ΕΚΔΗΛΩΣΗ - Παρουσίαση βιβλίου «42.195 μέτρα σε 30 χρόνια» του Μπάμπη Ζαννιά

Εμπειρίες μιας ζωής στο βιβλίο «42.195 μέτρα σε 30 χρόνια» του Μπάμπη Ζαννιά

 

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ το Σάββατο 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις ΒΟΓΙΑΤΖΗ η παρουσίαση του βιβλίου 42.195μ σε 30 χρόνια. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» του Μπάμπη Ζαννιά.

Εκλεκτοί καλεσμένοι και μεταξύ τους , δημοσιογράφοι, άνθρωποι της τέχνης, συγγραφείς, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες,  εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, διπλωμάτες, φίλοι και άλλοι άκουσαν τους ομιλητές για το αξιόλογο βιβλίο.

 

Διακρίνονται από αριστερά η δημοσιογράφος που συντόνιζε την εκδήλωση Μαίρη Αδαμοπούλου
και όρθιος στο βήμα Γιώργος Κατσιμπάρδης

Μίλησανη Μεταξία Μπερτζελέα, 1η νικήτρια του 1ου Μαραθωνίου Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», ο Γιάννης Κούρος, υπερ-μαραθωνοδρόμος, 2ος νικητής του 1ου Μαραθωνίου Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Σφήκας το  πρώην μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και  παλαιός πρωταθλητής του άλματος τριπλούν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γιάννης Σταματόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και ο Μπάμπης Ζαννιάς δημοσιογράφος- συγγραφέας του βιβλίου.
Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η ηθοποιός Κατερίνα Χατζάκη και ο ηθοποιός Λεωνίδας Αργυρόπουλος ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα από την τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας που γίνεται στον Τύμβο του Μαραθώνα.

 

Ο Μπάμπης Ζαννιάς «τρέχει» για τον Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών εδώ και δεκαετίες, ζώντας τον από πρώτο χέρι και εκ των έσω. Ο καλός συνάδελφος και υπεύθυνος Τύπου της ομοσπονδίας του στίβου, Μπάμπης Ζαννιάς, αποφάσισε να μοιραστεί με όλους μας αυτές τις μοναδικές εμπειρίες στο βιβλίο του με τίτλο: «42.195 μ. σε 30 χρόνια» Μαραθώνιος Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», από τις εκδόσεις Βογιατζή.
 

Από αριστερά Κώστας Σφήκας, Γιάννης Κούρος, Μεταξία
Μπερτζελέα, Γιάννης Σταματόπουλος
και ο Γρηγόρης Λαμπράκης

 

Την εξαιρετική επιμέλεια του βιβλίου του Μαραθωνίου της Αθήνας έκαμε η Εκδότρια  και Δημοσιολόγος Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή.

 

Στις 300 και πλέον σελίδεςτου βιβλίου, μέσα από έρευνες και τεκμηρίωση ο άνθρωπος που έζησε από κοντά την πορεία του γεγονότος, αναφέρεται στο τρίπτυχο Αθλητισμός-Πολιτισμός-Ειρήνη, τους αγώνες για την Ειρήνη, στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τις Μαραθώνιες πορείες Ειρήνης, τους πρωτεργάτες, τα κομβικά σημεία και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην ανοδική πορεία του μεγάλου αυτού γεγονότος.

Επίσης καταγράφονται χρονολογικά τα γεγονότα της κάθε διοργάνωσης στο πέρασμα των 30 χρόνων (31 διοργανώσεις) Πίνακες με τους νικητές, τους αριθμούς συμμετοχών, ρεκόρ και άλλα πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την πολυδιάστατη διοργάνωση.

Στο εξώφυλλο, έργο της ζωγράφου Καίτης Χαλιορή, εμφανίζεται ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μπροστάρης στον αγώνα που φέρει το όνομά του, και οι δρομείς που τερματίζουν και πανηγυρίζουν μεταφέροντας τα μηνύματα αυτού του ανυπέρβλητου αγώνα.Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από τον Πρόλογο και την Εισαγωγή του βιβλίου.

 

42.195 µ. σε 30 χρόνια, το βιβλίο του Μαραθωνίου της Αθήνας το οποίο περιγράφει πώς ξεκίνησε, ποιοί ήταν οι πρωτεργάτες, τα κοµβικά σηµεία ανάπτυξης, πρόσωπα που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην αναβάθµιση και στην ανοδική του πορεία.  Στις σελίδες αναφέρονται χρονολογικά τα γεγονότα της κάθε διοργάνωσης, ενώ περιλαµβάνονται πίνακες µε τους νικητές, τα ρεκόρ και άλλα στοιχεία σχετικά µε τους αριθµούς των συµµετοχών, τις χώρες, τους τερµατίζοντες, τα ρεκόρ και άλλες χρήσιµες αναφορές που συνθέτουν αυτή την πολυδιάστατη διοργάνωση.

Μαραθώνιος «Γρηγόρης Λαµπράκης», Κλασικός Μαραθώνιος, Αυθεντικός Μαραθώνιος, όπως και αν τον αποκαλέσεις ένας είναι ο Μαραθώνιος, αυτός της Αθήνας, της Ελλάδας, ο Μαραθώνιος της Ειρήνης. Έχει την ταυτότητά του και είναι η αιχµή του δόρατος στον Αθλητισµό, στον Πολιτισµό, στον Τουρισµό για τη χώρα µας.

 

 

Δεξιά ο Συγγραφέας Μπάμπης Ζαννιάς και διακρίνονται οι γνωστοί πρωταθλητές του βάδην Άρης και Χρήστος Καραγεώργος, ο Μαραθωνοδρόμος Κώστας Τσαγκαράκης που έχει τρέξει 25 φορές στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου.

Ένας αγώνας, µια εκδήλωση που αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και ειδικότερα:

Μεγάλης ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σηµασίας, αφού µε αυτό τον τρόπο αποδίδεται φόρος τιµής στον Αθηναίο οπλίτη ηµεροδρόµο. Φόρος τιµής στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών, που απέτρεψαν τη βίαιη κατάλυση της Δηµοκρατίας και την ανάσχεση της πολιτιστικής εξέλιξης στον τότε γνωστό κόσµο.

 

Ο συγγραφέας Μπάμπης Ζαννιάς

 

Μέγιστο ΑΘΛΗΤΙΚΟ γεγονός που διεξάγεται στον τόπο γέννησής του, στην ίδια διαδροµή, την οποία πάτησαν και πότισαν µε ιδρώτα και αίµα χιλιάδες χρόνια τώρα, χιλιάδες δροµείς, ανεξάρτητα από την αθλητική τους αξία.

Σπουδαίο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ γεγονός αφού από αυτό αναδύονται μοναδικοί συµβολισµοί που μεταφέρουν τα ιδεώδη του πολιτισµού µας.

Γεγονός µε µεγάλη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ απήχηση για τη χώρα µας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων δροµέων από όλες τις γωνιές του πλανήτη, οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα µας προσφέροντάς της πολλαπλά οφέλη.

Μέγιστη ΠΡΟΒΟΛΗ της χώρας µας από τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται σχεδόν όλη τη χρονιά τόσο µε το ίδιο το γεγονός όσο  και µε τις παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και µε τις επισκέψεις προσωπικοτήτων.

Φορέας ΝΕΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ αφού νέα στελέχη αναδεικνύονται µέσα από τις διαδικασίες οργάνωσης του πολυποίκιλου γεγονότος αποκτώντας εµπειρίες για τη µελλοντική επαγγελµατική τους πορεία.

Δηµιουργεί νέες ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και βοηθά επαγγελµατίες µε την παραγωγή και απορρόφηση εγχώριων προϊόντων.

Θέτει νέες βάσεις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και φιλοσοφίας διότι πάνω από 100 φορείς συντονίζονται και συνεργάζονται αρµονικά δίνοντας θετικά αποτελέσµατα.

 

Σε διάφορα αφιερώµατα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης» διάβαζα ότι: «το 1983 ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα στη µνήµη του µεγάλου Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαµπράκη».

Από προσωπικές εµπειρίες, µαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και πρω­ταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνης της ηµέρας, γνώριζα ότι η πραγµατικότητα ήταν διαφορετική. Έτσι, αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή την έρευνα µε απώτερους στόχους:

Πρώτον: Να ψάξω, να διασταυρώσω πηγές, να εξιστορήσω ρεαλιστικά και αντικειµενικά τα γεγονότα προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Δεύτερον: Να αποτίσω φόρο τιµής στους πρωτοπόρους που οραµατίστηκαν αυτόν τον υπέροχο αγώνα.

Τρίτον: Να παρακολουθήσω την εξέλιξη του αγωνίσµατος στα 30 χρόνια που πέρασαν, µέσα από τα µηνύµατα που εκπέµπει.

Τέταρτον: Να αποτίσω φόρο τιµής σε όσους πάλεψαν για να κάνουν θεσµό έναν αγώνα παγκοσµίου ακτινοβολίας, ανάλογο των συµβολισµών του και,

Πέµπτον: Από «ιερή υποχρέωση» σε όσους συµµετέχουν.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης» στην Κλασική δια­δροµή καθιερώθηκε στη συνείδηση του απλού πολίτη, αλλά και στο διεθνές Μαραθώνιο Κίνηµα ως ξεχωριστός αγώνας.

 

Τον συνοδεύουν τα βήµατα του αρχαίου Αθηναίου µαραθωνοδρόµου οπλίτη και το «Νενικήκαµεν!..», οι ανάσες του Σπύρου Λούη και των άλλων πρωταθλητών και χιλιάδων απλών δροµέων που έχουν ποτίσει αυτή τη µοναδική Κλασική διαδροµή µε ιδρώτα και αίµα και έχουν καταθέσει ψυχή στον βωµό της Μαραθώνιας Διαδροµής.

 

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα ασχοληθούµε εκτενέστερα µε τα 30 χρόνια-31 διοργανώσεις, από το 1983 έως το 2013, του Κλασικού Μαρα­θωνίου της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης».

 

Θα βουτήξουµε στο παρελθόν για να θυµηθούµε τη γέννησή του.

Θα ακολουθήσουµε βήµα προς βήµα την ενηλικίωσή του, παρατηρώντας τα γεγονότα που τον συνόδεψαν, τον στιγµάτισαν αλλά και τον απογείωσαν.

 

Είναι το πρώτο βιβλίο που ασχολείται αποκλειστικά και µόνο µε τον Κλασικό Μαραθώνιο και όχι µε τον Μαραθώνιο γενικά για τον οποίο άλλωστε έχουν γραφεί αρκετά.

Μπάμπης Ζαννιάς

-

  

 

 
 
 

Καλεντάρι

Run For the Kids with disabilities 2023

Run For the Kids with disabiliti…

Ιουν 10, 2023 Rate: 0.00

Run – Bike - Care

Run – Bike - Care

Ιουν 11, 2023 Rate: 0.00