ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1ος Φειδιππίδειος δρόμος 245 χλμ

10 ημέρες απόμειναν για την εκκίνηση του 1ου Ιστορικού Φειδιππιδείου Δρόμου 245 χλμ. από την Αθήνα στη Σπάρτη, στις 17:00 μπροστά από τον χώρο της αρχαίας Αγοράς της Αθήνας (Θησείο).

Με την συμμετοχή 87 δρομέων (75 Ελλήνων και 12 ξένων από 7 χώρες) που θα τρέξουν μέσα σε 40 ώρες στα βήματα του αρχαίου Προπάτορα Ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη.

Η οργανωτική επιτροπή των 4 συλλόγων της ΕΟΣΛΜΑ-Υ υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται ο αγώνας (AΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΙ, ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΩΝ)  αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη για τους Αδελφούς Συλλόγους Δρομέων Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων, που θα βοηθήσουν και θα συνεργασθούν για την ολοκλήρωση του Αγώνα.

 

1)    Σύλλογο Δρομέων Νοτίων Προαστείων «ΕΥΚΛΗΣ»

2)    Σύλλογο Δρομέων ΝΙΚΑΙΑΣ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

3)    Σύλλογο Δρομέων ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

4)    Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας   

5)    Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας

6)    Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης

7)    Σύλλογο Δρομέων Υγείας Τρίπολης

8)    Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας

9)    Σύλλογο Αρκάδων Δρομέων

10)    Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μαραθωνοδρόμων Θήβας

 

επίσης τους Εθελοντές των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων των περιοχών που διέρχεται ο Αγώνας και όχι μόνο,

 

1)    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

2)    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΛΕΩΝΩΝ

3)    Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης

4    Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστερίου Λακωνίας

5)    ΑΣ ΚΑΡΥΑΤΙΣ

6)    ΠΑΝΤΕΓΕΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

7)    ΑΕΚ  ΤΡΙΠΟΛΗΣ

8)    Α.Σ.  ΚΡΟΚΕΩΝ

9)    Πολιτιστικό Σύλλογο Κρόκων

10)    Σύλλογο Επαναπατρισθέντων Ομογενών Λακωνίας

 

καθώς επίσης και δεκάδες Εθελοντών από τις εθελοντικές ομάδες από το Χαλάνδρι, το Περιστέρι Αττικής, το Λουτράκι, την Αργολίδα και τη Νεμέα, την Αρκαδία και τη Λακωνία.

Να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες στον Υφυπουργό Υγείας Κο Λεωνίδα Γρηγοράκο για την αμέριστη βοήθεια στην διοργάνωση, την Διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας, την Διεύθυνση Τροχαίας και όλες τις Υποδιευθύνσεις απ’ όπου περνάει ο Αγώνας, τις Διοικήσεις και το Ιατρικό προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων της Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης και των Κέντρων Υγείας Μεγάρων, Νεμέας.  Προς τις νεοεκλεγείσες αλλά και τις απερχόμενες Διοικήσεις και Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθήνας, Ελευσίνας, Μεγάρων, Λουτρακίου, Νεμέας, Τεγέας, Σπάρτης για την ουσιαστική και πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια για τον Αγώνα.

Επίσης προς το ΕΚΑΒ, τους Διασώστες-Σαμαρείτες Λακωνίας, τους Ιατρούς του Αγώνα Κώστα Μπαξεβάνη, Βασίλη Πολυχρονίου, Γεώργιο Σγουρό και τον χορηγό επικοινωνίας Κο Αντώνη Φελούρη, το κανάλι του ΕΛΛΑΔΑ TV και τη NOVA SPORTS.

Τέλος να εκφράσει ευγνωμοσύνη στις Εταιρίες στις Ένωσεις που χορήγησαν υπηρεσίες – προϊόντα – χρήματα για τον Αγώνα και αυτές είναι:

1)    ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

2)    MOTOR OIL A.E.

3)    ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε.

4)    DOLE A.E.

5)    ΡΟΥΒΑΣ ΝΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

6)    OSHEE – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ

7)    GU – ΙΣΟΤΟΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ TZIS

8)    ΕΤΑΙΡΕΙΑ ASICS

Για όλους όσους δούλεψαν επί μήνες για να πραγματοποιηθεί ο Αγώνας αυτός, τους εκατοντάδες εθελοντές που για μια ακόμη φορά με ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και αλληλοβοήθεια πρόσφεραν τα μέγιστα και για κάθε έναν που ήρθε κοντά στην διαφορετική αυτή διοργάνωση, δημόσια εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Να ευχηθούμε σε όλους όσους συμμετέχουν να τερματίσουν υγιείς σε ένα καθαρό αγώνα μέσα στα πλαίσια του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και της ΕΥΓΕΝΙΚΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ.

Και σαν προμήνυμα, από τα τέλη του Οκτώβρη θα λειτουργήσει η επίσημη Ιστοσελίδα της διοργάνωσης για τον 2ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ με εγγραφές που θα ξεκινήσουν στα τέλη του Οκτώβρη (με τη λειτουργία της ιστοσελίδας) και θα ολοκληρωθούν έως 31 Ιούλη 2015, ενώ θα  προχωρήσει η ίδρυση ενός Αμφικτυονικού Συλλόγου Φίλων του Φειδιππίδειου Δρόμου, μέσα στον οποίο θα εγγραφούν δρομείς, κριτές, επόπτες, εθελοντές, ιατροί, διασώστες και όλοι οι φίλαθλοι απ’ όλη την Ελλάδα και τους φορείς Συλλόγους απ’ όπου προέρχονται.

Στις επόμενες εβδομάδες μετά τον Φειδιππίδη θα γίνει η πρώτη συγκέντρωση και θα  ενημερωθούν όλοι οι φίλαθλοι Δρομείς νέοι μας, ενώ παράλληλα με την οργάνωση του Φειδιππίδιου Δρόμου κατ’ έτος θα ξεκινήσει (από το 2015) και η διοργάνωση του Δρόμου των «300» από Σπάρτη έως τις Θερμοπύλες.  Πληροφορίες μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ και περιμένουμε κάθε Έλληνα Δρομέα Φίλαθλο κοντά μας στην τιτάνια προσπάθεια – υπέρβαση Ελλήνων και ξένων συναδέλφων Δρομέων από την αφετηρία έως το άγαλμα του  Λεωνίδα στην Σπάρτη.

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

 

Ο αγώνας θα προάγει το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.  Θα είναι ο Αγώνας που διαχρονικά στο μέλλον θα τονίσει τις υπέρτατες αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης σε όλους τους Δρομείς του κόσμου, που με αφετηρία φέτος, στην πρώτη διοργάνωση, ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι τους στα χνάρια του αρχαίου προπάτορα των Ημεροδρόμων της Γης, του Φειδιππίδη...

Έτσι ειδωμένο από την οργανωτική επιτροπή του Αγώνα θέλουμε να καλωσορίσουμε φέτος και κάθε χρονιά τους Άνδρες και τις Γυναίκες Δρομείς – Ημεροδρόμους απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη μας και παράλληλα να ευχηθούμε ολόψυχα να έχουν έναν καλό αγώνα και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Χρειαζόμαστε την συνεργασία, τόσο των ίδιων των Δρομέων όσο και των συνοδών τους, για την ορθή, δίκαιη και μέσα στα πλαίσια του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ τέλεση του Αγώνα.  Για τον λόγο αυτό θα παρακαλέσουμε όλους και όλες τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν με απόλυτη πειθαρχία, σεβασμό και εντιμότητα τις τεχνικές οδηγίες του Αγώνα και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα πράξουν.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ  ΑΓΩΝΑ

 

1.    Ο δρομέας θα ανεφοδιάζεται σε όσα από τα 63 σημεία ανεφοδιασμού του αγώνα θέλει και χρειάζεται.  Είτε από τα εφόδια της διοργάνωσης είτε από δικά του, τα οποία είτε θα τα παραδίδει στην οργανωτική επιτροπή κατά την διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης είτε θα τα έχουν οι τυχόν συνοδοί του και θα του τα παραδίδουν στα 63 τραπέζια και τους χώρους της διοργάνωσης και μόνον εκεί.  Απαγορεύεται με ποινή άμεσου αποκλεισμού η τροφοδοσία δρομέων από συνοδό του, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εντός της διαδρομής (ανάμεσα σε σταθμούς ανεφοδιασμού).

2.    Λόγω του νυκτερινού τρεξίματος για μία ή δύο νύχτες, όλοι οι Δρομείς υποχρεωτικά θα φέρουν φακούς κεφαλής ή χειρός και ανακλαστικά στα υποδήματα ή ρούχα τους για να είναι ορατοί και βέβαια επαρκή αριθμό μπαταριών για την 1η ή 2η νύκτα που θα τρέξουν στην προσπάθειά τους.  Αθλητής ή αθλήτρια που δεν θα έχει τα προαναφερθέντα απαραίτητα για την ασφάλειά του υλικά θα αποκλείεται άμεσα από τον Αγώνα.

3.    Στις καινοτομίες του Αγώνα είναι η ύπαρξη μόλις 5 σταθμών χρονικού αποκλεισμού (ενδιάμεσα) και βέβαια ο τελικός χρόνος τερματισμού (40 ώρες) στην Σπάρτη.  Σε κανένα άλλο σταθμό ανεφοδιασμού δεν θα αποκλείεται Δρομέας εκτός από τον 8ο σταθμό στα Μέγαρα (40.8 χλμ. – 5 ώρες), στον 20ο σταθμό στην έξοδο Εξαμιλίων (89.7 χλμ. – 12 ώρες), στον 28ο σταθμό μπροστά από το αρχαίο στάδιο στην αρχαία Νεμέα (119.2 χλμ. – 17 ώρες) στον 42ο σταθμό στη Νεστάνη (κεντρική πλατεία) (169.5 χλμ. – 27 ώρες) και στον 51ο σταθμό στην Μανθυρέα (200 χλμ. – 31 ώρες).

Ο σεβασμός στη χρονική ακολουθία του Αγώνα θα επιβάλλει σε όλους τους συμμετέχοντες Δρομείς την απόλυτη συνεργασία τους σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να φθάσουν στα χρονικά όρια στους 5 ενδιάμεσους σταθμούς χρονικού ελέγχου.

Αδιαμαρτύρητα και χωρίς εγωισμό, μόνοι τους θα παραδίδουν τον αριθμό τους και θα ξαναπροσπαθήσουν πάλι σε επόμενες διοργανώσεις τον Αγώνα μας.

4.    Είναι αυτονόητο ότι η τροφοδοσία του Δρομέα στους σταθμούς ανεφοδιασμού με απαγορευμένα ή ύποπτα φαρμακευτικά σκευάσματα και κατακριτέα είναι από την άποψη του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ αλλά και συνιστά βαρύτατο ατόπημα και ποινικό αδίκημα, τόσο για τον αθλητή όσο και τον σύνοδό του και συνιστά τον απαραίτητο λόγο – όρο για άμεση διαγραφή του, αποβολή του τόσο από τον αγώνα αυτόν όσο και από όλους τους αγώνες στο μέλλον, όπως ορίζεται από την κείμενη αθλητική δικαιοσύνη και τους νόμους περί φαρμακοδιέγερσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Νόμιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, μόνο με συνταγή αρμόδιου ιατρού, ελληνικού ή ξένου κρατικού νοσοκομείου, είναι δυνατό να χορηγούνται και να επιδεικνύονται τα προς τούτο απαραίτητα έγγραφα – συνταγές στην αρμόδια ιατρική επιτροπή του Αγώνα, πριν την αφετηρία, στην διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης προς έγκρισή τους.

5.    Αθλητής που θα εγκαταλείψει στη διάρκεια του Αγώνα θα αναζητήσει τα προσωπικά του είδη στον επόμενο κεντρικό σταθμό (Μέγαρα, Έξοδος Εξαμιλίων, αρχαία Νεμέα, Νεστάνη) και η διοργάνωση, αφού ειδοποιηθεί από τον υπεύθυνο του ενδιάμεσου σταθμού, τα μεταφέρει στον επόμενο κεντρικό σταθμό για να τα πάρει.

6.    Αθλητής που θα εγκαταλείψει τον Αγώνα κατά την διάρκειά του και αφού βρεί τα προσωπικά του είδη στον επόμενο κεντρικό σταθμό, είτε με το λεωφορείο της διοργάνωσης που θα ακολουθεί θα μεταβεί στην Σπάρτη για να αναχωρήσει την Κυριακή μετά τις απονομές, είτε με το όχημα του συνοδού του θα επανέλθει προς Αθήνα ή σε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή θα ακολουθήσει την διοργάνωση μέχρι την Σπάρτη.  Προς τούτο η διοργάνωση θα διαθέσει τόσο λεωφορείο για την μεταφορά των Δρομέων προς την Σπάρτη όσο και οχήματα μεταφοράς Δρομέων που εγκαταλείπουν κατά την διάρκεια του Αγώνα όσο και μεταφοράς όλων των προσωπικών ειδών των αθλητών (εκτός βέβαια από αυτούς που συνοδεύονται και τα προσωπικά τους είδη τα έχουν οι συνοδοί τους).

7.    Οι Δρομείς μπορούν να φέρουν μηχανήματα μουσικής ή άλλου είδους ηλεκτρονικά αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο κλπ.) αρκεί να μην ενοχλούν τους συναθλητές τους και τουλάχιστον το ένα αυτί τους να είναι ελεύθερο για να μπορούν να ελέγχουν την κίνηση και την κυκλοφορία κατά την διάρκεια του Αγώνα.

8.    Ιατρικές βοήθειες και φυσιοθεραπείες η διοργάνωση θα παρέχει στους 5 κεντρικούς  σταθμούς, στον τερματισμό και σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό από εποχούμενο ιατρικό  επιτελείο, που θα ειδοποιείται από τους υπεύθυνους των ενδιάμεσων (πλην των κεντρικών) σταθμών.

Ο υπεύθυνος ιατρός των κεντρικών σταθμών αλλά κι οι ιατροί των ενδιάμεσων σταθμών, σε περίπτωση που κατά την επιστημονική τους κρίση διαπιστώσουν ότι η συνέχιση του αγώνα είναι ή θέτει σε  κίνδυνο την ζωή του Δρομέα είναι αυτονόητο ότι του απαγορεύουν την άσκοπη συνέχιση της προσπάθειάς του και τον αποκλείουν από τον Αγώνα, φροντίζοντας για την άμεση παραπομπή του στο κοντινότερο περιφερειακό Νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή στην απευκταία περίπτωση στα νοσοκομεία των Αθηνών προς άμεση περίθαλψή του.  Προς τούτο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα, έχει ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ, τα περιφερειακά νοσοκομεία και θα υπάρχει άμεση αποστολή – παρουσία νοσοκομειακών αυτοκινήτων.

9.    Δεν επιτρέπεται η συνοδεία Δρομέων από συναθλητές συνοδούς τους σε οποιοδήποτε σημείο του Αγώνα.  Αν υπάρχουν, υποχρεωτικά πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τον αθλητή που συνοδεύουν ................. δεν πρέπει να ενοχλούν τους άλλους συμμετέχοντες και σε καμμία περίπτωση δεν θα φωνασκούν και δεν θα τροφοδοτούν με εφόδια ή άλλα βοηθήματα τον Δρομέα που συνοδεύουν.  Στην περίπτωση που σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής οι κριτές – επόπτες που θα ελέγχουν την διαδρομή διαπιστώσουν ότι ο Δρομέας συνοδεύεται άμεσα με ένα ή περισσότερους συνοδούς, τότε θα το αναφέρει στον επόμενο ενδιάμεσο ή κεντρικό σταθμό, σημειώνοντας σε ειδικό φύλλο ελέγχου το χιλιόμετρο που διαπίστωσε την παράβαση και ο Δρομέας θα αποκλεισθεί από τον Αγώνα.

10) Απαγορεύεται, όπως είναι αυτονόητο, η διευκόλυνση ενός Δρομέα με οποιοδήποτε τροχοφόρο μέσο.  Ούτε βέβαια η παρέκκλισή του από την καθορισμένη σημασμένη διαδρομή.  Στην υποτιθέμενη περίπτωση που ο Δρομέας, για οποιονδήποτε λόγο, παρεκκλίνει της διαδρομής και αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους κριτές – επόπτες, αυτοί θα τον επιβλέψουν στην άμεση επαναφορά του, με τα πόδια του, στο σημείο παρέκκλισης και στην συνέχεια θα συνεχίσει την σωστή πορεία του Αγώνα.  Αν η παρέκκλιση γίνει με οποιοδήποτε τροχοφόρο μέσο, ο αθλητής – Δρομέας αποβάλλεται από τον Αγώνα αλλά και από κάθε μελλοντική διοργάνωσή του, αφού η κατακριτέα πράξη του αντιβαίνει κάθε έννοια ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, Ισοτιμίας και Εντιμότητας.

Με αυτόν τον δεκάλογο πιστεύουμε στην οργανωτική Επιτροπή ότι θα προστατεύσουμε, τόσο στην φετινή διοργάνωση όσο και στο μέλλον, τις υψηλές αξίες του πολιτισμού, του αθλητισμού, αυτές τις αξίες για τις οποίες έτρεξε ο Φειδιππίδης...

Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί σε κανέναν, τόσο φέτος όσο και στο μέλλον, να εφαρμόσουμε πειθαρχικά μέτρα, γιατί οι Δρομείς που θα τρέχουν στον Φειδιππίδειο Δρόμο γνωρίζουν γιατί τρέχουν...

Το μήνυμα θα φθάσει στη Σπάρτη από έντιμους ανθρώπους, πιστούς στα υψηλότερα ιδανικά.  Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό και σε όλους εσάς που φέτος συμμετέχετε και ελπίζουμε και στα επόμενα χρόνια.  Εκτός από τις ολόθερμες ευχαριστίες μας για την συμμετοχή σας ευχόμαστε όλοι και όλες να γίνετε Απόστολοι του Αγώνα στην Ελλάδα και στις μακρινές χώρες απ’ όπου ήλθατε οι ξένοι φίλοι μας συναθλητές.  Διαδώστε το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αδελφοσύνης που πρεσβεύει ο Αγώνας αυτός.

Και άμποτε εσείς οι πρώτοι συμμετέχοντες να αντικρύσετε μετά από λίγα χρόνια ένα πανανθρώπινο ποτάμι Δρομέων που θα τρέχει από την Αθήνα στη Σπάρτη σαν τον Φειδιππίδη, μεταφέροντας την φλόγα της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας, της Εντιμότητας και του Πατριωτισμού...

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό τερματισμό στην Σπάρτη.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα
Υ.Γ.  Οι Δρομείς θα τρέχουν πάντα στο ΔΕΞΙΟ του δρόμου (εκτός αν η οργανωτική επιτροπή και η αστυνομική υπηρεσία (διεύθυνση τροχαίας) για διευκόλυνση της κυκλοφορίας θα επιτρέψουν την πορεία στο αριστερό του δρόμου, κάνοντας χρήση κριτών, εποπτών και επαρκούς σήμανσης (με κώνους, ταινίες, σήματα επί του οδοστρώματος, κλπ.).

 

 

Γενικές πληροφορίες για τον Φειδιππίδειο Δρόμο

(Αθήνα – Σπάρτη 245 χλμ.)

 

Ο Φειδιππίδειος Δρόμος θα διεξάγεται, αρχής γενομένης από φέτος, 5 ως 7 Σεπτέμβρη, κάθε πρώτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη, με όριο τερματισμού στη Σπάρτη (άγαλμα Λεωνίδα) Κυριακή ώρα 09:00 τις 40 ώρες, και ώρα εκκίνησης στις 17:00 της Παρασκευής.

Η εκκίνηση θα δίδεται από τον χώρο μπροστά από την αρχαία Αγορά των Αθηνών (όπου βρισκόταν και ο χώρος των Ημεροδρόμων της αρχαίας Αθήνας) και στο χώρο του Θησείου.  Ο τερματισμός, όπως προαναφέραμε, θα γίνεται μπροστά από το Στάδιο της Σπάρτης, στο Περικαλλές άγαλμα του Λεωνίδα (αιώνιο σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας, πατριωτισμού).

Ο Αγώνας δεν έχει κλειστό όριο συμμετοχών ή ποσοστώσεων συμμετοχής.  Οι εγγραφές θα ξεκινούν από τις αρχές Οκτώβρη του κάθε έτους προ της επόμενης διοργάνωσης και θα λήγουν την 31η Ιούλη του έτους της διοργάνωσης (δηλαδή για το 2015 θα ξεκινήσουν στις 7 Οκτώβρη 2014 και θα λήξουν στις 31 Ιούλη 2015) και ούτω καθ’ εξής.

Όλοι οι ημεροδρόμοι – δρομείς υπεραποστάσεων μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο, εφ’ όσον έχουν προκριθεί από αντίστοιχους Αγώνες Υπεραποστάσεων (άνω των 100 χλμ.) μέσα στα όρια που ορίζονται από την προκήρυξη του αγώνα, σε ΕΛΛΑΔΑ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (η διοργάνωση μπορεί να διαθέτει κάθε χρόνο το πολύ 5 ελεύθερες συμμετοχές σε δρομείς που δεν διαθέτουν την πρόκριση στους αγώνες άνω των 100 χλμ. αλλά έχουν επαρκή χρόνια εμπειρίας, πολλές συμμετοχές σε αγώνες Μαραθωνίου ή άνω των 50 χλμ. και επιθυμούν την συμμετοχή τους, 5 θέσεις που θα καλυφθούν με την σειρά δηλώσεων και όταν ολοκληρωθεί θα κλήσει και ο αριθμός χωρίς λίστες αναμονής) και μόνον για μία φορά «τιμής ένεκεν» για κάθε συμμετέχοντα.

Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν πιστά τους κανονισμούς του ΑΓΩΝΑ, που προάγει και υπηρετεί τα υψηλότερα ιδανικά της ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ και του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, μένοντας πιστοί στις αξίες που προάσπισε ο αρχαίος προπάτορας Ημεροδρόμος, ο Φειδιππίδης, στην ηρωική του πορεία το 490 π.Χ.

Σκοπός του ΑΓΩΝΑ είναι ο κάθε συμμετέχων – συμμετέχουσα Ημεροδρόμος να βιώσει την υπερβατική εμπειρία στην πορεία του αρχαίου Ημεροδρόμου και να φθάσει στην Σπάρτη.  Άρα ο τερματισμός όσο το δυνατόν περισσότερων δρομέων κάθε χρόνο, σε κάθε διοργάνωση, μέσα στο χρονικό όριο που πλησιάζει τον πραγματικό χρόνο που χρειάσθηκε ο Φειδιππίδης, θα καταξιώνει τον Αγώνα, τον σκοπό του και την οργανωτική προσπάθεια.

Η διοργάνωση συνειδητά δεν επιμελήθηκε με τίποτε άλλο (και αυτό θα πράξει και στο μέλλον), εκτός από την διοργάνωση και την προετοιμασία του Αγώνα, αφήνοντας στην ελεύθερη βούληση και θέληση των συμμετεχόντων τα της παραμονής, διαμονής, μεταφοράς τους, πριν και μετά τον Αγώνα, εξαιρουμένων των δύο γευμάτων (προ και μετά τον Αγώνα) και της μεταφοράς των δρομέων από την Σπάρτη προς την Αθήνα (όσων δεν διαθέτουν συνοδό-όχημα) μετά τις απονομές και το γεύμα στη Σπάρτη.

Η οικονομική συμμετοχή για Έλληνες και ξένους Δρομείς ορίσθηκε σε 100 Ευρώ για τους Δρομείς, 50 Ευρώ (αν συμμετέχουν στα δύο γεύματα) στους συνοδούς τους και δωρεάν στους συνοδούς που δεν συμμετέχουν στα δύο γεύματα.

Τα χρήματα αυτά χρειάζονται και είναι αναγκαία για την διεξαγωγή του Αγώνα, ενώ το αργότερο μέσα σε ένα μήνα μετά τον Αγώνα η Οργανωτική Επιτροπή θα δημοσιεύσει αναλυτικό ισολογισμό εσόδων-εξόδων, με όλα τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ.).

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος τα χρήματα θα μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμεύσει για α) την δημιουργία ιστοσελίδας (επίσημης) του Αγώνα, β) την μέτρηση της διαδρομής από επίσημο καταμετρητή της IAAF-EAU, γ) στο μέλλον το ήμισυ θα δίδεται σε κοινωφελή ιδρύματα της Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και το υπόλοιπο θα μένει στην διοργάνωση για την κυκλοφορία βιβλίων, αφισών, φωτογραφικών συλλογών, ημερολογίων, video-CD του Αγώνα, διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, ομιλιών , στρογγυλών τραπεζιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι αυτονόητη η ανάγκη ύπαρξης χορηγών και χορηγιών που δεν θα διαστρέφουν και δεν θα αλλοιώνουν τον υψηλό συμβολισμό του Αγώνα.  Όλοι οι  χορηγοί θα αναφέρονται στα Δελτία Τύπου του Αγώνα, στα λογότυπα και θα τιμώνται σε ειδική εκδήλωση, που θα οργανώνεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο από το τέλος του Αγώνα.

Οι μελλοντικές διοργανώσεις θα χρειαστούν και θα είναι αναγκαίο να έχουν ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης που θα πάρει την μορφή ενός Σωματείου Αμφικτυονικού τύπου, με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.  Σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες, εθελοντές, κριτές, επόπτες, ιατροί, φυσιοθεραπευτές, φίλαθλοι, άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χορηγοί, μέλη των Πολιτικών Σωματείων και Συλλόγων των περιοχών που περνάει ο Αγώνας ή και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ για τους ξένους συναθλητές, φιλάθλους, χορηγούς, συνεργάτες, η ιδιότητα του Αντεπιστέλλοντος Μέλους θα ικανοποιήσει την αγάπη τους και την φιλία τους για τη στήριξη του Αγώνα.

Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα ακολουθεί την πορεία που συνάγεται από το γεωγραφικό ανάγλυφο και την τοπογραφία της Αττικής, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, την παράδοση και τις ιστορικές αναφορές, με κύρια χαρακτηριστικά του την πορεία από περιοχές με ιστορική αναφορά στα κλασσικά χρόνια, με αναφορές στον Μέγα Περιηγητή της αρχαιότητας, τον Παυσανία, αλλά και σε νεώτερες δρομολογήσεις.

Η διοργάνωση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια κάθε χρόνο τα 62 (συν της Σπάρτης 63) τραπέζια ανεφοδιασμού των αθλητών να έχουν όλα τα απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας για τον κάθε Αθλητή.  Για κάθε τι που δεν αναφέρεται στην αναλυτική προκήρυξη του Αγώνα ο Αθλητής είτε θα το δίνει στην διοργάνωση προ του Αγώνα για να το προμηθευθεί στο σημείο που θα έχει επισημάνει, είτε θα το δίνει στον συνοδό του για να του το δίνει εκείνος στα 62 σημεία ανεφοδιασμού (και μόνον εκεί).  Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τροφοδοσία από τους συνοδούς του κάθε αθλητή επιτρέπεται μόνον στα σημεία τα καθορισμένα από την διοργάνωση (62 σημεία).  Σε αντίθετη περίπτωση (εφοδιασμός του Δρομέα σε άλλα σημεία ενδιάμεσα) επιφέρουν ΑΜΕΣΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ του ΥΠΑΙΤΙΟΥ διότι αντιβαίνουν κάθε όριο ευγενούς άμιλλας και ευ αγωνίζεσθαι.  Το ίδιο ισχύει και για τις παράνομες φαρμακο-διεγερτικές ουσίες και σκευάσματα (σύμφωνα με τους Ελληνικούς και διεθνείς νόμους), που δεν θα γίνουν ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ από τον ΑΓΩΝΑ και που στην περίπτωση που γίνουν αντιληπτές από την ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, θα επιφέρουν ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΒΟΛΗ του υπαίτιου από τον ΑΓΩΝΑ και ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του στην διεθνή και ελληνική δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο για όλους ότι το τρέξιμο για μία ή δύο νύκτες σε δημόσιους δρόμους έχει σαν αναγκαία και ικανή συνθήκη την ύπαρξη και λειτουργία φακού κεφαλής ή χειρός, ανακλαστικών στα ρούχα ή τα υποδήματα και των αναλόγων εφοδίων (μπαταρίες).  Η μη ύπαρξη αυτών καθιστά την συμμετοχή ΑΚΥΡΗ για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΖΩΗΣ του κάθε συμμετέχοντα.

Κάθε χρόνο όλοι οι τερματίσαντες θα αναγράφονται σε ειδικό έγγραφο (πάπυρο) του οποίου ένα αντίτυπο θα φυλάσσεται στα Αρχεία των διοργανωτών, ένα θα δίδεται στον Δήμο Σπάρτης και ένα στον Δήμο της Αθήνας.

Σε κάθε τερματίσαντα θα δίδεται ένα βαρύτιμο μετάλλιο τερματισμού και μία σύνθεση που θα περιέχει μία Υδρία με νερό από τις Πηγές του Ευρώτα και μία Λύκηθο με χώμα της Αττικής Γης (γη και ύδωρ, δύο καθαγιασμένων από τους Αγώνες στους τόπους της Ελλάδας).

Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ καλεί ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους Ημεροδρόμους της γης σε μία ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ στο ΜΕΛΛΟΝ, που θα καταξιώνει την εποποιία του αρχαίου Ημεροδρόμου με την καθοριστική του συμβολή στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Κάθε ένας και κάθε μία οι σύγχρονοι  Ημεροδρόμοι τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, θα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα που βίωσε ο Φειδιππίδης.  Και ο τερματισμός τους στη Σπάρτη θα μεταφέρει κάθε χρόνο ένα σπουδαίο πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης, ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στα πλαίσια των ΥΨΗΛΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ της ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ και του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.

Η διοργάνωση του ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ εύχεται, με αφετηρία την πρώτη διοργάνωση, σε όλους κάθε χρόνο που θα συμμετέχουν να βιώνουν τις ίδιες μοναδικές εμπειρίες του Αρχαίου Ημεροδρόμου, στους τόπους που εκείνος πρώτος έτρεξε, και να τις μετουσιώνουν σε γνήσια ανθρώπινα συναισθήματα, που θα προβάλλουν παντού σε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τους τόπους και την Ιστορία τους, που χαράχτηκαν από την παρουσία του ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ.

Και να’ναι σίγουροι ότι οι ανάσες τους, ο ιδρώτας τους, οι πατημασιές τους σε κάθε σχεδόν σημείο της διαδρομής θα ακουμπούν στην ΑΝΑΣΑ, τον ΙΔΡΩΤΑ, την ΠΑΤΗΜΑΣΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥ...

Ας τον ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΝ...

 

 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ...

 

 

... Είναι αργά το απόγευμα, στο τέλος του καλοκαιριού του 490 π.Χ. (3ο έτος της Ολυμπιάδας) στα μέσα του Αττικού μήνα Μεταγειτνίωνα.

Ο Αθηναίος Ημεροδρόμος Φειδιππίδης (Φιλιππίδης) έχοντας ήδη λάβει εντολή από την εκκλησία του Δήμου της πόλης του, φεύγει από την Αθήνα για μια αποστολή που όμοιά της δεν είχε ανατεθεί ποτέ στο παρελθόν σε κανέναν άλλο.

Η αγαπημένη του πόλη, αλλά και όλη η Ελλάδα, κινδύνευε να χαθεί, να υποταγεί, κάτω από τον επελαύνοντα Περσικό στρατό, που ήδη είχε εισβάλλει με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και απειλούσε άμεσα την ελευθερία όλων των ελληνικών πόλεων και την νεαρά τότε Δημοκρατία που είχε με αγώνες καθιερώσει ο Λαός της Αθήνας...

... Το μήνυμα που θα μετέφερε ήταν το αίτημα της Αθήνας προς την Σπάρτη για την άμεση συνεργασία μαζί της, με την αποστολή του ισχυρότατου στρατού της, για την από κοινού αποτροπή των Περσών.

... Εκείνο το απογευματινό δειλινό, στα πρώτα βήματά του, στο μυαλό του καλύτερου Ημεροδρόμου της Αθήνας, του Φειδιππίδη (Φιλιππίδη), θα περνούσαν ανάμεικτα πολλές σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα...  Καθώς ξεκινούσε από την αρχαία Αγορά της πόλης του (όπου και η έδρα των Ημεροδρόμων) και ξεχυνόταν προς τον αρχαιότατο Δυτικό δρόμο της Ιεράς οδού, στο μακρύ ταξίδι του προς τη Σπάρτη και όπως έμελλε και στην αθανασία του, θα σκεφτόταν τον πατέρα, τη μάνα, τα αδέλφια του, τους συγγενείς, τους φίλους, την Αγορά, το Στάδιο, τους δασκάλους, τα αμπέλια, τις ελιές.  Εκείνη την Αγάπη του...

... Λίγο μετά κι ενώ σκούπιζε τα δάκρυα  που κυλούσαν στο ηλιοκαμένο πρόσωπό του, καθώς έφευγε σιγά-σιγά αφήνοντας πίσω την Αθήνα που τόσα προσδοκούσε απ’ αυτόν, άρχισε να σχεδιάζει στο μυαλό του, μεθοδικά, το δρόμο που θ’ ακολουθούσε.  Τον είχε κάνει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν, μεταφέροντας μηνύματα και από τις δύο πόλεις.  Εκπαιδευμένος να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες, ανθεκτικός, με απίστευτες αντοχές, είχε αποδείξει ότι μπορούσε να φέρει σε αίσιο πέρας κάθε αποστολή, και αυτό συνετέλεσε να δοθεί σε αυτόν αυτή που από την επιτυχία της εξαρτιόταν η Τύχη, η Ύπαρξη, το Μέλλον, όλων όσων αγάπησε.

Τα βήματά του θα τον περνούσαν από το Ναό του Δαφναίου Απόλλωνα στο Δαφνί, στην έξοδο της πόλης, έπειτα από το Ναό της Αφαίας Αφροδίτης, λίγα στάδια παρακάτω, στον μυχό του κόλπου της Ελευσίνας, έπειτα δεξιά, βαδίζοντας πάνω στην Ιερά οδό, θα αντίκρυζε μετά τους Ρητούς, τις δίδυμες λίμνες, της Μάνας και της Κόρης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, χαμηλά δίπλα από τη θάλασσα.  Θα συνέχιζε για να φθάσει στην αρχαιότατη των πόλεων, την Ελευσίνα, και στο Ιερό της Δήμητρας για να πιεί λίγο νερό και να τον ευλογήσουν οι Ευμολπίδες Ιερείς...  Θα συνέχιζε για την πόλη του Βύζαντα, τα Μέγαρα, θα σκαρφάλωνε στις Σκιρώνειες πέτρες, δίπλα στην άκρη του γκρεμού, με τον Σαρωνικό να απλώνεται από κάτω του...  Θα έφθανε έπειτα στο χώρο των Ισθμίων, στο Ιερό του Ποσειδώνα και το Στάδιο που διοργανώνονταν τα Ίσθμια κι έπειτα στην αρχαία Κόρινθο, που θα ανεφοδιαζόταν φθάνοντας νωρίς το πρωί.  Λίγο μετά ξεκινώντας θα  συνέχιζε ευθεία προς τις (αρχαίες) Κλεωνές, όπου ξεκίνησαν τα πρώτα Νέμεα (93 χρόνια πριν).  Και λίγα στάδια μετά θα έφθανε στην (αρχαία) Νεμέα για ν’ αντικρύσει τον περίφημο Ναό του Δία και το περικαλλές Στάδιό της, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα (το μεσημέρι).  Αφού  ξεκουραζόταν λίγο κι εφοδιαζόταν, θα συνέχιζε προς την Λυρκεία και από κεί, δια μέσου του (ενδιάμεσου) περάσματος του Πρίνου και στις παρυφέςτου Παρθενίου όρους, θα έφθανε στην εύφορη Γη της Τεγέας (αργά το απόγευμα)...  

Σύντομος ανεφοδιασμός κι εκεί και μετά στην Μανθυρέα, στην τελευταία δύσκολη δοκιμασία για τα κουρασμένα πόδια του, βαθιά μέσα στο σκοτάδι της δεύτερης νύχτας της αποστολής του.  Οι τελευταίες ανηφόρες και έπειτα η κατάβαση για την Λακεδαίμονα Γη, τη Σπάρτη, με τους γενναιόψυχουςστρατιώτες και τους πολίτες που τηρούσαν κατά γράμμα τους Νόμους  του αρχαίου Νομοθέτη τους, του Λυκούργου.

Στο μυαλό του, τρέχοντας κιόλας τα πρώτα στάδια της αποστολής του, είχε ήδη φθάσει...  Δεν τον ένοιαζε τίποτε άλλο από το να πετύχει, το συντομότερο δυνατό, να φθάσει στη  Σπάρτη και να γυρίσει πάλι πίσω με το καλύτερο μήνυμα σωτηρίας για την πόλη του.

Ήξερε από άλλες αποστολές ότι για να φτάσει στη Σπάρτη χρειαζόταν κάτι  λιγότερο από δύο ημέρες και για να γυρίσει, αφού ξεκουραζόταν για λίγες ώρες για να αναλάβει ο καταπονημένος οργανισμός του, άλλες τόσες περίπου (δύο ημέρες).  Για την ολοκλήρωση της αποστολής 5 ημέρες ήταν το ανώτερο που θα χρειαζόταν.

... Τα στάδια περνούσαν το ένα μετά το άλλο...  Οι πόλεις, τα σημεία, τα γνώριμα μονοπάτια...  Ο ήλιος του καλοκαιριού του έκαιγε το κορμί...  Τα πόδια πληγιασμένα, σκονισμένα, ιδρωμένα, είχαν βαρύνει...

... Φθάνοντας στις παρυφές του Παρθενίου όρους, μετά το πέρασμα του Πρίνου, είχε πια νυχτώσει για τα καλά...  Κουρασμένος έγειρε να ξαποστάσει κάτω από ένα γέρικο δέντρο στη μέση μιας γιδόστρατας...  Δεν γνώριζε φυσικά ότι εφτά αιώνες περίπου μετά, την ίδια διαδρομή περίπου, θα περιέγραφε ο Μέγας Περιηγητής τηςαρχαιότητας, ο Παυσανίας.  Και θα την περιέγραφε αποτυπώνοντας την διαδρομή του από τη Λύρκεια – διά μέσου του Περάσματος του Πρίνου – στην Τεγέα, στο 8ο βιβλίο του, τα Αρκαδικά, το 176 μ.Χ.

... Όλα είχαν πάει καλά, μέχρις ότου η γλυκιά κούραση τον καταβάλει εκεί στη μέση μιας γιδόστρατας, στις παρυφές του Παρθενίου – του όρους της Παρθένας Αρτέμιδος – μετά απ’ αυτή την εξαντλητική πορεία ενός και πλέον μερόνυχτο, με σύντομους ανεφοδιασμούς, με ζέστη, σε σκληρά εδάφη...

... Τα μάτια του έκλεισαν...  Κατάκοπος στάθηκε για λίγο, αλλά ο Ύπνος ήρθε σαν φυσική συνέπεια της αδιάκοπης αγωνιώδους πορείας του...  Λίγες ώρες μετά, μέσα στον ύπνο του, συναντήθηκε οραματικά με τον αφέντη των Αρκαδικών οροπεδίων, των βουνών και των λόγγων...  Ήταν ο τραγοπόδαρος θεός, ο Πάνας...  Σαν  από «θαύμα» εκείνος του μήνυσε ότι θα βοηθήσει την πόλη του να νικήσει, όπως το είχε κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, αν κι εκείνη, αδικώντας τον, δεν τον τιμούσε...  Του είπε να βιασθεί να πάει το χαρμόσυνο μήνυμα, του είπε ότι θα μεγαλουργούσε και μην ξεχάσει να τον τιμήσει στο μέλλον...

... Πετάχθηκε όρθιος μέσα στης νύχτας τη σιγαλιά.  Ήξερε πλέον...  Ήσυχος σηκώθηκε, με γαληνεμένη την ψυχή κατηφόρισε προς την Τεγέα.  Κι από εκεί μετά την Μανθυρέα, λίγο μετά την ανατολή στη Σπάρτη...

... Είχε καταλάβει πλέον, ό,τι και αν συνέβαινε με την απάντηση της Σπάρτης η πόλη του θα νικούσε στην επικείμενη σύγκρουση.  Η Ελλάδα δεν θα κινδύνευε.  Κι εκείνος, από υποχρέωση προς τον Πάνα, θα θύμιζε στους συμπολίτες του, τους Αθηναίους, την υποχρέωση που είχαν να τον τιμήσουν μετά τη Μάχη και τη Νίκη.

... Φθάνοντας σε περίπου 40 ώρες στη Σπάρτη είχε ήδη εκπληρώσει το πρώτο μέρος της αποστολής του.  Αργά το βράδυ κι αφού συνεδρίασε η ΑΠΕΛΛΑ, η Συνέλευση των Ομοίων Σπαρτιατών, ότι θα έστελναν για βοήθεια το στρατό τους μετά την πανσέληνο, έφυγε για τον γυρισμό του...

... Λίγες ημέρες μετά κι αφού οι Στρατηγοί των Αθηνών αποφάσισαν να επιτεθούν, σύμφωνα με το περίφημο σχέδιο του Μιλτιάδη, η πόλη του με τους 9.000 μαχητές της και τους 1000 συμμάχους Πλαταιείς, με την αήττητη φάλαγγα των ελεύθερων πολιτών της, θα  συνέτριβε στην πεδιάδα του Μαραθώνα τους Πέρσες εισβολείς...

... Την πορεία του και τη θαυμαστή συνάντησή του με τον θεό Πάνα, ο Φειδιππίδης την είπε μετά τη μάχη στους συμπολίτες του, στην εκκλησία του Δήμου.  Εκείνοι αναγνώρισαν το λάθος τους και του αφιέρωσαν σε όλα τα σπήλαια της Αττικής Γης τις προσήκουσες τιμές.

40 χρόνια περίπου μετά τη μάχη, ο γηραιός πια Ημεροδρόμος εξιστορούσε την ιστορία του στον Ηρόδοτο από την Αλικαρνασό, που συνέγραψε τότε την Ιστορία της Επικής Σύγκρουσης της Ανατολικής δεσποτείας με την Ελλάδα και τις πόλεις της...

Εκείνος, θέλοντας να τιμήσει τον Φειδιππίδη και την δική του συμβολή στην απόφαση της Αθήνας να δώσει τη νικηφόρα μάχη στον Μαραθώνα, εξιστόρησε τα λόγια του, αποτυπώνοντας λιτά αλλά τόσο παραστατικά τη σημασία της αποστολής ενός απλού πολίτη, ενός Ημεροδρόμου, στην πορεία των γεγονότων που άλλαξαν τον κόσμο...

Ο ίδιος ο Ηρόδοτος δεν γνώριζε ίσως την αθάνατη αξία του άθλου του Φειδιππίδη με την πορεία των πραγμάτων που ακολούθησαν.

Διότι είναι γνωστή η τύχη της Αθήνας, της Σπάρτης, των άλλων πόλεων της Ελλάδας, μετά τη νίκη του Μαραθώνα.  Παίρνοντας θάρρος και μοναδική ευψυχία, 10 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη νίκη, οι ενωμένες πλέον δυνάμεις των Αθηναίων, των Σπαρτιατών  και των περισσότερων ελληνικών πόλεων, πολέμησαν και δοξάστηκαν νικώντας στις Θερμοπύλες, στο Αρτεμίσιο, στη Σαλαμίνα και λίγο αργότερα στις Πλαταιές και την Μυκάλη...  Μετά τις νίκες αυτές ο αιώνας και το φως της ακμής της κλασσικής Ελλάδας σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, του πνεύματος και της τέχνης, ακόμα φωτίζει την ανθρωπότητα.

Τα απαράμιλλα πνευματικά επιτεύγματα των Ελεύθερων Ελλήνων καταυγάζουν 25 αιώνες μετά την ανθρωπότητα, και είναι μέσα στην ψυχή και στις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού.  Και θα μείνουν για πάντα εκεί, όπως είναι και μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο, σε Δύση και Ανατολή, σε Βορρά και Νότο.

Αποτέλεσμα της κρίσιμης πορείας ενός απλού ανθρώπου, ενός Ημεροδρόμου, από μια πόλη ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ πολιτών, που πίστεψαν στις δικές τους αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και πάλεψαν γι’ αυτές.

Στον δικό του δρόμο λοιπόν, 2514 χρόνια μετά, από φέτος και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καλούνται όλα τα παιδιά του όπου Γης, οι ίδιοι συνεχιστές της προαιώνιας παράδοσης, να τρέξουν, κάνοντας και δίνοντας τον δικό τους αγώνα.  Και να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα συναδέλφωσης και πνευματικής ενατένισης.

Καλούνται όλοι οι ελεύθεροι Πολίτες – Δρομείς – Ημεροδρόμοι όλου  του κόσμου, να νιώσουν, να ακουμπήσουν, να αναπνεύσουν, να ψηλαφήσουν τα χνάρια του...

Στους τόπους και την διαδρομή που αυτός ένιωσε, ακούμπησε, ανέπνευσε, ψηλάφησε...

Και μαζί να γίνουν μέρος της ιστορίας αυτών των τόπων που εκείνος, ΜΟΝΟΣ, καθαγίασε...

Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, σε ανάμνηση όλων αυτών των θαυμαστών για την παγκόσμια ιστορία γεγονότων, Εκείνος, ο Φειδιππίδης, θα χαίρεται γιατί υπάρχει, ζει και θα ζει αιώνια και ακατάβλητα στις μνήμες των παιδιών του, των Ημεροδρόμων, αλλά και κάθε φίλαθλου σε όλη τη Γη.

Στον δικό του αγώνα που θα εκπληρώσει και το πεπρωμένο του...

Την θαυμαστή του εποποιία που θα μείνει άσβεστη στους καιρούς να θυμίζει εποχές ηρωισμού, τόλμης, ελπίδας, πίστης και αξιοσύνης...

Στον ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ...

 

 

 

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

Αποτελέσματα