Αφιέρωμα στον Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας Τραχίνα

Ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας “Τραχίνα” αποτελεί έναν από τους ποιο δραστήριους συλλόγους Πανελλαδικός, όσο αφορά το αθλητικό σκέλος, με την διοργάνωση αγώνων βουνού και την συμμετοχή των μελών του σε αγωνιστικές δράσεις, αλλά και πλήθος εθελοντικών, περιβαλλοντολογικών, κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του Συλλόγου μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πρόεδρός του Κύριος Νίκος Αντωνίου και όπως μας ανέφερε, οι απαντήσεις του εκφράζουν ολόκληρο το Δ.Σ. του Συλλόγου. Το αποτέλεσμα των δράσεών μας, είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον σύλλογο. Πότε και πως δημιουργήθηκε;

Ο αθλητικός Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας “Τραχίνα” συστάθηκε τον Μάρτιο του 2008 από ένα μίγμα βετεράνων και νέων ανθρώπων, με κοινό χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μας. Ξεκινήσαμε με 20 ενεργά μέλη, πλέον αριθμούμε περί τα 135 και αυτός ο αριθμός αυξάνει συνεχώς, με δράσεις τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό.

 

Η λέξη Τραχίνα στην επωνυμία σας τι σημαίνει;

Είναι η αρχαιότερη πόλη της περιοχής μας. Την έχτισαν οι Μαλιείς. Οι Μαλιείς ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο που κατοικούσε στην ανατολική κοιλάδα του Σπερχειού, γύρω από τον Μαλιακό κόλπο.

 

Είστε από τους ποιο δραστήριους συλλόγους. Διοργανώνετε δύο από τους πιο γνωστούς αγώνες. Την Ανόπαια Ατραπό και το Hercules Mountain Marathon. Θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες για τον καθένα ξεχωριστά.

Οι αγώνες ξεκίνησαν το 2007 και το 2008. Αφορμή ήταν η ανάγκη για περισσότερους ορεινούς αγώνες εκείνη την εποχή αλλά φυσικά και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της ιστορίας της περιοχής μας. Στους ιστότοπους www.herculesmarathon.gr &  https://trahina-runners.blogspot.com/ μπορούν οι αθλητές να βρουν όλα τα στοιχεία για τους αγώνες μας.

 

      

 

Στην  φετινή διοργάνωση της Ανοπαίας Ατραπού που αναβλήθηκε θα τιμούσατε και την επέτειο των 2500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών. Τι γίνεται μετά και την πρόσφατη αναβολή που ανακοινώσατε;

Αναμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε πως θα κινηθούμε. Πάντως στόχος μας είναι να γίνει ο αγώνας μέσα στο 2020. Για εμάς είναι χρονιά ορόσημο. Και πως να μην είναι όταν ο διάσημος γερμανός συγγραφέας  Manuel Andrack έχει συμπεριλάβει το μονοπάτι αυτό στα 15 σημαντικότερα της παγκόσμιας ιστορίας.

 

Με το επόμενο Hercules Mountain Marathon υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

Προς το παρόν ξεκινάμε να συντηρούμε τα μονοπάτια. Είναι η πιο χρονοβόρα εργασία και ανεξάρτητη από το αν θα γίνει ο αγώνας. Όσο για τα υπόλοιπα περιμένουμε από το υπουργείο να μας υποδείξει τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα διεξάγονται οι αγώνες.

 

 

Και οι δυο αγώνες βλέπουμε ότι είναι ορεινοί. Σκέφτεστε κάποια στιγμή και έναν αγώνα δρόμου;

Είχαμε την χαρά να διοργανώσουμε πριν λίγα χρόνια και αγώνα δρόμου. Όμως δεν είναι πάντα εφικτό καθώς όλα αυτά απαιτούν προσωπικό χρόνο και εθελοντική εργασία. Τα μέλη του συλλόγου είμαστε πρώτα δρομείς και μετά διοργανωτές. Οπότε δεν πρέπει η δεύτερη ιδιότητα να λειτουργεί εις βάρος της πρώτης.

 

Αν με κάποιο τρόπο μαγικό, μπορούσατε να είστε ο διοργανωτής κάποιου άλλου αγώνα, ποιον θα επιλέγατε;

Όλα τα βουνά είναι όμορφα και διαφορετικά. Έτσι ο κάθε αγώνας έχει τα δικά του στοιχεία που θα κάνουν τους αθλητές να διασκεδάσουν. Αδύνατον λοιπόν να διαλέξεις!

 

Εκτός της διοργάνωσης αγώνων. Έχει άλλες δράσεις ο σύλλογος ;

Για εμάς αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση. Τον Σύλλογο τον δημιουργήσαμε θέλοντας να προσφέρουμε προς την κοινωνία, το περιβάλλον και τον αθλητισμό. Έτσι κάθε χρόνο διοργανώνουμε στην Λαμία τις εξής δράσεις

  1. Το Let’s Do It Greece (στα πλαίσια ενός πανελλαδικού «κινήματος»)
  2. Διοργανώνουμε μια αθλητική ημερίδα με επιστήμονες (προπονητές, διατροφολόγους, ιατρούς, φυσικοθεραπευτές κτλ) με στόχο να κινητοποιήσουμε τα μέλη μας και τους πολίτες για πιο υγιή και αθλητική ζωή
  3. Συντηρούμε ένα μεγάλο δίκτυο πεζοπορικών & ποδηλατικών διαδρομών σε Οίτη, Καλλίδρομο και στο περιαστικό δάσος (λόφος Προφήτη Ηλία Λαμίας). Ένα τεράστιο έργο με περισσότερα από 120χλμ μονοπατιών
  4. Είμαστε συνδιοργανωτές στην εκδήλωση «Άστεγος για μια ημέρα» που συγκεντρώνει τρόφιμα κ.α. για τις ευπαθείς ομάδες
  5. Συνοδεύουμε εθελοντικά γκρουπ σε μονοπάτια της περιοχής μας.

Φυσικά συμμετέχουμε και σε άλλες δράσεις όπως αιμοδοσίες, δενδροφυτεύσεις και λαμπαδηδρομίες ειρήνης κ.α.

Ειδικότερα για τα μέλη μας διοργανώνουμε εκδρομές σε άλλες πόλεις για αγώνες.

 

Εκτός της εσωτερικής βοήθειας των μελών του συλλόγου, υπάρχει στήριξη από άλλους στις δράσεις σας;

Επειδή όλες οι δράσεις μας έχουν κοινωνικό, αθλητικό και περιβαλλοντικό σκοπό συνήθως δεν βρίσκουμε «πόρτες κλειστές». Μεγάλο ρόλο παίζουν οι χορηγοί μας, οι απλοί πολίτες αλλά και οι φορείς (Δήμοι, Περιφέρεια).

 

 

Ως μέλη και εσείς του δρομικού κινήματος, είναι κάτι που σας ενοχλεί και θα θέλατε διορθωθεί ή να αλλάξει;

Θα προτείναμε την πιο οικολογική συμπεριφορά αθλητών και διοργανωτών σε όλους τους τομείς. Ένα απλό παράδειγμα είναι η κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης στους αγώνες.

 

 

Και μια ερώτηση που σίγουρα δεν μπορεί να λείψει. Καθημερινότητα τις μέρες του Κορονοιού;

Εμείς στην επαρχία νομίζω περάσαμε πιο ήπια την όλη κατάσταση. Τα περιαστικά δάση πρόσφεραν όμορφες στιγμές για άθληση. Το ότι δεν έγιναν αγώνες είναι δευτερεύον. Σημασία έχει να έχουμε την υγεία μας και να τρέχουμε στην φύση!

 

Μελλοντικές δράσεις, στόχους που έχετε;

Ο άμεσος στόχος μας είναι η προστασία των βουνών και ειδικότερα της Οίτης. Για αυτό και αυτή την Κυριακή 24/05/2020 συνδιοργανώνουμε με άλλους συλλόγους (ορειβατικούς κτλ) πορεία διαμαρτυρίας – ορειβατική συνάντηση. Σας καλούμε όλους αυτό το ΣΚ για να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να ποδηλατήσουμε στην Οίτη.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα μας στο FB αλλά και στο

https://trahina-runners.blogspot.com/

 

Τι ρόλο παίζει το τρέξιμο στην ζωή σας.

Είναι ζωή, είναι υγεία και είναι τρόπος επικοινωνίας!

 

 

Η πόλη σας, η Λαμία.

Επειδή δεν είναι όπως ακριβώς θα την θέλαμε συνέχεια προσπαθούμε με παρεμβάσεις και προτάσεις να φτιάξουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας.

Είναι φτιαγμένη ανάμεσα σε δύο υπέροχους λόφους, το Κάστρο και τον Πρ. Ηλία. Εκεί συντηρούμε μονοπάτια και κάνουμε συχνά καθαρισμούς.

Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η γειτνίαση με τα υπέροχα βουνά Οίτη, Καλλίδρομο, Γκιώνα, Βαρδούσια, Παρνασσό και Όρθρυς.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο και τις δράσεις του:

https://trahina-runners.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/mountain.oiti

https://www.facebook.com/Trahinarunners?ref=hl