Όλυμπος για καθε γούστο

    Στο αγαπημένο βουνό των βουνίσιων δρομέων τον Όλυμπο, εξελίσσεται το καλοκαίρι μια γιορτή τρεξίματος που περιλαμβάνει αγώνες για κάθε γούστο και αντοχή.

      H αρχή έγινε το Σάββατο 23 Ιουνίου με τον αγαπημένο και πολύ απαιτητικό αγώνα του Olympus Marathon.Αγώνας 44 Km με υψομετρική 3200 μέτρα και όριο τις 10 ώρες. Αγώνας διαχρονικός και αναφοράς για το ορεινό τρέξιμο και στόχος πιστεύω κάθε αθλητή. Η συμμέτοχη του αγώνα στο επίσημο πρωτάθλημα Skyrunner world Series τον καθίστα ισάξιο στις απαιτήσεις των μεγαλυτέρων και δυσκολότερων αγώνων παγκοσμίως ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Πολύ στενά χρονικά όρια σύμφωνα  με τα παγκόσμια πρότυπα αποτελεί κόφτης για πολλούς δρομείς που επιχειρούν να τον τρέξουν. Η πανέμορφη όμως διαδρομή και το πέρασμα από τον Θρόνο του Δια και το πολύ όμορφο φαράγγι του Ενιπέα αποτελεί δυνατό κίνητρο να προσπαθήσει κάποιος να τερματίσει στο Λιτόχωρο.

    Τη σκυτάλη πήρε στις 30 Ιουνίου ένας αγώνας για λίγους… ένας αγώνας υπεραπόστασης για γερά νεύρα και αντοχές. Αγώνας 100 Km με υψομετρική 6.400 μέτρα και όριο τις 28 ώρες, ο Olympus Mythical Trail είναι ο αγώνας ultra που έλειπε από τις απότομες πλαγιές του Ολύμπου. Αγώνας με σκληρά χαρακτηριστικά και έντονο ορειβατικό χαρακτήρα ξεκινά με εκκίνηση βράδυ σε συνθήκες σκότους και διαδραματίζεται σε απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες, απάτητα μονοπάτια με σκληρό τερέν, απίστευτο υψόμετρο και με συνεχή έκθεση των αθλητών στις δύσκολες καιρικές συνθήκες είτε ζέστης είτε κρύου και βροχής. Τα κριτήρια συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα είναι πολύ στενά και αυστηρά και απαιτεί δρομείς με μεγάλη εμπειρία και τρομερή προετοιμασία !

    Η γιορτή του Όλυμπου ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου με τον απόλυτο Sky running αγώνα  τον Faethon Olympus Marathon , έναν αγώνα συνολικά 44 Km και 3600 υψομετρικής με όριο τις 12 ώρες. Αγώνας που διασχίζει 10 κορυφές πάνω από 2000 υψόμετρο, χαράδρες δάση και αλπικά λιβάδια. Μια μοναδική εμπειρία να τρέχεις μεταξύ ουρανού και γης.

   Για κάποιον πάλι που θέλει να πάρει μια καλή γεύση από Όλυμπο χωρίς να ταλαιπωρηθεί πάρα πάρα πολύ υπάρχει και  ο αγαπημένος αγώνας Rupicapra ένας ημιμαραθωνιος βουνού που γίνεται την ίδια μέρα, με 20 km πορεία,1500 υψομετρική και όριο τις 5 ώρες. Αγώνας που κινείται σε 4 κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια και μοναδικά μονοπάτια για τα τερματίσει μετά από μια παρατεταμένη δύσκολη κατηφόρα στο Κοκκινοπυλο, εκεί που τερματίζουν οι δρομείς όλων των αγώνων.

   Όποιος και να είναι ο αγώνας που θα επιλέξεις για του χρόνου, φρόντισε να έχεις κάνει μια καλή προετοιμασία όλη την χρόνια και να έχεις αποκτήσει μια καλή σχέση με βουνό. Ο Όλυμπος είναι βουνό που δεν σου χαρίζεται και πρέπει να το σεβαστείς για να σε σεβαστεί. Είναι μια εμπειρία ζωής που πρέπει να τη ζήσεις, με ασφάλεια όμως και καλή προετοιμασία. Δεν είναι τυχαίο, δρομείς που τους έχουν ξανατρέξει να  βρίσκονται κάθε χρόνο στην γραμμή της εκκίνησης. Το βουνό είναι εθισμός και ειδικά αν πρόκειται για τον Όλυμπο.

  Για όσους έτρεξαν ήδη φέτος να πούμε πολλά συγχαρητήρια για το επίτευγμα τους, και για τους αγαπημένους φίλους που θα δοκιμαστούν αυτό το σαββατοκύριακο καλή επιτυχία και έναν πολύ καλό υγιή τερματισμό!      

  Προσωπικά, έχω αφήσει κάποιες εκκρεμότητες με τους Θεούς... Του χρόνου θα τα ξαναπούμε πιστεύω με μεγαλύτερη εμπειρία πλέον, δυνατότερη στις ανηφόρες και με μπατόν!!!

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

 

-