Μάρτιος 30, 2020

9th "Kassios Dias" Trail Run

Ο Κάσσιος Δίας φέτος αλλάζει μορφή αφού πλέον έχουμε 3 αγώνες όπου θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι αθλητές.

 

ΑΓΩΝΑΣ 35ΧΛΜ

Για πρώτη φορά θα κάνει φέτος την εμφάνισή του ο συγκεκριμένος αγώνας που θα έχει απόσταση 35 χλμ. και 2100 μ. θετικής υψομετρικής και θα συνδέσει την Β.Α πλευρά, από την ακτογραμμή  έως τις δύο ψηλότερες κορυφές του νησιού μας .Οι δρομείς που θα βρίσκονται στην αφετηρία  στο γραφικό λιμάνι της Κασσιόπης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές σε έναν απαιτητικό αγώνα, σε ένα πολύ τεχνικό τερέν με συνεχείς εναλλαγές κλίσεων, που καθιστά τον αγώνα ως το απόλυτο δρομικό παιχνίδι με ποσοστά καθαρού μονοπατιού που πλησιάζουν το 90%.

Σύντομη περιγραφή της διαδρομής

Στα πρώτα δύο χιλιόμετρα της διαδρομής κινούμαστε σε ελαφρώς ανηφορικούς παράπλευρους επαρχιακούς δρόμους μέχρι να μπούμε σε μονοπάτι πυκνής δασικής βλάστησης.

Για τα επόμενα 5χλμ.η εναλλαγές των κλίσεων είναι συνεχείς με πολλά τεχνικά κομμάτια, με τερέν που εναλλάσσεται από πετρώδες σε μαλακό χώμα και φυσικό περιβάλλον που σε παραπέμπει σε βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μετά το 7ο χλμ. όπου και θα βρίσκεται η πρώτη τροφοδοσία και ήδη θα έχουμε κερδίσει 600μ θετικής υψομετρικής ο αγώνας διασχίζει τους παραδοσιακούς οικισμούς Πόρτα και Ρου και για τα επόμενα 4 χλμ. το προφίλ της διαδρομής συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με ήπιες εναλλαγές κλίσεων.

Από το 11ο χλμ. το σκηνικό αλλάζει και η βλάστηση γίνεται πιο αραιή και θαμνώδες με αποτέλεσμα η ομορφιά του πυκνού δασικού μονοπατιού να χαθεί και τη θέση της να πάρει η εκπληκτική θέα προς τη νότια πλευρά του νησιού και την πόλη της Κέρκυρας. Για 3 χλμ. κινούμαστε σε πλάγιο μονοπάτι με ήπια ανηφορική κλίση προσεγγίζοντας το ξεχασμένο από το χρόνο χωριό των Παλιών Σινιών. Στο παλιό χωριό  κατά τους ντόπιους που πλέον έχουν μείνει μόνο τα πετρόκτιστα κτίρια για να μας θυμίζει το παρελθόν του, στο 14ο χλμ. βρίσκεται ο δεύτερος σταθμός τροφοδοσίας και παίρνουμε τις απαραίτητες ανάσες πριν την ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του νησιού στο όρος Παντοκράτωρα από την ανατολική του πλευρά. Αυτό είναι και το πιο απαιτητικό σημείο της διαδρομής αφού σε 1800μ. κερδίζουμε 450μ.ανάβασης και 1550μ. συνολικής υψομετρικής  από την αρχή του αγώνα.

Ο αγώνας περνάει μέσα από το μοναστήρι του 15ο αιώνα που βρίσκεται στην κορυφή του όρους και ακολουθούν τρία εύκολα χιλιόμετρα με ήπια κατηφορική κλίση μέχρι την επόμενη μικρής σε απόσταση αλλά με μεγάλη κλίση ανάβαση στην δεύτερή ψηλότερη κορυφή του νησιού (Βίγγλα). Η 360 πανοραμική θέα είναι σημείο αναφοράς για τον αγώνα αφού μπορεί κάποιος σε καθαρή μέρα να αντικρίσει από την Λευκάδα έως τα βάθη της Αδριατικής τα βουνά της Πίνδου και τις Αλβανικές ακτές, Τεχνική κατάβαση για τα επόμενα 3,5 χλμ., επιστροφή σε δασικό μονοπάτι μετά το παραδοσιακό οικισμό του Μέγγουλα και τροφοδοσία στο 23ο χλμ. στη θέση Τριτσί. Από εκεί και για 4 χλμ. ο αγώνας συνεχίζει με ήπια πλέον κατηφορική κλίση από μονοπάτια και χωματόδρομους όπου μπορεί να κερδηθεί αρκετός χρόνος, αν υπάρχουν και οι απαραίτητες δυνάμεις για να φτάσουμε στο λιμάνι του Αγ. Στεφάνου και να μπούμε στο οικοσύστημα του Ερημίτη. Η ευρύτερη και πανέμορφη περιοχή του  Ερημίτη θα μας φιλοξενήσει για τα επόμενα 5,5 χλμ. και θα κινούμαστε για αρκετό διάστημα δίπλα σε ακτογραμμή όπου θα εναλλάσσεται με πυκνής βλάστησης δάσος.

Παρόλο που η διαδρομή κινείται σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας χρίζει ιδιαίτερης προσοχής αφού μπορεί και να μας εξαντλήσει με τα συνεχή σκαμπανεβάσματα του δεδομένης και της συσσωρευτικής κούρασης από τον αγώνα. Τα τελευταία 2.5 χλμ. κινούνται σε ημιαστικό περιβάλλον προσεγγίζοντας πλέον το λιμάνι της Κασσιώπης για τον τερματισμό.

35χλμ.
+2100μ. θετ.υψομ.
( 2 ITRA point )
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!
https://kassiosdias.gr/agones/agonas-35chlm/

 

ΑΓΩΝΑΣ 19ΧΛΜ

Ένας μοναδικός αγώνας Trail Run που ένα μέρος του γίνεται δίπλα σε ακτογραμμή, μέσα στο ξεχωριστής ομορφιάς και περιβαντολλογικής σημασίας οικοσύστημα του Ερημίτη, περιοχή Natura απείρου φυσικού κάλους, χωρίς όμως να χάνει το χαρακτήρα του ορεινού αγώνα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Διαδρομή

Είναι μια πολύ τεχνική και γρήγορη διαδρομή 19 χιλιομέτρων με 900μ. θετικής υψομετρικής διαδρομής  και διεξάγεται σε δασικά μονοπάτια, παλαιούς δασικούς δρόμους και ελάχιστη άσφαλτο, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγώνα είναι η συνεχής εναλλαγή κλίσεων και ότι ένα μεγάλο μέρος του γίνεται σε ακτογραμμή μέσα στο ξεχωριστής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας οικοσύστημα του «ΕΡΗΜΙΤΗ» περιοχή  NATURA  απείρου φυσικού κάλους, χωρίς όμως να χάνει τον χαρακτήρα του ορεινού αγώνα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Πέραν της περιοχής του ΕΡΗΜΙΤΗ, η διαδρομή Κρεμμύθα, Κοκκοκύλα, Αγνίτσινη, Κόκκινη,  Αγ.Στέφανος, αναδεικνύει όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς μέσα από κρυφά μονοπάτια που κατά τους ιστορικούς τα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι, την εποχή που μάστιζαν στο Ιόνιο  οι πειρατές, όταν τα χωριά μεταφέρθηκαν στην Ενδοχώρα του Νησιού  σε πιο ασφαλείς ορεινές περιοχές όπου δεν ήταν εμφανή από την θάλασσα.                                                                                  Την διαδρομή θα μπορούσαμε να τον χωρίσουμε σε δύο μέρη,το πρώτο κομμάτι μέχρι και το 11ο χλμ. που έχει τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ορεινού αγώνα μέσα σε πυκνή δασική βλάστηση με vertical κομμάτια, τεχνικές καταβάσεις  και παρόλο που το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι στα 350μ. ( 7ο χλμ) η αίσθηση είναι ότι η ανάβαση είναι πολύ μεγαλύτερη. Το δευτερό κομμάτι (Ερημίτης 11ο χλμ.-17οχλμ.) σαφώς πιο δρομικό με μικρότερες συνεχείς κλίσεις στο επίπεδο της θάλασσας αλλά ταυτόχρονα προϋποθέτει και σεβασμό ως προς τη διαχείριση του.

19χλμ.
+900μ θετ.υψομ.
( 1 ITRA point )
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!
https://kassiosdias.gr/agones/agonas-19chlm/

 

8χλμ.


+250 θετ.υψομ.
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!
https://kassiosdias.gr/agones/agonas-8chlm/

Παράλληλα θα διεξαχθεί και παιδικός αγώνας

 1200μ. Παιδικό

*Τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση και θα παραλάβουν αναμνηστικό μπλουζάκι την παραμονή και την ημέρα του αγώνα.