Ενυδάτωση και αθλητική απόδοση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αθλητική απόδοση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη και η έντονη εφίδρωση συνηγορούν στη μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Η μείωση της αθλητική απόδοσης λόγω αφυδάτωσης, συμβαίνει ακόμη και όταν ο αθλούμενος έχει αφυδατωθεί κατά 2% του σωματικού του βάρους, ενώ απώλειες που υπερβαίνουν το 5% του σωματικού βάρους μπορούν να μειώσουν την απόδοση κατά την άσκηση κατά 30%.

 

Μάλιστα, η απώλεια ενός λίτρου ιδρώτα σε μια καθημερινή προπόνηση αντιστοιχεί περίπου σε απώλεια 2,9g χλωριούχου νατρίου, δηλαδή άλατος. Η αίσθηση της δίψας όμως γίνεται πολλές φορές αντιληπτή, όταν έχει ήδη επέλθει αφυδάτωση κατά 3%. Γι’ αυτό τον λόγο, τα υγρά πρέπει να καταναλώνονται σε τακτά διαστήματα κατά την προπόνηση και τους αγώνες, με την πρόσληψη 150-250ml κάθε 15 λεπτά να είναι καλά ανεκτή από το πεπτικό σύστημα κατά την άσκηση.

 

Αν η άσκηση διαρκεί πάνω από μια ώρα, η πρόσληψη σκέτου νερού, μπορεί να μην είναι επαρκής για την αποκατάσταση των απωλειών. Μια καλή λύση είναι τα υποτονικά αθλητικά ποτά, τα οποία περιέχουν γλυκόζη και ηλεκτρολύτες, οδηγώντας στον μέγιστο ρυθμό απορρόφησης νερού από το έντερο.

 

Όσον αφορά την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών μετά το πέρας της άσκησης, προτείνεται η κατανάλωση ποσότητας υγρών, η οποία είναι ίση με το 150% των υγρών που χάθηκαν κατά την άσκηση, σε συνδυασμό με την αναπλήρωση των απωλειών νατρίου.

 

 

Irene Lidoriki

Ειρήνη Λιδωρίκη

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

MSc στην Κλινική Διατροφή, PhD student

Τηλ: 6936183091

email: irene_lido@yahoo.gr

-