Απεβίωσε η Μαρία Χορς, χορογράφος των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Η χορογράφος Μαρία Χορς άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στον χώρο του χορού αλλά και του θεάτρου. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 15.30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών.

Η χορογράφος των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η εμβληματική δασκάλα πολλών χορευτών και χορογράφων, η συνεργάτις του Μινωτή, του Τσαρούχη και της Κάλλας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921.

Σπούδασε στη σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα, αποφοιτώντας το 1943. Παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου χορού στο εξωτερικό δίπλα στους Χάραλντ Κρόιτσμπεργκ, Ροζαλία Χλάντεκ, Μαίρη Βίγκμαν, καθώς επίσης και στην Unesco στο Παρίσι. Παράλληλα, σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε ρυθμική και γυμναστική στο Λύκειο Ελληνίδων. Το διάστημα 1938 – 1955 υπήρξε μέλος της χορευτικής ομάδας της Κούλας Πράτσικα, με την οποία χόρεψε ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την ίδια ομάδα, άλλωστε, μετείχε για πρώτη φορά ως μια από τις Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ως χορογράφος, στο αρχαίο δράμα πρωτοεμφανίστηκε το 1956 («Ιφιγένεια εν Ταύροις», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και το 1958 («Οιδίπους επί Κολωνώ», Επίδαυρος). Το διάστημα 1958 – 1993 χορογράφησε για το Εθνικό Θέατρο περίπου 50 παραστάσεις αρχαίου δράματος που δόθηκαν σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki. Της απονεμήθηκαν το βραβείο «Κούλα Πράτσικα», Ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (2000) και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

 

 

 

-

  

 

 
 
 

Καλεντάρι

Run For the Kids with disabilities 2023

Run For the Kids with disabiliti…

Ιουν 10, 2023 Rate: 0.00

Run – Bike - Care

Run – Bike - Care

Ιουν 11, 2023 Rate: 0.00