Και μαζί και μόνος ... ίδιος είναι ο δρόμος (;;;)

Το τρέξιμο είναι ως επί το πλείστον ένα μοναχικό άθλημα. Σχεδιάζεις στο μυαλό σου τη διαδρομή που θα κάνεις και τις σκέψεις που θα σε συντροφεύουν σε κάθε βηματισμό. Κι όταν είσαι λίγο πιεσμένος, ψυχολογικά ή σωματικά, κάποιες φορές έρχεται το μπούκωμα ίσως και η εγκατάλειψη...

 

Έλα πες... Πόσες φορές κοίταξες την ώρα και είπες Πωωω, σήκω θα χάσεις την προπόνηση… Πόσες φορές έκανες 2 στροφές λιγότερες από όσες έπρεπε γιατί είπες Έλα μωρέ και αύριο μέρα είναι … Κοίταξες το ρόλοι σου που έγραψε 3 χλμ και εσύ νόμιζες ότι έχεις κάνει 10! Μέρες που βαριόμαστε, που δεν το έχουμε με τη προπόνηση, μέρες που το σώμα είναι βαρύ και κουρασμένο αλλά πρέπει να βγάλουμε την προπόνηση.

 

Στα πρώτα μου δρομικά βήματα έκανα μόνη μου προπόνηση χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σε κάποια φάση είπα να δοκιμάσω να κάνω προπόνηση με μια ομάδα που μου πετάχτηκε τυχαία στο facebook ως προτεινόμενη. Αρχάρια εγώ τότε στο τρέξιμο είπα. Θα πάω και το πολύ πολύ να μου βγουν τα πνευμόνια αν το επίπεδο είναι πολύ προχωρημένο.

 

Καταρχήν έκανα εγγραφή στην προπόνηση μέσω της ιστοσελίδας της ομάδας. Αυτομάτως δεσμεύτηκα και είπα ό,τι και να γίνει, Σάββατο απόγευμα έχεις προπόνηση. Δεν υπήρχαν δικαιολογίες. Το κόστος ήταν πολύ μικρό, αντίστοιχο με έναν καφέ, και το νεράκι δωρεάν πάντα στο τέλος της προπόνησης.

 

Η επιλογή της τοποθεσίας βασικός λόγος, καθώς ήταν σχετικά κοντά στο σπίτι μου, ιδανική για ασφαλής για ελεύθερο τρέξιμο και με εύκολο παρκινγκ. 

Φτάνοντας εκεί με υποδέχτηκαν σαν να ήμουν μέλος της ομάδας καιρό τώρα. Οι προπονητές ενδιαφέρθηκαν για το επίπεδο μου στο τρέξιμο και για τυχόν τραυματισμούς. Η ομάδα απευθύνονταν σε αρχάριους αλλά και σε πιο προχωρημένους δρομείς, οι οποίοι χωριστήκαμε σε δυο γκρουπ. 

Αρχίσαμε την προπόνηση και από τα πρώτα κιόλας μέτρα είχα γνωρίσει τα μισά μέλη της ομάδας. Ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες αλλά μιλήσαμε και για διάφορα θέματα, κουβέντα που μας παρέσυρε ευχάριστα μέχρι που καλύψαμε σχεδόν 5 χλμ για προθέρμανση. Η ώρα πέρναγε πολύ ευχάριστα χωρίς καν να το καταλάβω. 

 

Ασκήσεις δρομικές και ενδυνάμωσης, ασκήσεις τεχνικής, που θα με μάθαιναν να τρέχω σωστά και όχι ατσούμπαλα, καθώς και διατροφικές συμβουλές. 

 

Μετά το τέλος της προπόνησης έγινε η απαραίτητη αποθεραπεία, πράγμα που σπάνια έκανα μόνη μου καθώς πάντα βιαζόμουν να τελειώνω και να γυρίσω σπίτι. Ένιωσα ότι έκανα μια ολοκληρωμένη προπόνηση και ότι αυτή τη φορά κουράστηκα αλλά πολύ ευχάριστα.

 

Όταν τρέχεις μόνος σου χωρίς την καθοδήγηση ενός προπονητή, ή ενός πιο έμπειρου δρομέα, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι μεγάλες. Εκεί ένιωσα ασφάλεια και διόρθωσα αρκετά λάθη που έκανα πάνω στο τρέξιμο μου. 

Είναι βασικό να υπάρχει πρόγραμμα στις προπονήσεις σου. Το τρέξιμο απαιτεί πειθαρχεία. Ακολουθώντας μια ομάδα τρεξίματος νιώθεις πιο υπεύθυνος και πιο δυνατός στο να ανταπεξέλθεις σε οποιοδήποτε στόχο και να βάλεις. Δύο φορές την εβδομάδα προσπαθώ να βρίσκομαι εκεί. Οι προπονήσεις είναι πάντα διαφορετικές και διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο.

 

Υπάρχει προετοιμασία για τους δρομείς που θέλουν να τρέξουν το πρώτο τους 5άρι ή τον κλασσικό Μαραθώνιο αλλά και Long Runs, ανηφόρες, διαλειμματικές, σκαλιά, πυραμίδες και sprints. Όσο δύσκολα κι αν ακούγονται έχουν τον τρόπο να στα περνάνε οι προπονητές με το χαμόγελο και με τη θετική ενέργεια. Άλλωστε δεν είσαι μόνος σου όταν βαρυγκομάς... έχεις και παρέα!

 

Είναι σημαντικό ότι έχω επιτέλους βρει μια παρέα που με ακούει με πολλή προσοχή και δεν κουνάει το κεφάλι κοροϊδευτικά όταν τους λέω για τα νύχια που έχω χάσει ή για τις φουσκάλες στα δάκτυλα. Ανταλλάσουμε εμπειρίες και καταστρώνουμε τους επόμενους αγώνες.

 

Και φυσικά προέκυψαν πραγματικές φιλίες, πέρα από τα δρομικά δρώμενα. Μεταξύ μας δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Οι ανταγωνιστικοί συνήθως προπονούνται μόνοι τους… Ανταγωνισμός υπάρχει μόνο με τον εαυτό μας και έχει να κάνει με την πρόοδο μας και την ολοκλήρωση του κάθε  στόχου με επιτυχία και χαρά. Η ομαδικότητα δε στους αγώνες είναι μοναδική. Η ομάδα σού δίνει κίνητρο και θάρρος. Όπως και αποθέωση, υποστήριξη και φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες για να θυμόμαστε υπέροχες στιγμές.

 

Μην ξεχνάς ότι ανήκοντας σε μια ομάδα επωφελείσαι από τις ομαδικές εγγραφές σε κάποιους αγώνες, συμμετέχεις οργανωμένα σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας και αν μη τι άλλο τρέχεις για μια και με μια ομάδα!

 

Εδώ να αναφέρω την ομάδα που με μύησε στον δρομικό κόσμο: την Outdoor Games Running Team, που με στηρίζει και την στηρίζω, και τον αγαπημένο μου Σύλλογο, τους Αθηναίους Δρομείς που συμμετέχω μαζί τους σε αγώνες σε συνδυασμό με μοναδικές εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας !

 

Βρείτε την κατάλληλη ομάδα που σας ταιριάζει ανάλογα το επίπεδο και τους στόχους σας. Κάποιες ομάδες απευθύνονται σε αρχάριους δρομείς, άλλες σε πιο προχωρημένους και με πιο ανταγωνιστικό επίπεδο αθλητές. Κάντε μια έρευνα και μη διστάσετε να αλλάξετε ομάδα αν δεν είστε ικανοποιημένοι. Κάποια ομάδα σίγουρα υπάρχει και για σας.

 

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ομάδες τρεξίματος κυρίως εντός Αττικής. Θα με συγχωρήσετε για όσες παρέλειψα και θα ήθελα να τις αναφέρετε με ένα Post κάτω από το κείμενο!

 

Καλές προπονήσεις!!!

 

Outdoor Games Running Team

Αθηναίοι δρομείς

Marathon team Greece (Μαρία Πολύζου)

Adidas runners

Σαφανς

ΣΔΥ Αθηνών

ΣΔΥ Ελευσίνας

ΣΔΥΜ Θήβας

Απόλλων Δυτικής Αττικής

Nova sports running team

Sky woman running team

All terrain runners

The north face

La sportiva team

Kasimis training

Salomon

Santa running team

Wake up street

Nike

ΠΔΣ Οδυσσέας

Better people

Snails team


και πολλές πολλές ακόμη....

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

-