρώτιστη και σημαντικότερη λύση, αυτού του προβλήματος είναι η μείωση του σωματικού βάρους, εάν κάποιο άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ωστόσο, δεν έχουν μόνο τα υπέρβαρα άτομα, αυξημένες τιμές σπλαχνικού λίπους. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι, ανεξαρτήτως βάρους, οφείλουν να ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια και ελαιόλαδο. Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα του λίπους στη διατροφή αλλά και η ποιότητα του. Συνεπώς, επιλέξτε πηγές «καλού» λίπους, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια. Επιπρόσθετα, αυξήστε την κατανάλωση του νερού ημερησίως και μειώστε την πρόσληψη των αλκοολούχων ποτών και των αναψυκτικών.

 

Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αερόβια άσκηση, δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο, η κολύμβηση και ο χορός, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά του σπλαχνικού λίπους και είναι αποτελεσματικότερη μορφή άσκησης συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις (ασκήσεις με βάρη). Επομένως, πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως αερόβια άσκηση, ήπιας ή μέτριας έντασης, για 3-5 φορές εβδομαδιαίως για 30-60 λεπτά, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπονται και οι ασκήσεις με βάρη, αφού προσφέρουν σημαντική στήριξη στα οστά, μυϊκή τόνωση και ενδυνάμωση.

 

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα ποσοστά σπλαχνικού λίπους είναι ο κακός ύπνος. Πιο αναλυτικά, τα άτομα που κοιμούνται πολύ λίγο, δηλαδή λιγότερο από 5 ώρες ή πάρα πολύ (περισσότερο από 8 ώρες) έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμούνται φυσιολογικά 7-8 ώρες το βράδυ. Επίσης, ο βραδινός ύπνος είναι ανεκτίμητος και δεν αναπληρώνεται καθόλου με τον ύπνο τις πρωινές ώρες. Τελευταίος τροποποιήσιμοςπαράγοντας είναι το άγχος-στρες. Τα άτομα που βιώνουν πιο έντονα άγχος στην καθημερινότητα τους έχουν μεγαλύτερη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, συγκριτικά με τα άτομα που βιώνουν λιγότερες αγχώδεις καταστάσεις.

 

 

maril mpei

Μαριλένα Μπέη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Επιστημονική Συνεργάτιδα LightLife

www.lightlife.gr

 

-