Ο Μαραθώνιος της Αθήνας άλλαξε τη σκέψη του Πολ Σέλμπι κι αυτός το μετάλλιο του αγώνα

Το 1983, χρονιά που ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ξεκινούσε το ταξίδι του στην αθλητική ιστορία, ο Πολ Σέλμπι, ένας 37χρονος, τότε, Βρετανός, ερωτευόταν το τρέξιμο σε δημόσιο δρόμο.

Έκτοτε, ο, 77χρονος σήμερα, Σέλμπι δεν έχει σταματήσει να τρέχει και το προσωπικό του κοντέρ εξακολουθεί να γράφει χιλιόμετρα. Πολλά χιλιόμετρα…

«Και γιατί θα πρέπει να απασχολεί το ελληνικό κοινό η ιστορία ενός Βρετανού λάτρη του τρεξίματος;», η εύλογη απορία.

Μα δεν μας απασχολεί η ιδιότητά του ως δρομέα, παρ’ ότι έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 700 Μαραθωνίους! Ο Πολ Σέλμπι φιλοξενείται εδώ ως ο εμπνευστής και κατασκευαστής των αναμνηστικών μεταλλίων που παραλαμβάνουν οι δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Η συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ χρονολογείται από το 2009, στο συνέδριο της AIMS στο Σάο Πάουλο, που κι αυτό πρωτοέγινε – τι σύμπτωση! – το 1983.

«Εκεί γνώρισα τον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος είχε έρθει για να προετοιμάσει τον επετειακό Μαραθώνιο για τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα», μας λέει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είχε το μεγαλείο που του άρμοζε. Το όνειρό μας ήταν να του προσδώσουμε την αξία που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή να γίνει ο Νο 1 μαραθώνιος στον κόσμο.

Η ιδέα της παραγωγής ενός ειδικού αναμνηστικού μεταλλίου είχε αρχίσει το 2008, αλλά καρποφόρησε το 2010. Μου πήρε δύο χρόνια για να το δημιουργήσω».

Από τη συνομιλία με τον Πολ Σέλμπι δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει η αναφορά στη δημιουργία των μεταλλίων:

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που η δουλειά μου αποτελεί κομμάτι στο παζλ του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Έχω συμμετάσχει στη δημιουργία περισσότερων από 50 εκατομμύρια μετάλλια σε όλον κόσμο, για το Μαραθώνιο στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη. Έχουμε κατασκευάσει κάθε λογής μετάλλιο, διαφόρων σχημάτων και ειδών, αλλά αυτό της Αθήνας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Χρειάστηκε πολύ προετοιμασία και δουλειά, που έγινε εκείνα τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας μας, όταν ξεκίνησε η ιδέα της κατασκευής των ειδικών μεταλλίων. Φέτος, θα παρουσιάσουμε το 14ο της σειράς, το επετειακό, για τα 40 χρόνια του Μαραθωνίου.

Κάθε χρόνο, προσπαθούμε μέσω του μεταλλίου να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελλάδας. Κοιτάζοντάς το, από τη μια μεριά έχεις το Παναθηναϊκό στάδιο και από την άλλη ένα απόσπασμα της ιστορίας της χώρας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε κάθε μετάλλιο δεσπόζει ένα γράμμα. Όταν ολοκληρωθεί η σειρά, σε μια τετραετία, θα σχηματιστεί η λέξη Marathon. Αυτή η αναμονή είναι ένα κίνητρο για να συνεχίσω να ζω και να αναπνέω…».


Για το φινάλε, ο Πολ Σέλμπι στέλνει το δικό του μήνυμα προς όσους δεν έχουν τολμήσει ακόμα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα 42.195 μέτρων:

«Ο κόσμος που παρακολουθεί ή συμμετέχει στο Μαραθώνιο, θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει να φτάσετε μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Είτε τερματίσετε για πρώτη φορά είτε το έχετε κάνει περισσότερες από 700, όπως εγώ, θα απολαύσετε την ολοκλήρωση του αγώνα. Ειδικά τον τερματισμό στον Αυθεντικό Μαραθώνιο θα τον θυμάστε σε όλη τη ζωή σας. Μη φοβάστε, λοιπόν, μπορείτε να πετύχετε!».

Πηγή segas.gr

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

Pentelikon Marathon Trail Run - 3/12/2023

Pentelikon Marathon Trail Run - …

Δεκ 03, 2023 Rate: 0.00