“ΠΑΡΙΣΙ 2024” – Στη Διαδρομή της Φλόγας

Λίγους μήνες πριν σημάνει η έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας σε σχολεία της επικράτειας, με στόχο να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την νεολαία στην προαγωγή Αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού ως φιλοσοφία ζωής!!


Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου επισκέφθηκε, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εβδομάδας “ Στη Διαδρομή της Φλόγας” (11.3-15.3.2024), πόλεις - σταθμούς της Ελλάδος συναντώντας μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, εν όψει της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την περιοχή τους, οι οποίοι συμμετείχαν στο Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ολυμπιακού Μουσείου “Παρίσι 2024”. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους Αγώνες του Παρισιού και ν’ αντιληφθούν τη σημασία της εφαρμογής των Ολυμπιακών αξιών, ακόμα και στην καθημερινή ζωή, να εξερευνήσουν τις ιδιαίτερες πτυχές της διοργάνωσης, να έρθουν σε επαφή με τα νέα αθλήματα που προστέθηκαν στο πρόγραμμα και τέλος να δοκιμαστούν σε ένα μοναδικό παιχνίδι γνώσεων.


Η εκπαιδευτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την υποδοχή μαθητών και καθηγητών της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά» της Αθήνας, του Γαλλικού Σχολείου «Πιέρ Λοτί» της Κωνσταντινούπολης και του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο Ολυμπιακό Μουσείο.


Οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε μία ιδιότυπη σκυταλοδρομία με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό το Παρίσι, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του Συνδέσμου για τη Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (AEFE), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, με τίτλο «Γενιά 2024». Συνολικά, 12 γαλλικά σχολεία της Ευρώπης και περισσότεροι από 300 μαθητές θα πραγματοποιήσουν σκυταλοδρομία 4.000 χιλιομέτρων. Η σημαία των Γαλλικών σχολείων ξεκίνησε από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα, για να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, περνώντας από τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πράγα, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες.
Πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές των σχολείων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης παρέδωσαν τη σημαία της σκυταλοδρομίας σε αυτούς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με τη σειρά τους την παρέδωσαν στους μαθητές του γαλλικού σχολείου «Βίκτωρ Ουγκό» της Σόφιας, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.


Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Jean-Luc Lavaud, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας, κ. Serkan Gedik, του Πολιτικού Συμβούλου της Πρεσβείας του Καναδά, κ. Walter Bernyck και του Επίτιμου Προξένου, κ. Παντελή Πετμεζά, έπειτα από την υλοποίηση ειδικά διαμορφωμένους εκπαιδευτικού προγράμματος στη μόνιμη έκθεση “Ολυμπιακοί Αγώνες”.


Η Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης Δρ. Κυριακή Ουδατζή υποδέχτηκε επισήμους, καθηγητές και μαθητές, τονίζοντας στον χαιρετισμό της ότι πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που προτάσσει τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, κ. Lavaud επισήμανε πόσο τυχεροί είναι οι μαθητές που συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση, αφού φοιτούν σε γαλλικά σχολεία τη χρονιά που το Παρίσι υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι κ. Gedik και κ. Bernyck ενώ τη χαρά τους που τα σχολεία τους συμμετέχουν σε αυτή τη δράση εξέφρασαν τόσο ο Διευθυντής Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, κ. Alain Hardy όσο και ο Υποδιευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά», κ. Nicolas Mineur.

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

3o Evrytania Trail Races - 22/06/2024

3o Evrytania Trail Races - 22/06…

Ιουν 22, 2024 Rate: 0.00