Γιατί να επιλέξω υπαίθριες φυσικές δραστηριότητες;

Η  συμμετοχή  σε  υπαίθριες  δραστηριότητες  αναψυχής ,δίνει  στους  συμμετέχοντες  τη δυνατότητα  να αποκομίσουν  πολλαπλά  οφέλη  τόσο  σε  σωματικό  και  κοινωνικό  όσο  και σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τον όρο αναψυχή έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι αυτό που θεωρείται αναψυχή για ένα άτομο μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα για κάποιο άλλο. Η προσωπικότητα, η διαφορετικότητα, τα προσωπικά ενδιαφέροντα και οι συνήθειες είναι μερικά από τα οποία θα λάβει κάποιος υπόψη προκειμένου να επιλέξει τον τρόπο και το μέρος στο οποίο θα ακολουθήσει κάποιας μορφής άσκηση.

 

Οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, όπως, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το περπάτημα κύριο σκοπό έχουν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση των συμμετεχόντων μέσα από τη δια βίου άσκηση. Καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες για υψηλές επιδόσεις, τα άτομα φαίνεται να απολαμβάνουν τα οφέλη από την άσκηση πολύ περισσότερο και χωρίς πίεση. Ο αυτό-έλεγχος, η ψυχολογική ροή (θετικά συναισθήματα), η αυτό-αποτελεσματικότητα, η αύξηση των ενδορφινών (ορμόνες καλής διάθεσης), η ικανοποίηση των ατομικών αναγκών, η απουσία ανταγωνισμού είναι μερικά από τα στοιχεία που κερδίζει ο αθλούμενος και προάγουν ένα υψηλό επίπεδο ψυχικής υγείας και πνευματικής ευφορίας.

 

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εστιάσουν στο συναίσθημα τους, να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, να θέσουν προκλήσεις και να ξεπεράσουν τους φόβους τους, καθώς, επίσης, και να αναπτύξουν την κοινωνικότητας τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μείωση των επιπέδων του άγχους και της κατάθλιψης, η αύξηση του αισθήματος ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης καθώς, επίσης, και η ανάπτυξη της κοινωνικότητας.

 

 

fros patsou

Φρόσω Πατσού

Μ.Sc Ψυχολόγος - Αθλητική Ψυχολόγος
Επιστημονική συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου

www.idealpsychology.gr

email: frossopatsou@yahoo.gr

 

References:

Meyer, B.B., & Wenger, M.S. (1998). Athletes and adventure education: An empirical investigation. International Journal of Sport Psychology, 29,243-266.

Ryan, R.M., & Deci, E.L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development and well-being. American Psychologist, 55,68-78.

Seligman, M.E.P., & Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive Psychology. American Psychologist, 55,5-14.

-