ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου Olympus WAR

Ένα ακόμα βήμα μπροστά για το ορεινό τρέξιμο και τους αγώνες αντοχής βουνού έγινε στις 13 Φεβρουαρίου, με την υλοποίηση του project ”Olympus W.A.R.”. Μια νέα ιδέα, σχετικά με το χειμωνιάτικο βουνό και τις ορεινές διασχίσεις ταχύτητας, πήρε ζωή στον Όλυμπο με την στήριξη 39 αθλητών-ορειβατών από όλη την Ελλάδα. Ο WAR ήταν μια δοκιμή κι ένα στοίχημα ταυτόχρονα, για το αν και πόσο είναι εφικτό ένα συναγωνιστικό, αθλητικό γεγονός στην καρδιά του χειμώνα, με όρους ημιαυτονομίας. 

 

Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς θετικό, μεγάλο μερίδιο όμως στην αίσια έκβασή του κατά γενική ομολογία έπαιξε αναμφίβολα ο ήπιος καιρός , που θύμιζε άνοιξη αλλά και η ελάχιστη χιονόστρωση που υπήρχε κατά μήκος της διαδρομής. Οι συνθήκες αυτές αφενός συνέβαλλαν στην εύκολη και ανέλπιστα γρήγορη ολοκλήρωση του αγώνα για όλους, αφετέρου όμως έθεσαν εν αμφιβόλω ένα τέτοιο εγχείρημα εξαιτίας έλλειψης των ελάχιστων τυπικών συνθηκών διεξαγωγής του. Το σημαντικό για όλους πάντως, διοργανωτές και αγωνιζόμενους, ήταν ότι ο WAR έγινε και τώρα πια και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και τη σκοπιμότητα ενός γεγονότος ευμετάβλητου, με άμεση εξάρτηση από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την υφιστάμενη ποσότητα χιονιού. 

Η διαδρομή του WAR αποτελεί στην ουσία έναν κύκλο, με αρχή και τέλος τον Λάκκο του Λιτοχώρου, στην έξοδο του φαραγγιού του Ενιπέα, μέρος γνωστό από τα υπόλοιπα δύο γεγονότων της διοργάνωσης, του Olympus Mythical Trail και του Lost Trail. Η διαδρομή αναπτύσσεται σε μήκος 40 χιλιομέτρων, διασχίζοντας αρχικά το φαράγγι του Ενιπέα και στη συνέχεια ανηφορίζοντας από το ελάχιστα γνωστό μονοπάτι του Γουμαρόσταλου ως την Πετρόστρουγκα, το ψηλότερο σημείο στη μέση της διαδρομής του WAR. Από εκεί και πέρα, κατηφορίζει βόρεια προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς, για να στραφεί και πάλι νότια, από μια συναρπαστική διαδρομή σε δάση οξιάς και πεύκου και να καταλήξει και πάλι στον Λάκκο του Λιτοχώρου, έχοντας καλύψει 2700 μέτρα ανάβασης σε αυτόν τον κύκλο. 

Οι 39 αγωνιζόμενοι της 13ης Φεβρουαρίου στον Όλυμπο, φορτωμένοι με αρκετά κιλά υποχρεωτικού εξοπλισμού στην πλάτη, απλώθηκαν γρήγορα πάνω στη διαδρομή και το μικρό γκρουπ που προπορευόταν, κάλυψε σε λιγότερο από 3 ώρες την απόσταση των 15 πρώτων χιλιομέτρων μέχρι τα Πριόνια. Από εκεί και μετά, ο Αργύρης Βαμβακίτης, με χαρακτηριστική άνεση αποσπάστηκε και χωρίς να πιεστεί στη συνέχεια έφτασε εύκολα στο Λιτόχωρο σε 6:28 λεπτά, επίδοση πολύ γρηγορότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις όλων. Πρώτη στις γυναίκες, ήταν η Μαρία Λαγού, σε 9:24. Από τους 39 που ξεκίνησαν, στον τερματισμό έφτασαν οι 38, μέσα σε μια φιλική και ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, δίπλα από την ξερή από την ανομβρία κοίτη του Ενιπέα! Σε μια σεμνή και σε στενό περιβάλλον τελετή απονομών το ίδιο βράδυ, ανταλλάχτηκαν θερμές ευχές για το νέο αγωνιστικό έτος και όλοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους από την όμορφη εμπειρία του WAR.

Η οργανωτική ομάδα του WAR αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους 39 φίλους, που τίμησαν την πρωτοβουλία ενός χειμωνιάτικου αγώνα και ήρθαν στον Όλυμπο για να δοκιμαστούν σε κάτι καινούργιο. Το ίδιο θερμά, ευχαριστεί και τους ακούραστους εθελοντές, που και αυτή τη φορά στάθηκαν κοντά στους αθλητές και στήριξαν τη δύσκολη προσπάθειά τους. 

Ο χειμώνας τελειώνει και η οργανωτική ομάδα μετά από ένα μικρό διάλειμμα, θα αναλάβει δράση για το μεγάλο γεγονός του 2016 γι αυτήν, τον 5ο Olympus Mythical Trail, αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση για το μέλλον του χειμωνιάτικου εγχειρήματος.

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι