Συνέντευξη της Έλενας Φιλάνδρα στην Sportevent

Η Έλενα Φιλάνδρα είναι το κορυφαίο όνομα τα τελευταία χρόνια στο αγώνισμα της. Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει με την αποστολή της Εθνικής ομάδας για το βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μετά το τέλος της προπόνησης στο Ο.Α.Κ.Α, όπου γυμνάζεται με το υπόλοιπο group του Χρήστου Παπαχρήστου (PRT).

 

Καλησπέρα Έλενα

Καλησπέρα.

 

Έλενα επανήλθες ύστερα από κάποιο διάστημα αποχής.

Βασικά έλειψα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Και ένα δίμηνο μετά. Σαράντα ημέρες περίπου. Περίπου μετά από δέκα μήνες.

 

Πόσο διάστημα έχεις επανέλθει σε αγωνιστικό επίπεδο;

Ξεκίνησα προπόνηση τον Δεκέμβριο του 2013 και αγωνίστηκα το καλοκαίρι του 2014. Δηλαδή αγωνιστικά έτρεξα μόνο το καλοκαίρι.

 

Η προετοιμασία στην Αιθιοπία πως ήταν; Πρώτη φορά ήταν;

Ωραία, πολύ ωραία. Δεύτερη φορά που πηγαίνω εγώ. Ήταν ποιο γνώριμο το μέρος.

 

Πως είναι η προετοιμασία σε ένα τέτοιο μέρος;

Είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε εδώ. Άλλη εμπειρία. Και μάλιστα στην περιοχή που μέναμε έτυχε να βρίσκονται και να γυμνάζονται αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, όπως ο MoFarah. Επίσης πολλά group με αθλητές από το Κατάρ, την Σομαλία, από την Αγγλία. Ύστερα από αυτότα βλέπεις με άλλο μάτι και άλλη ψυχολογία.

 

Ύστερα από τον αγώνα σου στον κλειστό, που πλησίασες το ρεκόρ, ο κόουτς Παπαχρήστος είπε "μια Έλενα από τα παλιά".

(Χαμόγελο) Προσπαθώ να γίνω μια Έλενα από τα παλιά. Πιστεύω ότι μπορώ και πρέπει να τρέξω καλύτερα. Περιμένω πολλά, περισσότερα από τον εαυτό μου για την περίοδο αυτή του κλειστού. Θα δείξει.

 

Η αγωνιστική διακοπή λόγο εγκυμοσύνης, πιστεύεις ότι σου έκανε καλό; Σε ξεκούρασε;

Σίγουρα με ξεκούρασε. Βέβαια με έκανε και άλλο άνθρωπο.

 

Σε έκανε να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία;

Ναι. Καταρχήν κατάλαβα πόσο μου αρέσει ο στίβος. Όλη αυτή την περίοδο που δεν μπορούσα να τρέξω (αν και έτρεχα μέχρι έξι μηνών) όταν ερχόμουν και τους έβλεπα να τρέχουν, τρελαινόμουν. Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι Έλενα δεν θα τρέξεις τώρα. Κατάλαβα πόσο πολύ μου αρέσει. Από την άλλη όμως έχω και πρώτη προτεραιότητα το παιδί. Πάνω από όλα. Τώρα αυτό που κάνω το κάνω με πολύ αγάπη. Παλιά που ερχόμουν για προπόνηση μπορεί να έλεγα ωχ πιέζομαι πάρα πολύ. Το έβλεπα σαν δουλειά. Τώρα το βλέπω σαν την αγάπη μου. Το κάνω γιατί μου αρέσει. Δεν με πιέζει κανείς να το κάνω.

 

Επόμενος στόχος το Βαλκανικό κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη;

Ναι Βαλκανικοί Κλειστού στίβου. Στόχος πρώτα να πιάσω το όριο. Μια πολύ καλή εμφάνιση που θα μου φέρει το όριο και αν είναι δυνατόν μια καλύτερη προσωπική επίδοση. Αυτός είναι ο στόχος.

 

Μετά από τόσα χρόνια στο Team του Χρήστου Παπαχρήστου, πως είναι η σχέση σας; Πέρα από την σχέση προπονητή - αθλήτριας.

Πέρα από την σχέση προπονητή - αθλήτριας, η σχέση μας είναι ανθρώπινη. Υπάρχει αγάπη. Υπάρχουν συναισθήματα. Είναι σαν πατέρας μου.

 

Βλέπουμε και στις δηλώσεις του κόουτς, που αναφέρεται "τα κορίτσια μου".

Ναι. Μας έχει σαν παιδιά του. Εγώ ειδικά είμαι δέκα χρόνια ήδη. Τώρα είμαι στον ενδέκατο χρόνο. Και η σχέση μας είναι προσωπική τελείως.

 

Ο στόχος για το καλοκαίρι;

Το Παγκόσμιο, τέλος Αυγούστου στο Πεκίνο. Στόχος. Να είμαι καλύτερη από ποτέ. Να έχω την υγεία μου.

 

Στόχος τελικός;

Στόχος τελικός; Δεν ξέρω. Μια καλή εμφάνιση.

 

Στην Ολυμπιάδα ήσουν στον ημιτελικό.

Ναι πέρασα μέχρι τα ημιτελικά. Απλά το Πεκίνο είναι λίγο ακόμα μακρινό. Να έχω την υγεία μου μέχρι τότε. Να μην έχουμε τραυματισμούς και προβλήματα ως τότε. Και όλα θα έρθουν.

 

Έλενα θα ήθελες πριν κλείσουμε να ευχαριστήσεις κάποιους;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Τ. κύριο Καραμέρο και τον Διευθυντή μου κύριο Ζυμαράκη, για τις διευκολύνσεις αλλά και την κατανόηση στον τομέα του πρωταθλητισμού. Όπως επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την αθλητική εταιρία αθλητικών ειδών Nike, που με υποστηρίζει.

 

Έλενα σε ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

Και εγώ ευχαριστώ.

-