Τρέχω με ασφάλεια και χωρίς απρόοπτα!

Το φετινό καλοκαίρι στιγματίστηκε με διάφορα ατυχήματα. Δυο από αυτά αφορούσαν δρομείς σαν εμάς , ανθρώπους που βγήκαν να απολαύσουν το τρέξιμο τους και τελικά βρήκαν φρικτό θάνατο, η μια κοπέλα από εγκληματική ενέργεια και η άλλη από πτώση σε χαράδρα.. Τέτοια γεγονότα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και να αναρωτηθούμε τελικά…

 

Τρέχω με ασφάλεια?

Υπάρχουν  κάποιοι βασικοί κανόνες και συμβουλές που πρέπει να τηρούμε αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα χωρίς απρόοπτα.

 

1. Τρέξιμο με παρέα.

 Το καλύτερο είναι να τρέχεις με παρέα. Αν πάλι αποφασίσεις να τρέξεις μονός, ενημέρωσε κάποιο οικείο πρόσωπο ότι πας να τρέξεις και σε ποια περιοχή θα κινηθείς και την ώρα που θα επιστρέψεις στο περίπου. Καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα κινητό τηλέφωνο όχι μόνο για το αν θα χρειαστεί εσύ να τηλεφωνήσεις, αλλά και αν θα χρειαστεί να σε βρουν για κάποιο έκτακτο λόγο.

 

2. Να είσαι ορατός

Επέλεξε ρούχα σε έντονα, φωτεινά χρώματα που στο σκοτάδι να αντανακλούν στα φώτα των αυτοκινήτων. Αν τρέχεις μετά τη δύση του ηλίου, απαραίτητα να έχεις μαζί σου ένα φως χειρός LED ώστε να μπορούν οι οδηγοί να σε δουν.

 

3. ΟΧΙ στα ακουστικά

Αν τρέχεις σε ελεγχόμενο γήπεδο ή κάποιο άλσος, η αλήθεια είναι ότι η μουσική είναι καλή συντροφιά και σου δίνει και ρυθμό. Αν τρέχεις όμως στο δρόμο, η μουσική μπορεί να σε σκοτώσει. Θα πρέπει να είσαι πάντα σε θέση να ακούς τα διερχόμενα οχήματα αλλά και κάποιον που θα σου φωνάξει για να σε προειδοποιήσει για κάποιον επερχόμενο κίνδυνο.

 

4. Τρέξε ανάποδα

 Επειδή εδώ στην Ελλαδιτσα μας δεν φημιζόμαστε για την οδηγική μας συμπεριφορά αλλά ούτε και για την αθλητική μας κουλτούρα να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός όταν τρέχεις στο δρόμο. Γιατί, θα αναγκαστείς να τρέξεις στον δρόμο, καθώς τα πεζοδρομία είναι ανύπαρκτα και γεμάτα εμπόδια. Κατεβαίνεις λοιπόν στον δρόμο και τρέχεις μπρος την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινούνται τα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί θα σε βλέπουν πιο καθαρά έτσι. Τρέξε στην άκρη του δρόμου ο ένας πίσω από τον άλλο αν έχεις παρέα, κοντά στο πεζοδρόμιο ώστε αν χρειαστεί να αντιδράσεις πιο εύκολα.

 

 

5. Τρέξιμο με τ’ εμποδίων  

Το τρέξιμο στο δρόμο ελλοχεύει πολλούς κίνδυνους. Αν δεν έχεις κάνει σπαγγατο πατώντας σε διαφημιστικό φυλλάδιο δεν ξέρεις τι σημαίνει τράβηγμα! Προσοχή στις λακκούβες, στις σηκωμένες πλάκες των πεζοδρομίων, στα σκουπίδια, στα νερά σε γλιστερές επιφάνειες! Προσοχή στα αυτοκίνητα που εξέρχονται από παρκινγκ ! Στις διασταυρώσεις φυσικά και μη περιμένεις να σταματήσει ο οδηγός σε STOP. Το πιο πιθανό είναι να περάσει από πάνω σου. Αν κατά μεγάλη τύχη σταματήσει( μάλλον πρόκειται για δρομέα) ευχαρίστησε τον με ένα νεύμα. Αυτό θα κάνει τον οδηγό να το εφαρμόσει και στον επόμενο δρομέα που ενδεχομένως να συναντήσει στον δρόμο του. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να δείξεις στον άλλο προς τα πού θες να στρίψεις. Και γενικά να έχεις το νου σου παντού. Αν είσαι βραδινός τύπος, καλό είναι να έχεις κάνει την συγκεκριμένη διαδρομή και μέρα ώστε να έχεις επισημάνεις τα επικίνδυνα σημεία.

 

 

6. Προτίμησε μέρη με κόσμο.

Σίγουρα είναι απολαυστικό να τρέχεις σε έναν δρόμο χωρίς κόσμο και πολλή κίνηση, αλλά προσπάθησε να παραμείνεις σε περιοχές α) με φως και β) με κόσμο. Έτσι είναι πιο πιθανό, ακόμα κι αν συμβεί κάτι, να υπάρξει κάποιος που θα σε βοηθήσει. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά αν τρέχεις μονός και σε απομονωμένες περιοχές, μην ακολουθείς πάντα την ίδια πορεία. Σε περίπτωση που κάποιος σε έχει σταμπάρει και έχει δει τις συνήθειες σου να παραφυλάει.

 

 

 

7. Τρέξιμο στη φύση

Αν είσαι στην εξοχή και προτιμήσεις να τρέξεις σε trail διαδρομές , ακολούθησε συγκεκριμένα σηματοδοτούμενα μονοπάτια και διαδρομές. Προσοχή στον αποπροσανατολισμό και στην πρόγνωση του καιρού! Έχουμε δει ανθρώπους να χάνονται και σε σηματοδοτουμενους αγώνες. Έχε το GPS του κινητού σου ανοιχτό και γενικά περιόρισε την κατανάλωση της μπαταρίας σου για παν ενδεχόμενο. Απέφυγε αν τρέχεις μόνος σου διαδρομές δίπλα σε γκρεμούς και γενικά δύσβατα σημεία. Σε διαδρομές μεγάλης απόστασης (long runs) ή σε ανώμαλο δρόμο όπου δεν υπάρχουν πηγές, πάρτε μαζί σας νερό. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό.. αλλά μια σφυρίχτρα δεν πιάνει και τόσο χώρο και θα είναι η σωτηρία σου αν σαβουριαστείς κάπου απόκρημνα και χρειαστεί να σε ψάξουν.

 

Αγαπημένα τετράποδα.

 Τα σκυλάκια μας τα αγαπάμε, αλλά οι αντιδράσεις τους όταν μας βλέπουν να τρέχουμε είναι λίγο απρόβλεπτες. Αν δεις κάποιο σκυλάκι ή ακόμα χειρότερα αγέλη να κινείτε προς τα εσένα επιθετικά μη προσπαθήσεις να ξεπεράσεις τον Κεντέρη.. Σταμάτησε το τρέξιμο και περπατήστε κανονικά αγνοώντας το. Μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να σας αγνοήσει και αυτό. Πουλάνε τσαμπουκά όταν οσφρηστούν ότι φοβάσαι....

 

 

Και γενικά βγαίνουμε για τρέξιμο όταν νιώθουμε καλά και με όρεξη. Δεν πιέζουμε τον εαυτό μας και ακούμε το σώμα μας όταν μας χτυπάει καμπανάκι. Προσοχή στη ζέστη και στην σωστή ενυδάτωση. Και φυσικά να είσαι σε ασφαλές μέρος για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε αδιαθεσία τυχόν σου παρουσιαστεί .

 

 

Καλούς δρόμους να έχουμε και πάντα με ασφάλεια !!! 

 

 

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

-