Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πως να την αντιμετωπίσουμε

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη το καλοκαίρι παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας. Το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder- SAD) είναι συχνότερο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της μειωμένης παραγωγής βιταμίνης D από την έλλειψη φωτός.Ωστόσο, φαίνεται ότι η έναρξη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος το οποίο σχετίζεται κατά πολύ με την εικόνα του σώματος και με αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών (σεροτονίνη και μελατονίνη).

 

Σε ότι αφορά τους δρομείς, η μείωση και η έλλειψη αγωνιστικών υποχρεώσεων καθώς, επίσης, και η αποχή που επιβάλλεται να κάνουν μετά και την ολοκλήρωση του ανοιξιάτικου μαραθωνίου εντείνουν τα συμπτώματα της κακής διάθεσης μιας και η έλλειψη αγωνιστικού στόχου μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε απώλεια κινήτρου και σε αίσθημα ματαίωσης.

 

Η εποχική κατάθλιψη φαίνεται να έχει βιολογικό υπόβαθρο, ωστόσο, στις μέρες μας οι οικονομικές δυσκολίες οι οποίες περιορίζουν ή απαγορεύουν τις διακοπές εντείνουν τη θλίψη και τη μελαγχολία. Τα συνήθη συμπτώματα δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα της κατάθλιψης και εντοπίζονται στις αλλαγές των συνηθειών στον ύπνο και στη διατροφή, στη διάθεση και στα συναισθήματα. Επιπλέον η μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή καθώς, επίσης, και οι αρνητικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύουν την κατάσταση. Το άτομο που βιώνει εποχική - καλοκαιρινή κατάθλιψη αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της μελαγχολίας του, βλέποντας ανθρώπους γύρω του οι οποίοι χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την καλοκαιρινή αύρα, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να βιώσει τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να απομονώνεται ακόμη περισσότερο.

 

ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ:

 

Η ίδια η εποχή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

  • - Ο ήλιος

  • - Η σωστή διατροφή αλλά και

  • - Η υιοθέτηση άσκησης είναι σημαντικοί παράγοντες που θα μας βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κατάθλιψης.

  •  

Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι εκείνες που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και θα μας βοηθήσουν στη θετική σκέψη και στην αποβολή των αρνητικών συναισθημάτων. Επιπλέον, με την άσκηση η εικόνα του σώματος θα βελτιωθεί με αποτέλεσμα να αλλάξει η διάθεση μας. Ωστόσο η υιοθέτηση κάποια μορφής άσκησης δεν θα πρέπει να αποσκοπεί μόνο στη μείωση των κιλών και στην βελτίωση της αισθητικής όψης του σώματος.

 

Επιλέξτε αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες σας ικανοποιούν και σας κάνουν να αισθάνεστε ευεξία, και όχι αναγκαστικά εκείνες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε πιο γρήγορα.

 

Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε μέρη που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα και ξένοιαστα, με αρκετό ήλιο και αέρα (π.χ. πάρκα, πλατείες, παραθαλάσσιους προορισμούς κ.α.).

 

Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα ανταποκρίνεται στις ενεργειακές σας ανάγκες και στην κάλυψη πιθανών ορμονικών προβλημάτων λόγω υποθυροειδισμού, ο οποίος πολλές φορές ενοχοποιείτε για την ύπαρξη καταθλιπτικής διάθεσης.

 

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες τις οποίες είχατε αφήσει στην άκρη λόγω του χειμώνα (π.χ. την περιποίηση του κήπου ή την παρακολούθηση ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων). Οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, όπως, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το περπάτημα με κύριο σκοπό την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση των συμμετεχόντων μέσα από τη δια βίου άσκηση επειδή δεν δημιουργούν προσδοκίες για υψηλές επιδόσεις, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

 

Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον θα σας δώσει τη δυνατότητα να εστιάσετε στο συναίσθημα σας, να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, να ξεπεράσετε τους φόβους σας, καθώς, επίσης, και να αναπτύξετε την κοινωνικότητας σας.

 

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια από ειδικευμένους ανθρώπους στα θέματα που μας απασχολούν και να μη χρονοτριβούμε αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να μας πιέζει ολοένα και περισσότερο.

 

 

fros patsou

Φρόσω Πατσού

Μ.Sc Ψυχολόγος - Αθλητική Ψυχολόγος
Επιστημονική συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου

www.idealpsychology.gr

email: frossopatsou@yahoo.gr

 

References:

Babyak, M., et al. (2000). Exercise treatment for major depression : Maintenance of therapeutic benefit at 10 months. Psychosomatic Medicine, 62, 633-638.

Blumenthal, A. J., Babyak, A. M., Diraiswamy, M., Watkins, L., Hoffman, B. M. Barbour, A. K., et al. (2007). Exercise and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorders. Psychosomatic Medicine, 69, 587-596.

Charlotte, M., McKercher, A. B., Schmidt, D. M., Sanderson, A. K., Patton, C. G., Dweyer, T., Venn, A. J. (2009). Physical activity and depression in young adults. American Journal of Preventive Medicine, 36, 161-164.

Doyne, E.J., Ossip-Klein, D.J., Bowman, E.D., Osborn, K. M., McDougall-Wilson, B. I., & Neimeyer, A. R. (1987). Running versus weight-lifting in the treatment of depression. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 55, 748-754.

-