Τα Στερεότυπα Στον Αθλητισμό Θέτουν Τις Γυναίκες Οφσάιντ

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στα μέσα του 21ου αιώνα ιδανικά θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αθλητισμού.

 

Όμως, τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα να περνά περισσότερη ώρα εντός του σπιτιού, ασχολούμενη με το νοικοκυριό,  αποτελούν εμπόδιο στον χρόνο που της απομένει για τις αθλητικές της δραστηριότητες.

 

Ιστορική Αναδρομή: Συγκεκριμένα, με μια ματιά στο παρελθόν μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι γυναίκες δεν είχαν καμία συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα ούτε σαν αγωνιζόμενες ούτε σαν συμμετέχουσες στο κοινό. Γεγονός στο οποίο καταλυτικό ρόλο κατείχε η Καλλιπάτειρα από την Ρόδο, η πρώτη γυναίκα που αψήφησε τους κανόνες της εποχής της και εισέβαλε στο γήπεδο με αντρική φορεσιά ώστε να παρακολουθήσει τον γιο της ο οποίος αγωνιζόταν στην πάλη. Έπειτα από την θαρραλέα αυτή κίνηση της  Ροδίτισσας, οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν μία θέση στα έως τότε ανδροκρατούμενα στάδια.

 

Επιστρέφοντας στο σήμερα  αντικρίζουμε μια εικόνα σαφώς βελτιωμένη αλλά εξίσου περιοριστική ως προς το γυναικείο φύλο.

Η σταδιακή συμμετοχή των γυναικών σε αθλητικούς αγώνες ξεκίνησε προς τα τέλη του 19ου αιώνα, εκεί όπου το <<ωραίο>> φύλο έγινε περισσότερο δραστήριο τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Παρόλα αυτά η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρέμεινε συμβολική έως το 1924.

 

Πρόοδος παρατηρείται ιδιαίτερα κατά τα τριάντα τελευταία χρόνια στα οποία και οι κοινωνικές εξελίξεις αλλά και τα στερεότυπα έχουν σαφώς βελτιωθεί. Η περίοδος μεταξύ των ετών 1976  και 1992 χαρακτηρίστηκε από την ραγδαία αύξηση στoν αριθμό των θηλυκών συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα οι στατιστικές μετρήσεις για την συμμετοχή αλλά και την παρακολούθηση των αγώνων είχαν μόνο θετικά αποτελέσματα,  χωρίς όμως να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αρκετές χώρες όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Άπω Ανατολής αλλά και τα Ισλαμικά κράτη με τα ποσοστά να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θυμίζοντας καταστάσεις των παλαιών χρόνων.

 

Καταλήγοντας, στο σήμερα το κεφάλαιο << Γυναίκα και  Αθλητισμός >> αποτελεί συχνά αντικείμενο έρευνας και μελέτης διότι παρόλο την ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων στους αθλητικούς αγώνες, δεν είναι λίγα τα κρούσματα σεξιστικής αντιμετώπισης των γυναικών στα γήπεδα ακόμη και τον 21ο αιώνα.

 

Σοφία Θεοδωράκη

 

-