Συρτάκι για την Ασημίνα Ιγγλέζου στις Ελβετικές Άλπεις

Ένας από τους σπουδαιότερους αγώνες ultra-trail που έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος τον Ιούνιο, ήταν ο Scenic Trail, που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο Σ/Κ του μήνα στην νότια Ελβετία.

Στον αγώνα αυτόν, ανάμεσα σε σπουδαίες διεθνείς συμμετοχές, πήρε μέρος και η Ασημίνα Ιγγλέζου εκπροσωπώντας την χώρα μας. Το Scenic είναι αγώνας ultra 130 χιλιομέτρων και 9500 μέτρων ανάβασης και σύμφωνα με το περιοδικό “Home of distance Runners” κατατάσσεται μετά από πενταετή έρευνα ανάμεσα στους 25 κορυφαίους αγώνες βουνού στον κόσμο.


Το Scenic ξεκίνησε την πορεία του το 2016 σαν ένας αγώνας 70 χιλιομέτρων και μόλις φέτος, πραγματοποιήθηκε στην απόσταση των 130 χιλιομέτρων, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλος της περιοχής του φημισμένου παγκόσμια Λουγκάνο, ενός θέρετρου μοναδικής αξίας.


Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα είναι μεγάλος, καταρχήν από τα μεγέθη, μήκους και υψομετρικής, πέρα από αυτό όμως, το γεγονός ότι η εκκίνηση δόθηκε τα μεσάνυχτα, επέτεινε τη δυσκολία του, αναγκάζοντας τους περισσότερους από τους αθλητές να περάσουν αγωνιζόμενοι και μία δεύτερη νύχτα στα μονοπάτια της διαδρομής.

Ο τερματισμός της Ασημίνας επισφραγίστηκε από ένα συρτάκι που φρόντισαν οι διοργανωτές να ηχεί εκείνη την ώρα, τιμώντας και την ίδια αλλά και την Ελλάδα, χώρα που για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε στο Scenic.


Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα είναι μεγαλύτερος από αυτό που μαρτυρούν οι αριθμοί, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ασημίνας μετά τον αγώνα της. Πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς, υπάρχει η ψυχρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μέσα στον αγώνα και εντοπίζεται στο πεδίο, κάτι που όπως είπε η Ασημίνα, αρχικά υποτίμησε, θεωρώντας πως θα έβρισκε μονοπάτια εφάμιλλα των Άλπεων, κάτι που δυστυχώς δεν ίσχυε!

Το πεδίο θύμιζε κακοτράχαλη ορεινή Ελλάδα, τον Όλυμπο στα δύσκολά του. Κι ακόμα, μεγάλες υψομετρικές με απότομες και συνεχόμενες αναβάσεις των 1000+ μέτρων τη φορά. Με λίγα λόγια, το Scenic Trail κρύβει μια ύπουλη δυσκολία, που στο τέλος κάνει τον αγώνα να αξίζει περισσότερο.


Η Ασημίνα επέστρεψε στην Ελλάδα με μια αίσθηση πληρότητας από την εμπειρία της στα βουνά του Λουγκάνο, φεύγοντας από εκεί, η εμπειρία που αποκόμισε ήταν ψηλότερη από τις αρχικές της προσδοκίες. Οι δύο νύχτες που έζησε στα μονοπάτια, η δυσκολία του πεδίου, η πληρέστατη διοργάνωση του αγώνα, οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν ένα επιτυχημένο γεγονός. Η ίδια θυμάται χαρακτηριστικά τους μεγάλους σιδερένιους σταυρούς, που έστεκαν επιβλητικά στις κορυφές της διαδρομής. Όπως είπε χαρακτηριστικά για αυτούς, «τους έβαλαν εκεί ψηλά, γιατί μέχρι να φτάσεις εκεί πάνω προσκυνάς».


Στον φετινό αγώνα του Scenic Trail, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε διαδρομή 130 χιλιομέτρων, νικητής αναδείχτηκε ο Ελβετός Anatol Hettich, ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Valentina Michielli. Η Ασημίνα αναδείχτηκε δεύτερη στην ηλικιακή της κατηγορία.

 

-