Η Καλιακούδα που έγινε φίρμα!

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι την Άνοιξη κατά τη διάρκεια ενός καφέ κάτω από το μεγάλο πλατάνι της πλατείας του Μεγάλου χωριού. Η πρόταση έπεσε από τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο, ο οποίος ήθελε να διοργανώσει έναν αγώνα στην Ευρυτανία και έψαχνε συνένοχους στο έγκλημα... Η πρόταση βρήκε συμμάχους τον Δημήτρη Ελευθερίου και τον Νίκο Λιάπη, δυο νέα παιδιά με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και το ορεινό τρέξιμο. Ανεκαθεν είχαν  τη σκέψη ενός ορεινού αγώνα στα μέρη, που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν. Η ιδέα να προσελκύσουν κόσμο να έρθει να γνωρίσει την όμορφη Ευρυτανία μέσω του τρεξίματος δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Άλλωστε έλειπε ένας τέτοιος αγώνας στη συγκεκριμένη περιοχή  από το επίσημο καλεντάρι! Οι κάτοικοι του χωριού δύσπιστοι στην αρχή και με το δίκιο τους… ποιος θα έρθει τώρα καλοκαιριάτικα να ταλαιπωρηθεί να ανέβει πάνω στην Καλιακούδα… Εκεί μόνο οι αγελάδες πατάνε…

Οι ίδιοι, δρομείς βουνού, γνώριζαν καλά ότι η περιοχή ενδείκνυται, καθώς υπάρχουν μοναδικά μονοπάτια και διαδρομές μέσα στη φύση αλλά και με hot spot του αγώνα την ανάβαση το όρους Καλιακούδα θα έκαναν τον αγώνα μοναδικό! Άλλωστε τις διαδρομές αυτές τις είχαν φάει με το κουτάλι κάνοντας εκεί τις δικές τους προπονήσεις! Έτσι άρχισαν να μελετούν και να σχεδιάζουν ποιες θα είναι οι διαδρομές, που θα αναδείκνυαν πάνω απ’ όλα την ομορφιά του τόπου τους αλλά  θα είναι και ευχάριστες για όσους θα έρθουν να τρέξουν.  Μονοπάτια, που ήδη υπήρχαν καθαριστήκαν σχολαστικά και ανοίχτηκαν άλλα εκ νέου. 

  Το στοίχημα κερδήθηκε απολύτως τον Αύγουστο του 2017  καθώς 140 περίπου δρομείς έτρεξαν στις όμορφες διαδρομές του αγώνα μένοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις.         

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος καθώς ο αγώνας της Καλιακούδας αποτελεί πλέον μια καλοκαιρινή πρόκληση καθώς συνδυάζει αγώνα και ένα σαββατοκύριακο απόδρασης μέσα στη φύση. Ο αγώνας περιλαμβάνεται στο πρωτάθλημα Run Cup Challenge και οι  συμμετοχές αυτή την φορά πολύ περισσότερες. Η πλατεία του Μεγάλου χωριού παραμονές του αγώνα έσφυζε από  ζωή. Οι κάτοικοι του χωριού έχοντας μπει πλέον στο κλίμα του αγώνα καλωσορίζουν τους δρομείς και τους τρατάρουν το ονομαστό γαλακτομπούρεκο!

  Ο καιρός την ημέρα του αγώνα ιδανικός με αρκετή δροσιά που δεν θύμιζε σε τίποτα ότι ήταν 5 Αυγούστου. Άλλωστε οι περισσότεροι το βράδυ νομίζω χρειάστηκαν και παπλωματάκι για να κοιμηθούν. Η απαραίτητη ενημέρωση από τον Δημήτρη Ελευθέριου και η εκκίνηση δόθηκε! Τρεις διαδρομές για φέτος. Το Long Trail 27 χλμ και 1950μ υψομετρική, το Semi Trail 13 χλμ με 950μ  και το Fun Trail 7 χλμ με 350μ υψομετρική. Αγώνας δηλαδή για κάθε ενδιαφερόμενο, αρχάριο ή πολύ έμπειρο.

  Οι διαδρομές βατές αλλά και με σημεία τεχνικά δύσκολα και όπως ήταν αναμενόμενο μοναδικές, με εναλλαγές τοπίου ανάμεσα στα υπέροχα πυκνά ελατοδαση, σκεπασμένες στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και δίπλα σε πηγές που τρέχανε κρυστάλλινα νερά !  Οι μυρωδιές από τα πλατάνια και το βρεγμένο χώμα γέμιζαν τα πνευμονια μας ευφορία ! Όταν δε, έχοντας κάνει ήδη τα πρώτα 5 χιλιόμετρα ξεπροβάλλει μπροστά σου η Καλιακούδα, ένα δέος σε διαπερνά  ! Δύσκολη αλλά ευχάριστη δοκιμασία ,και το μόνο που σε νοιάζει είναι να βρεθείς εκεί πάνω στη κορυφογραμμή για να απολαύσεις την μοναδική θέα! Αγώνας χωρίς πόρτες και κοψίματα, γεγονός που σε έκανε να το ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο και να απολαύσεις λίγο παραπάνω τις μοναδικές εικόνες που ξεπρόβαλλαν μπροστά σου. Η σηματοδότηση υπήρξε  ίσως η καλύτερη που έχουμε συναντήσει ! Κορδέλες παντού και αμέτρητα σημάδια με τη χαρακτηριστική κόκκινη βούλα που σε κάποια σημεία πρέπει να ήταν και ανά 2 μέτρα ! (Δημήτρη και Νίκο πόσα κιλά μπογιά…!). Τα  μονοπάτια πεντακάθαρα ακόμα και σε πολύ δύσκολα και άγρια σημεία που η φύση οργίαζε. Μέχρι και πέτρες είχαν ξηλωθεί προσεκτικά για την ασφάλεια της διαδρομής ! Οι σταθμοί με υπέροχους εθελοντές που περίμεναν με χαμόγελο ακόμα και εμάς τους τελευταίους , κατανεμημένοι πολύ σωστά και πλήρης. Εντύπωση μου έκανε ότι δεν είδα ούτε ένα μπουκαλάκι νερού πεταμένο και γενικά οι δρομείς σεβάστηκαν το βουνό με το παραπάνω…

 

 Τα τελευταία πολύ κατηφορικά χιλιόμετρα σε οδηγούν σε μια υπέροχη πηγή που πραγματικά χαζεύεις από τα χρώματα και τα νερά και μπαίνεις σε δίλημα αν πρέπει να αράξεις εκεί ή να ολοκληρώσεις  τα τελευταία μέτρα για να μπεις στο χωριό να τερματίσεις!

 Το μετάλλιο πολύ όμορφο και ιδιαίτερο, έρχεται να επισφραγίσει έναν  αγώνα που τα είχε όλα ! Γνήσια άγρια ορεινή ομορφιά, ασφάλεια και δυσκολία .

 Συγχαρητήρια σε αυτούς που πίστεψαν σε ένα όνειρο και μας έκαναν να το ζήσουμε και εμείς ! Μπράβο τους κατοίκους του χωριού για την φιλοξενία τους!

 Τα παιδιά οραματίζονται ακόμα καλύτερα πράγματα για τους επόμενους αγώνες! Είμαι σίγουρη πως θα τα ζήσουμε. Αρχές Αυγούστου το καλεντάρι μας θα περιλαμβάνει σίγουρα μια Καλιακούδα από εδώ και στο εξής!

 

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

-