Red Bull Cliff Diving - Πως να προπονηθείς για τις απίστευτες βουτιές των 27 μέτρων

To Red Bull Cliff Diving έρχεται στη Λίμνη Βουλιαγμένη στις 24-26 Μαΐου 2024.

Κλείσε τα εισιτήριά σου εδώ.

Φοβάσαι τα ύψη; Πως θα σου φαινόταν αν έπρεπε να βουτήξεις στο νερό από τα 27 μέτρα; Οι περισσότεροι δεν θα το τολμούσαν… και τους καταλαβαίνουμε. Ένα άλμα από τέτοιο ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση και ακόμα και οι πιο καταξιωμένοι Red Bull cliff divers προπονούνται τακτικά πριν από κάθε μεγάλο αγώνα έτσι ώστε να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όμως, και οι πιο ατρόμητοι μπορούν σίγουρα να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σε αυτό το φαντασμαγορικό άθλημα.. Βέβαια καλύτερα να μην ξεκινήσουν από τις πλατφόρμες των 27 μέτρων.

 

Η Antonina Vyshyvanova βουτάει από την πλατφόρμα των 21μ. στην Ιρλανδία

Όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο cliff diving συνήθως ξεκινάνε από ύψη όπως 3μ., 5μ., 7μ. και 10μ.. Μέχρι να φτάσεις στα 27μ., υπάρχουν πολλές ικανότητες που πρέπει να δουλέψεις έτσι ώστε να νιώσεις αρκετή αυτοπεποίθηση, να κάνεις μία βουτιά που θα εντυπωσιάσει και να είσαι ασφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια.

Και επειδή όταν πρωτο-ξεκινάς μπορεί να σε πιάνει ίλιγγος ακόμα και στα 3 μέτρα, τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις χωρίζονται σε 3 μέρη: Take-off, Mid-flight & Entry.

Take-Off: H «απογείωση» από την πλατφόρμα

Από όποιο ύψος και αν βουτήξεις το πρώτο σάλτο είναι καθοριστικό και μπορεί να τελειοποιήσει ή να αλλοιώσει τη συνολική σου προσπάθεια. «Πρέπει να το φανταστείς. Να το κάνεις εικόνα στο μυαλό σου,» αναφέρει o Orlando Duque, 13 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής cliff diver.

Ο Aidan Heslop βουτάει από την πλατφόρμα των 28μ.

 

Mid-Flight: Η «κάθοδος»

Για κάθε ακροβατική βουτιά που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα κρύβεται μία τεράστια προσπάθεια από πίσω. Ρυθμική γυμναστική, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις αντοχής, ακόμα και διαλογισμός μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελίξεις νου και σώμα έτσι ώστε να ετοιμαστείς για τα πιο μεγάλα ύψη και τις πιο εντυπωσιακές φιγούρες. Το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξεις επίγνωση του περίγυρού σου ακόμα και όταν είσαι στον αέρα. Μόνο έτσι μπορείς να τελειοποιήσεις το τελευταίο μέρος, που είναι η είσοδος στο νερό.

Εικόνα 1 Καρέ-καρέ η βουτιά της Jessica Macaulay από τα 21μ.

Entry: Η είσοδος στο νερό

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μία βουτιά «μπόμπα» στην πισίνα, αλλά μία εντυπωσιακή είσοδος στο νερό μετά από ένα άλμα 27 μέτρων (ή και λιγότερων) απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και απόλυτη συγκέντρωση. Για αυτό, οι αθλητές επενδύουν σε νοητικές ασκήσεις που βελτιώνουν την ευστροφία τους και τους επιτρέπουν να επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στη βουτιά. Παράλληλα, για να μπορείς να κρατάς το σώμα σε ευθεία γραμμή χρειάζεται να δουλέψεις την φυσική σου κατάσταση έτσι ώστε οι μύες σου να είναι αρκετά δυνατοί για να ανταπεξέλθουν.

Το cliff diving δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως καταλαβαίνεις. Πρέπει να συνδυάσεις έτσι τις κινήσεις σου για να βγουν σωστά οι φιγούρες καθ’ όλη την διάρκεια της πτώσης από την πλατφόρμα μέχρι και την στιγμή της εισόδου στο νερό, και όλα αυτά σε ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα.

Η Rhiannan Iffland πανηγυρίζει μετά την βουτιά της

 

«Πρέπει να δουλεύεις βήμα βήμα. Να μαθαίνεις συγκεκριμένες κινήσεις, να τις τελειοποιείς και μετά να τις συνδυάζεις με άλλες μαζί. Στόχος δεν είναι να γίνεσαι καλύτερος άλμα με το άλμα, αλλά σεζόν με τη σεζόν», αναφέρει ο Gary Hunt, ο οποίος μετρά 43 νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα Red Bull Cliff Diving.

Στις 24 με 26 Μαΐου θα έχεις την ευκαιρία να δεις 24 κορυφαίους αθλητές να εκτελούν άψογες βουτιές και απίστευτη τεχνική. Δεν πρέπει να το χάσεις! Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ.

 

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

3o Evrytania Trail Races - 22/06/2024

3o Evrytania Trail Races - 22/06…

Ιουν 22, 2024 Rate: 0.00