Δελτίο Τύπου & Έκθεση Πεπραγμένων Μαραθωνίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δια της παρούσης έκθεσης σας ενημερώνουμε σχετικά με τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Πέλλα – Θεσσαλονίκη και των παράλληλων Δρόμων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000., 5.000μ. και 1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που διεξήχθησαν την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.

Επίσης για το πρόγραμμα των πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Α.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 , ώρα 19:00 , Θεσσαλονίκη – Ολυμπιακό Μουσείο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά τόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα , όσο και το πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Παράλληλα παρουσιαστήκαν οι εκατόν είκοσι δύο συνεργαζόμενοι Φορείς – Θεσμικοί Υποστηρικτές της, καθώς επίσης και το πρόγραμμα της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, της Λαμπαδηδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη και οι Χορηγοί της διοργάνωσης.

Τέλος, τιμήθηκαν ξεχωριστές προσωπικότητες του δρομικού κινήματος και του εθελοντισμού, η παρουσία των οποίων τιμά και κοσμεί τον Διεθνή Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Β. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 1. Αριθμός Δρομέων :
  

ΣΥΝΟΛΟ  

Μαραθώνιος  

10.000μ  

5.000μ 1.000μ. Μαθ. Δημ.ΣχολείωνΕγγεγραμμένοι       20.410 1.818 3.977 12.615 2.000Συμμετέχοντες       19.716 1.663 3.797 12.256

  2.000

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στον 9ο Μαραθώνιο που έγινε πέρυσι την 6η Απριλίου 2014, ανέρχονταν σε 13.932 δρομείς από πενήντα τρεις (53) χώρες. Η αύξηση των συμμετεχόντων στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο ανήλθε στο ποσοστό του 42%!

 1. Αριθμός Χωρών Προέλευσης Αθλητών: Εξήντα επτά (67) 
 1. Αποτελέσματα Αγώνων (νικητές – τριες) 

Μαραθώνιος Ανδρών:       

1.  BONSA ATOMSA GONFA (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) 2:18:06

 1.    SILAS TOO (ΚΕΝΥΑ) 2:21:31
 2.  JAMES EMURIA (ΚΕΝΥΑ)  2:22:38

Μαραθώνιος Γυναικών:

1.  ZERITU WAKJIRA BEGASHAW (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) 2:40:49

 1.  STELLAH BARSOSIO (ΚΕΝΥΑ) 2:40:54
 2.    MARIJA VRAJIC (ΚΡΟΑΤΙΑ) 2:47:51

10.000Μ. Ανδρών:

1.  HENRY KEMBOI (ΚΕΝΥΑ) 30:21

 1.  ABEL ROP KIBET (ΚΕΝΥΑ) 30:23
 2.  EVGENII BYKOV (ΡΩΣΣΙΑ) 30:40

10.000Μ. Γυναικών:

1.  AGNES CHEBET (ΚΕΝΥΑ) 35:34

 1.    SONIA CEKINI (ΑΛΒΑΝΙΑ) 35:46
 2.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΧΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 35:47

5.000Μ. Ανδρών:

1.  ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΓΟΥΝΑΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 16:24

 1.    ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ  (ΕΛΛΑΔΑ) 16:39
 2.   ΑΛΕΞΗΣ ΕΛΑΜΙΝ (ΕΛΛΑΔΑ) 16:42

5.000Μ. Γυναικών:

1.  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 18:03

 1.    ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:10
 2.    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΚΗ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:25

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα των αγώνων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.atgm.gr & www.alexanderthegreatmarathon.org

3α. Μαραθώνιος: Αφετηρία η Πέλλα (άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου), η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και τερματισμός η Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), η σύγχρονη πρωτεύουσά της.

Άρτια η οργάνωση της διαδρομής (αφετηρία – σταθμοί διαδρομής – τερματισμός). Εκκίνηση, διαδρομή, τερματισμός, απονομές, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φυσιοθεραπευτικές, χειρομάλαξης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης δρομέων και συνοδών, εφοδιασμός αγωνιζομένων, εξέδρες δράσεων και γενικά οργάνωση χώρου τερματισμού υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα πετυχημένη η όδευση των δρομέων μετά τον τερματισμό τους, ευθεία προς το Βασιλικό Θέατρο, για την παραλαβή των αναμνηστικών, του ιματισμού και της τροφοδοσίας τους, προς αποφυγή συνωστισμού, λόγω μεγάλης συμμετοχής. Πολύ κολακευτικά και τα σχόλια από τα ελληνικά και προσκεκλημένα ξένα ΜΜΕ, ιστοσελίδες, συλλόγους δρομέων και μεμονωμένων αθλητών και θεατών. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή αθλητών με αναπηρία με χειρήλατα αμαξίδια, η συμβολική συμμετοχή ανάπηρου αθλητή-φοιτητή με συνοδό και οι άριστες εντυπώσεις από την υποστήριξη των συμμετεχόντων μαραθωνοδρόμων, όπως και από τη διοργάνωση συνολικά.

3β. 10.000μ.: Αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και τερματισμός αυτός του μεγάλου Μαραθωνίου, η πλατεία του Λευκού Πύργου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Διαδρομή πιστοποιημένη από επίσημη μέτρηση της IAAF, χρονομετρημένη ηλεκτρονικά, με υψηλό αγωνιστικό επίπεδο συμμετεχόντων, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή δρομέων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος κάθε ηλικίας και ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή και ο τερματισμός 94χρονου δρομέα.

3γ. 5.000μ.: Στην φετινή διοργάνωση μετρήθηκε και πιστοποιήθηκε νέα διαδρομή λόγω της κατά έτος μεγάλης αύξησης των συμμετεχόντων δρομέων. Έτσι, η νέα Αφετηρία βρίσκεται στην οδό Γιαννιτσών στο εμπορικό κέντρο One Salonica (νέα δυτική είσοδος πόλης), ενώ παραμένει ίδιος ο Τερματισμός της, με τους άλλους τρεις Δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Εναλλακτική επιλογή δρομέων που θέλουν να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση και ό,τι αυτή πρεσβεύει, με μεγάλη συμμετοχή δρομέων Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος κάθε ηλικίας και ατόμων με αναπηρία και σε αυτόν το Δρόμο, ο οποίος φυσικά διαθέτει ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Άθλητές- τριες υψηλού επιπέδου, ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες άλλων αθλημάτων, δρομείς από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, του θεάματος, δρομείς κάθε ηλικίας και αγωνιστικού επιπέδου, δημιούργησαν το νέο ρεκόρ συμμετοχής των 12.256 συμμετεχόντων που παρέλαβαν τον αγωνιστικό εξοπλισμό τους.

3δ. 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων: Αφετηρία από την Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και Τερματισμός στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι νεαροί αθλητές μεταφέρουν το μήνυμα με τον αγώνα τους, ότι «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι μαραθώνιος» και επιβάλλουν σε εμάς τους μεγαλύτερους, την υποχρέωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, και στα πλαίσια του εν λόγω Δρόμου, διοργανώνονται περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με Θεσμικούς Φορείς και Υποστηρικτές της διοργάνωσης.

10ος Διεθνης Μαραθωνιος Μέγας Αλέξανδρος

 1. Ιατρική Υποστήριξη-Ασφάλεια Διαδρομής: Για την Ιατρική κάλυψη της διοργάνωσης, υπήρχε διαθέσιμη δύναμη τεσσάρων ασθενοφόρων-μονάδων του ΕΚΑΒ και επιπλέον έξι ασθενοφόρων υποστηρικτών-φορέων της διοργάνωσης. Και τα δέκα διαθέσιμα ασθενοφόρα ήταν στελεχωμένα από γιατρούς. Επιπλέον, δυο μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ, επτά μοτοσυκλετών του Ελλην. Ερυθρού Σταυρού, δυο μοτοσυκλετών των Ελλήνων Διασωστών, δυο τετράτροχων μοτοσυκλετών υποστήριξης παντός εδάφους της ΕΠΟΜΕΑ και δέκα ποδηλάτων διασωστικής υποστήριξης του Ελλην. Ερυθρού Σταυρού. Συνολικά εντός της διαδρομής υπήρχαν δεκατέσσερις απινιδωτές, καθώς επίσης στις Αφετηρίες και τον κοινό Τερματισμό των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.

Συνολικά, η Οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε την ιατρική υποστήριξη δεκατεσσάρων  ιατρών (καρδιολόγων, καρδιοχειρουργού, αναισθησιολόγων, γενικών ιατρών, ορθοπεδικών, πνευμονολόγων, παθολόγων, εντατικολόγου και παιδίατρου), τεσσάρων νοσηλευτών, δύο βοηθών νοσηλευτών και εκατόν οκτώ φυσιοθεραπευτών. Επικεφαλείς του συγκεκριμένου τομέα ήταν οι κ.κ. Κυριάκος Στεφανίδης, ιατρός και Πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, Θέμης Σπυριδόπουλος, ιατρός, τ. Δ/κτής 4ης Υγ. Περιφ. Αν. Μακ.-Θρακ. και μέλος του Δ.Σ. του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ. Επίσης, στο ΚΕΜ παρευρισκόταν ο Δ/κτής της 3ης Υγ. Περιφ. Μακεδονίας κ. Δημοσθένης Ανδριόπουλος. Συντονιστής του ΚΕΜ ορίστηκε ο κ. Γιάννης Χατζόπουλος, συνεπικουρούμενος από στέλεχος του ΕΚΑΒ. Η Οργανωτική Επιτροπή εξασφάλισε την υποστήριξη του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, η οποία στα πλαίσια της εν λόγω συνεργασίας παρείχε τη δυνατότητα τεσσάρων διαφορετικών επιλογών προληπτικού ελέγχου στους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες δρομείς. Παράλληλα, εκτός των εφημερευόντων νοσοκομείων των περιοχών της διαδρομής του Μαραθωνίου Πέλλα-Θεσσαλονίκη, που ήταν σε ετοιμότητα να υποδεχθούν περιστατικά, ήταν και σε επιφυλακή η ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, στα πλαίσια της υποστήριξης της προς τη διοργάνωση.

Για τη ασφάλεια της διαδρομής και των συμμετεχόντων δρομέων και πέραν των πολιτειακών φορέων (Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), υπήρχε διαθέσιμη δύναμη ογδόντα οκτώ μελών του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είκοσι επτά μελών των Ελλήνων Διασωστών, τριάντα μελών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δ.Θ., δέκα μελών της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου, δεκαοκτώ μελών της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, δεκαοκτώ μελών του ΟΦΚΑ Πολιτικής Προστασίας Ακτής Θερμαϊκού, τριάντα μελών της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών-Εθελοντές Καλαμαριάς, δεκαπέντε μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Θερμαϊκού, δέκα μελών των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, έξι μελών της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, οκτώ μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης και εξήντα οκτώ Ραδιοερασιτεχνών. Επίσης υπεβλήθη αίτηση συμμετοχής στη διοργάνωση από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Επιπρόσθετα, για την ασφάλεια των δρομέων συμμετείχαν εκατόν σαράντα δύο μοτοσυκλέτες της Ένωσης Μοτοσυκλετιστικών Συλλόγων Ν. Θεσσαλονίκης με πλήρωμα εκατόν εξήντα τριών μοτοσυκλετιστών, τριάντα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, έξι μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων Β. Ελλάδος και έντεκα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης.

 1. Χρονομέτρηση Αγώνα: Η διοργάνωση για τις ανάγκες της χρησιμοποιεί τον Σύνδεσμο Επίσημων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.Σ.Θ) και για την ηλεκτρονική χρονομέτρηση και έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, την εταιρία «RACETIMER», μία εκ των κορυφαίων του είδους.
 2. Πιστοποίηση Διαδρομής: Η διοργάνωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων και Δρόμων επί δημοσίας οδού (AIMS) και είναι ενταγμένη στο Διεθνές καλεντάρι της AIMS, καθώς επίσης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού (ΕΑΑ). Ως εκ τούτου οι τρεις δρόμοι της (Μαραθώνιος, 10.000μ και 5.000μ) διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση μέτρησης IAAF.
 3. Τηλεοπτική Κάλυψη: Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης καλύφθηκε ζωντανά από την ΝΕΡΙΤ και την TV100 με εξάωρο πρόγραμμα, το οποίο συγχρόνως μεταδίδονταν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα www.tv100.eu.Tέλος, Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας, ο οποίος κάλυπτε τη διοργάνωση (απευθείας και με εκπομπές) και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ήταν το συνδρομητικό κανάλι NOVASPORTS.

 Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

 1.Υπό την αιγίδα: Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε), της Ομοσπονδίας Διεθνών Μαραθωνίων Δρόμων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Γ.Α.Σ και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 1. Θεσμικοί Φορείς Υποστήριξης: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δήμος Πέλλας, Δήμος Χαλκηδόνας, Δήμος Δέλτα, Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), Γ” Σ.Σ./NRDC-GR, Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης, Δ/νση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών-Πέλλας, Δ/νση Τροχαίας Πέλλας, Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας.
 2. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Φορείς : Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Θεσ/νίκης, ΕΟΣΛΜΑ-Υ, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Σύνδεσμος Επισήμων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης, Ολυμπιακό Μουσείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Υ.Π.Α, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα «Νέων Ελλάδος», Ε.Κ.Α.Β, Έλληνες Διασώστες, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης, Διασωστική Ομάδα Αγίου Παύλου, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης, Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών-Εθελοντές Καλαμαριάς,Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης, Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Θερμαϊκού, ΟΦΚΑ Πολιτικής Προστασίας Ακτής Θερμαϊκού, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, Ένωση Μοτοσυκλετιστικών Συλλόγων Ν. Θεσσαλονίκης, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ραδιολέσχη Έδεσσας, Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας, Πρότυπη Ραδιοερασιτεχνική Ομάδα, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, Ο.Α.Σ.Θ, Σ.Α.Σ.Θ, ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης, Ελπίδες-Θυγατέρες της Πηνελόπης (Οικογένεια ΑΧΕΠΑΝΣ), ΕΛΛΕΔΑ, ΕΑΦΑ Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης, Κατασκηνώσεις ΣΚΟΥΡΑΣ, METRISIS, PHYSIO MED, Thessaloniki’s Physical Therapy Students, Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μάλαξης και Εναλλακτικών Θεραπευτών, Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών, Πανελλήνιος Οργανισμός εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
 3. Εθελοντισμός: Συμμετείχαν συνολικά 1.750 εθελοντές, μεμονωμένοι ή ανήκοντες σε εθελοντικούς φορείς ή ομάδες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τους υπεύθυνους των τομέων που δημιουργήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή της διοργάνωσης.

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δ1. Η Οργανωτική Επιτροπή, με υπεύθυνο Εκτελεστικό Φορέα το Ολυμπιακό Μουσείο, παρουσίασε στην επίσημη Πανελλαδική Παρουσίαση του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου που διεξήχθη την Πέμπτη 26 Μαρτίου, την Επιτροπή της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ». Παράλληλα με την επέτειο των 10 χρόνων διεξαγωγής του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συμπληρώνεται και ένα έτος από την ίδρυση της, με κορυφαία στιγμή την επερχόμενη ανακοίνωση της πρώτης δράσης, αυτή της δημιουργίας πολιτιστικού δικτύου μεταξύ των χωρών από όπου πέρασε o Μέγας Αλέξανδρος, με στόχο την:
– Δημιουργία Διαδραστικού και Ψηφιακού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών της Unesco, των χωρών από όπου πέρασε ο Μεγάλος Στρατηλάτης, οι οποίες Διαδικτυακά θα προβάλλουν τις κοινές δράσεις του δικτύου.

– Διάδοση του μηνύματος του πολιτισμού μέσα από τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση.
– Δημιουργία κοινών Πολιτιστικών, Εκθεσιακών δράσεων και πράξεων Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω της Διαδικτυακής διαδρομής πολιτισμού, στα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Διάχυση μέσω κοινών Εκπαιδευτικών δράσεων των αρχών «Ευ Αγωνίζεσθαι», της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της ισότητας, του σεβασμού.

Δ2. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, το Σάββατο 4 Απριλίου το απόγευμα, διεξήχθη Εορταστική Εκδήλωση Παραδοσιακών χορών, ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, κατά την τελετή της Υποδοχής της Αλεξανδρείου Φλόγας, στον Λευκό Πύργο, τελευταίο σταθμό της Λαμπαδηδρομίας, Πέλλα – Θεσσαλονίκη.

Δ3. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνας και Κορδελιού-Ευόσμου, πραγματοποίησαν παράλληλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, καθώς και αθλητικές, την Κυριακή 5 Απριλίου, το πρωί. Μετά το τέλος των αθλητικών εκδηλώσεων (παράλληλοι Δρόμοι με Τερματισμό πλησίον της Μαραθώνιας διαδρομής), οι συμμετέχοντες κατά ομάδες παρακολούθησαν και υποστήριξαν την προσπάθεια των Μαραθωνοδρόμων.

Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ε1. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο και στην προστασία των ανθρώπινων αξιών, μερίμνησε για τις ενέργειες που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και πολιτισμικών ζητημάτων. Κύριο μέλημα της ήταν να μειώσει στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα της διοργάνωσης και παράλληλα να μυήσει στα παιδιά, «το αύριο της χώρας μας», τα οποία συμμετείχαν στον αγώνα 1000μ. μαθητών Δημοτικών Σχολείων, την περιβαλλοντική αγάπη και ευαισθησία. Μετά τον τερματισμό τους, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν φάκελο με την επιγραφή «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ», το οποίο περιείχε κάρτα από χαρτί με βιολογικούς σπόρους από μυρωδικά φυτά, το οποίο (χαρτί) “φυτεύεται” κάτω από λεπτό στρώμα χώματος και φυτρώνει, δημιουργώντας σε μερικές ημέρες ένα εξαίσιο μικρό κηπάκι με βότανα όπως Βασιλικός, Φασκόμηλο και Μέντα. Η φύτευση “σπόρων με χαρτί” αποτελεί μία διασκεδαστική δραστηριότητα στο σπίτι, καθώς και για πολλά παιδιά είναι επίσης η πρώτη εμπειρία κηπουρικής τους, ενώ συγχρόνως παρατηρώντας την εξέλιξη τους, τα παιδιά αποκτούν νέες εμπειρίες και γνώσεις.

Ε2. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, προέβη σε καθαρισμό των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Ε3. Παράλληλα, διεξήχθη ανακύκλωση όλων των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (80.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, αλουμινοκουβέρτες δρομέων και άλλα είδη).

Ε4. Για πρώτη φορά, «έτρεξε» πρόγραμμα συλλογής-ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών σε συνεργασία με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» και την εταιρεία Global Challenges. Το σύνθημα μας «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΞΑΝΑ». Οι δρομείς παρέδωσαν σε ειδικούς κάδους στο Κέντρο Εγγραφών, περίπτερο 7 της ΔΕΘ-HELEXPO, την Παρασκευή 3 και 4 Απριλίου, κατά την παραλαβή του αγωνιστικού εξοπλισμού τους, αθλητικά παπούτσια που δεν χρησιμοποιούν αντί να καταλήξουν μετά από χρόνια στα σκουπίδια, ώστε αφού αξιολογηθεί η κατάστασή τους, να προωθηθούν σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη, όχι μόνο για να τρέξουν και να αθληθούν αλλά και να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους

Η Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνέχεια της επί σειρά ετών περιβαλλοντικής της ευαισθησίας, δραστηριοποιείται στοχεύοντας σε μια καλύτερη κοινωνία με στόχο να αναδείξει την υψηλή ευθύνη διαχείρισης της διοργάνωσης σε κάθε τομέα με κυρίαρχο μέλημα τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΣΤ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τα παρακάτω 44 ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου, Λάμψη, Δεσμός, Μέλισσα, Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης), το Άσυλο του Παιδιού, Α21 Campaign, Αμυμώνη, PRAKSIS, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, ΠΕΡΠΑΤΩ, HOPESPOT, Καταφύγιο Γυναίκας, Make a Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδας), Το Χαμόγελο του παιδιού, Ανοιχτή Αγκαλιά, ΣΩΤΗΡ, ΜΑΖΙ, ΑΡΣΙΣ, Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, Δέντρο Ζωής, Ήφαιστος, Βηματίζω, Άλμα Ζωής, Πνοή Ελπίδας, Άγγελοι Γης, Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Σώμα Φίλων ΑμεΑ ‘Δράση για το κάτι άλλο’, Μέριμνα παιδιού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Θετική Φωνή-άνθρωποι και HIV, η ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας-Θεσσαλονίκη, Φίλοι Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση «Zωή με ΝF», Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος για την Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (ΣΑΚΕΚΕ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) – παράρτημα Θεσσαλονίκης και Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.

Τα Ιδρύματα, στα πλαίσια της διοργάνωσης διεξάγουν τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, στα οποία δραστηριοποιούνται. Κατ’αυτόν τον τρόπο, στηρίζονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες απευθύνονται, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τις δράσεις τους και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση οικονομικά, δεδομένου ότι μέρος των εσόδων της διατίθεται υπέρ των σκοπών που επιτελούν.

Z.ΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΛΟΓΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ. ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΠΕΛΛΑ-  -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στα πλαίσια της διοργάνωσης και σε συνεργασία με τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή του Μαραθωνίου, διεξήχθη η Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, ώρα 11:30. Κατόπιν τελέστηκε Λαμπαδηδρομία της Φλόγας επί της διαδρομής του Μαραθωνίου. Η πορεία της διήλθε από το αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την αφετηρία του Μαραθωνίου στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου της Πέλλας, τη Χαλκηδόνα, το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, τον Αγ. Αθανάσιο και τη Νέα Μεσήμβρια, από το Στρατόπεδο Λεβαντή στα Διαβατά, το Κορδελιό, τον Εύοσμο, το Δημ. Στάδιο Αμπελοκήπων (Άγαλμα Δρομέα – αφετηρία 10.000μ.), την πλατεία Επταλόφου, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO) και κατέληξε στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υποδοχής της Αλεξανδρείου Φλόγας, το απόγευμα του Σαββάτου 4 Απριλίου, ώρα 18:00.  Η Αλεξάνδρειος Φλόγα παρέμεινε ζωντανή καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος (Κυριακή 5 Απριλίου), ζεσταίνοντας τις καρδιές αθλητών κι θεατών, έως τον τερματισμό και του τελευταίου συμμετέχοντα δρομέα.

 1. H. ΜARATHON EXPO

Το 2015 διεξήχθη η 3η Έκθεση του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», εντός του Κέντρου Εγγραφών (Registration Centre), στο Περίπτερο 7 της ΔΕΘ-HELEXPO, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του. Η διοργάνωση παράλληλα με τον αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό , περιβαλλοντικό, ιστορικό και τουριστικό χαρακτήρα της και με βασική της φιλοσοφία το κοινό καλό, αποφάσισε την δημιουργία της Έκθεσης του Μαραθωνίου, με στόχο την τόνωση της οικονομίας αλλά και της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης μας.

Θ. XΟΡΗΓΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Βασικός συντελεστής στην κατά γενική ομολογία επιτυχία της διοργάνωσης, ήταν η υποστήριξη της από τους παρακάτω χορηγούς:

Μέγας Χορηγός: NN GROUP

Επίσημοι χορηγοί : WIND, IKEA, DHL, MERCEDES-BENZ, ΑΥΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, PUMA, CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., ΝΕΡΙΤ, NOVASPORTS, TV100

Επίσημοι Υποστηρικτές: ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ONE SALONICA OUTLET MALL

Υποστηρικτές: CHIQUITA, TONOTIL, AMSTEL FREE, INTERTRUCK, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EXPOSYSTEM, POWER PELLET, GRAND HOTEL PALACE, ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Επίσημοι Προμηθευτές : HIGH 5, ΦΥΤΩΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, HONEYBEE Audiovisual, ELLINAIR

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΝΕΡΙΤ-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 102FM, SPORT 24, SPORT 24 RADIO 103.3, NEWSBOMB,  FM100, METROPOLIS 95.5, METROSPORT, REPUBLIC 100.3, ZOO 90.8, VELVET 96.8, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94.5, RunningNews.gr, ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, BEE CHANNEL, PELLA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, RADIO ΔΕΘ 104.9, VORIA.gr, thestival.gr, SELEO.gr, εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, RUNNER Magazine, StivoZ.gr, Ιστοσελίδα fitness pulse, muzik.gr, Europolitis.eu, sirma.info, halkidikinow.gr,clipnews.gr, NewsFish.gr, Radio Halkidona, PAOK24, SOUNDLUSTER,

Ιστοσελίδες Θεσμικών Φορέων – Υποστηρικτών, ΜΜΕ Δήμων διαδρομής Μαραθωνίου (Πέλλα- Θεσσαλονίκη)

Ι. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΏΝ ΤΟΥ 10ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Η Οργανωτική Επιτροπή προς τιμήν των συντελεστών και υποστηρικτών φορέων της διοργάνωσης, θεσμικών και εθελοντικών, διοργανώνει την εν λόγω εκδήλωση, την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ώρα 19.00, στο Επίσημο Ξενοδοχείο της, Grand Hotel Palace.

ΙΑ. Επόμενη διοργάνωση

          Ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.

Πραγματική γιορτή για όλους!

Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» πέρασε στην ιστορία ως ο πλέον επιτυχημένος όλων, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα θεσμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, μια γιορτή για όλους ανεξαιρέτως, που μεγαλώνει κάθε χρόνο και αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς για τη Βόρεια Ελλάδα.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Έκθεσης Πεπραγμένων της φετινής διοργάνωσης και ενόψει της εκδήλωσης τίμησης των Συντελεστών και των Θεσμικών Φορέων Υποστήριξης, που θα γίνει την Τρίτη 19 Μαΐου, ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, έκανε μία αποτίμηση των στόχων που επιτεύχθηκαν και παράλληλα αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, αρχής γενομένης από τις κινήσεις που σχεδιάζονται για τον ερχόμενο Οκτώβριο και τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

Να ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτό το θεσμό μοναδικό:

«Όταν ξεκινούσαμε, το 2006, κανείς δεν περίμενε ότι η διοργάνωση θα εξελισσόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε θεσμό, ώστε να καλύψει στο 100% τη φιλοσοφία και τους στόχους που είχαμε θέσει. Η απολογιστική έκθεση της φετινής διοργάνωσης επιβεβαιώνει ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν έμπρακτα, στον απόλυτο βαθμό.

Καταφέραμε δηλαδή να μην πρόκειται απλά για μια αθλητική διοργάνωση υψηλού επιπέδου και μαζικού αθλητισμού, αλλά ταυτόχρονα να έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Να έχει ιστορικό χαρακτήρα, λόγω της φύσεως της διαδρομής του Μαραθωνίου και του μεγάλου ονόματος που φέρει, να έχει κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό χαρακτήρα και φυσικά μέσα από την επιτυχία του να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών και να έχει και τουριστικό χαρακτήρα. Τώρα τελευταία αποκτά και εμπορικό χαρακτήρα, αφού καθιερώθηκε η Έκθεση του Μαραθωνίου, μέσα από την οποία η διοργάνωση θα προσφέρει οφέλη στην οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου αυτονόητο τα 50 και πλέον στελέχη – υπεύθυνοι τομέων, οι 122 συνεργαζόμενοι φορείς, θεσμικοί και εθελοντικοί, αλλά και οι 1.750 εθελοντές, περίπου 1.100 μεμονωμένοι και 650 ενταγμένοι σε εθελοντικές ομάδες και φορείς, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία κινητοποίησε 800 μέλη της για την υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας.

Στο αθλητικό μέρος της, είχαμε πάρα πολλούς και καλούς Έλληνες αλλά και ξένους πρωταθλητές των δρόμων αντοχής. Είχαμε μαζικότητα, με περίπου 20.000 δρομείς και καταγράψαμε αύξηση 42% σε σχέση με πέρσι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους Έλληνες, την στιγμή μάλιστα που υπήρχαν άλλες εννιά διοργανώσεις τον ίδιο μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις περιλάμβαναν Μαραθώνιο δρόμο στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

Η προτίμηση του κόσμου δείχνει ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος ‘Μέγας Αλέξανδρος’ είναι μια διοργάνωση που αξίζει. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποί της την αγαπούν, την αισθάνονται δική τους και καταθέτουν την ψυχή τους».

Τα ποικίλα χαρακτηριστικά των δρομέων, τα οποία δίνουν πρόσθετη αξία στη διοργάνωση:

«Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά μοναδικό το Διεθνή Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’: Είναι η μόνη διοργάνωση που δεν απέκλεισε κανέναν και αντίθετα ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους. Είναι η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης και ικανότητας, αλλά και οι συνάνθρωποί μας με κάθε μορφή αναπηρίας, ακόμα και με τις πιο δύσκολες και βαριές.

Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε πρωταθλητές των δρόμων αντοχής, υποδεχθήκαμε επίσης Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων, ανθρώπους της τέχνης, ανθρώπους του θεάματος, ανθρώπους της επιστήμης, χάριν της ενεργού συμμετοχής των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, δώσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή όλοι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία και να αποδείξουν το πόσο δυνατοί είναι. Πολλές φορές είναι πιο δυνατοί από εμάς, γιατί αμφιβάλλω αν εμείς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα 42 χιλιόμετρα από την Πέλλα στη Θεσσαλονίκη μ’ ένα χειρήλατο αμαξίδιο».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, βάσει επιστημονικών ευρημάτων:

«Στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Μαραθωνίου ‘Μέγας Αλέξανδρος’, το τμήμα μάρκετινγκ της διοργάνωσης πραγματοποίησε μια έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχουμε στα χέρια μας ένα μέρος των αποτελεσμάτων, από τα οποία προκύπτει ότι μόνο οι δρομείς που ήρθαν από άλλες περιοχές, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, άφησαν συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη, κατά το διάστημα της διαμονής τους εδώ. Αν αναλογιστούμε και τις μετακινήσεις αθλητών εντός των ορίων του νομού Θεσσαλονίκης, που τόνωσαν επίσης την εμπορική δραστηριότητα, ο αριθμός αυτός γίνεται πολύ μεγαλύτερος».

Η απουσία παραπόνων, αλλά και η διαρκής επιθυμία για σχόλια και επισημάνσεις:

«Ο πρώτος στόχος για όλους εμάς, που αποτελεί και τον ορισμό της φιλοσοφίας μας, είναι κάποτε να μην έχουμε καμία επιστολή διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες δρομείς. Δεν κοιτάμε τους αριθμούς, αλλά το να γινόμαστε εμείς καλύτεροι ως διοργανωτές, πράγμα που τελικά καθορίζει και τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τα καλά νέα ακούγονται γρήγορα, αλλά τα κακά νέα ακούγονται πολύ γρηγορότερα. Αν δεν είμαστε καλοί, αμέσως η διοργάνωση θα παρουσιάσει φθίνουσα πορεία.

Το ευχάριστο είναι ότι φέτος είχαμε μόνο έξι ηλεκτρονικές επιστολές δρομέων, που όλες ξεκινούσαν με ευχαριστίες και κατόπιν εξέφραζαν τις επισημάνσεις τους. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας το να μην έχουμε ούτε ένα αρνητικό email, ούτε μία ένσταση για την κατάταξη των δρομέων, παρά μόνο μηνύματα που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά. Θέλουμε να έχουμε πολύ περισσότερα τέτοια μηνύματα και θα ζητήσουμε από όλους τους δρομείς τα σχόλια και τις επισημάνσεις τους, για να χαρούν ακόμα περισσότερο την επόμενη συμμετοχή τους».

Η δυνατότητα υποδοχής ακόμα περισσότερων δρομέων στις επόμενες διοργανώσεις:

«Οι 20.000 δρομείς του φετινού Διεθνούς Μαραθωνίου ‘Μέγας Αλέξανδρος’ είναι ένα μέγεθος που μας ικανοποιεί. Παράλληλα, όμως, μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Ξεχωριστό βάρος θα δώσουμε στο κομμάτι της συμμετοχής δρομέων από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη διαμορφώσει τουριστικά προγράμματα που θα προωθηθούν σε ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε πολύ περισσότερους δρομείς από άλλες χώρες.

Για εμάς δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων, τουλάχιστον προς το παρόν. Διαθέτουμε το κατάλληλο τεχνικό επιτελείο, ικανό να υποστηρίξει τους δρομείς, ενώ και η πόλη μας διαθέτει τις απαραίτητες διαδρομές και υποδομές για να τους υποδεχθεί.

Η διαδρομή του Μαραθωνίου είναι μια ευθεία που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη. Μπορούν να ξεκινήσουν πολύ περισσότεροι αθλητές χωρισμένοι σε γκρουπ, ενώ μετά τον τερματισμό στο Λευκό Πύργο υπάρχει τεράστιος χώρος όδευσής τους, όπου βεβαίως είναι εφικτό να γίνουν οι κατάλληλες διαρρυθμίσεις ώστε να υποδεχθούμε πολλαπλάσιο αριθμό μαραθωνοδρόμων.

Στο Δρόμο 10.000μ. δεν τίθεται θέμα και μπορούμε αυτή την στιγμή να δεχθούμε ακόμα και διπλάσιους δρομείς, δηλαδή οι 4.000 που δηλώθηκαν φέτος να φτάσουν τους 8.000.

Εξάλλου, στο Δρόμο 5.000μ. πιστοποιήσαμε φέτος μία καινούργια διαδρομή, επειδή η προηγούμενη είχε κορεστεί, και η κίνησή μας πέτυχε απόλυτα. Είχαμε 12.500 ολοκληρωμένες συμμετοχές και περίπου 10.000 συμμετέχοντες, λόγω της βροχής, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα σημαντικό πρόβλημα.

Εφόσον μελλοντικά χρειαστεί, η Τεχνική Επιτροπή μας έχει την τεχνογνωσία, την ικανότητα και την ευελιξία να χαράξει καινούργιες διαδρομές, είτε για να ανταποκριθούμε  σε ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, εφόσον βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τόσο πολλές χιλιάδες δρομέων, είτε επειδή θέλουμε να υπάρχει το στοιχείο της ανανέωσης στη διοργάνωση.

Με αυτό το σκεπτικό αλλάξαμε και τη διαδρομή του επερχόμενου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, ο οποίος θα έχει πλέον δύο στροφές των 10,5 χλμ. στο κέντρο της πόλης, αντί για τρεις στροφές των 7 χλμ. όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα ενισχύσει τόσο τη βελτίωση των επιδόσεων όσο και την αγωνιστική ευχαρίστηση των συμμετεχόντων».

Τα κίνητρα που θα δοθούν για να μειωθεί το φαινόμενο των εγγραφών της «τελευταίας στιγμής»:

«Ξεκινώντας από τον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της 10ης Οκτωβρίου, πλέον δεν θα δίνεται καμία παράταση και δεν θα δεχόμαστε εκπρόθεσμες εγγραφές. Γνωρίζουμε ότι έτσι θα χάσουμε κάποιους δρομείς, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει για το καλό της διοργάνωσης. Με τον τρόπο αυτό, το προσωπικό μας που σηκώνει το βάρος στο Κέντρο Εγγραφών, δεν θα ασχολείται μέχρι τέλους με νέες εγγραφές, αλλά θα επικεντρωθεί στο πώς θα εξυπηρετήσει με άριστο τρόπο τους ήδη εγγεγραμμένους δρομείς.

Επιπλέον, σε περίπου ένα μήνα θα ανοίξουν οι εγγραφές για τον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’ του 2016, στον οποίο θα εφαρμόσουμε ό,τι ισχύει διεθνώς: Όσοι εγγραφούν νωρίς, θα έχουν καλύτερη τιμή. Θα υπάρχει διαβάθμιση στο αντίτιμο συμμετοχής, έτσι ώστε να επιβραβεύονται όσοι βοηθούν στον έγκαιρο προγραμματισμό της διοργάνωσης. Εφόσον μπορούμε να κάνουμε έγκαιρα τις απαραίτητες προμήθειες, θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε καλύτερα τους δρομείς, προς όφελος όλων. Και φυσικά, στο εξής δεν θα δίνεται παράταση στην προθεσμία εγγραφών».

Η διατήρηση χαμηλού αντιτίμου συμμετοχής, παρά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης:

«Η διοργάνωση είναι η φθηνότερη στο είδος της με διαφορά, αν αναλογιστούμε την αξία της, τις σημαντικές παροχές που προσφέρει στους δρομείς, το γεγονός ότι έχει διεθνή χαρακτήρα, αλλά και ότι απασχολεί τόσο πολύ κόσμο που εργάζεται γι’ αυτήν όλο το χρόνο.

Δική μας επιδίωξη είναι να γίνει ακόμα χαμηλότερο το αντίτιμο συμμετοχής, παρότι θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο. Πλέον αποτελούμε μια αναγνωρίσιμη διοργάνωση, που έχει εξασφαλισμένο κάποιον αριθμό συμμετοχών, αλλά ακριβώς αυτό θα εκμεταλλευθούμε για να μειώσουμε τις τιμές, στο βαθμό που μπορούμε.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει τη δωρεάν συμμετοχή όλων των μαθητών που εγγράφονται μέσω των σχολείων τους, όλων των ατόμων με αναπηρίες που ανήκουν στα υποστηριζόμενα ιδρύματα, ενώ προσφέρουμε ένα σημαντικό ποσό στα 45 ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης και ταυτόχρονα παρακινούμε τους χορηγούς μας να υλοποιούν και εκείνοι δικά τους αντίστοιχα προγράμματα, προς όφελος των ιδρυμάτων.

Επιπλέον, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι θέλουμε όλοι οι δρομείς μας να μπορούν να προμηθεύονται φωτογραφίες του αγώνα ή αναμνηστικά είδη σε σωστή τιμή, γι’ αυτό και δεν έχουμε παραχωρήσει κανένα αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης σε εταιρείες, που θα ανέβαζαν το κόστος των προϊόντων σε βάρος των δρομέων».

Επόμενο μεγάλο ραντεβού, ο 4ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, στις 10 Οκτωβρίου:

«Και εκεί περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής. Οι ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Η πρώτη μας επιδίωξη θα είναι να έχουμε περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό, φέρνοντας περισσότερους ξένους επισκέπτες προς την πόλη και τη χώρα μας. Επιπλέον, θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία το πρόγραμμα της κοινωνικής ευθύνης, στο οποίο εκφράζουν ενδιαφέρον να ενταχθούν όλο και περισσότερα ιδρύματα. Πιστεύω ότι τελικά θα ξεπεράσουν τα 50 σε αριθμό, γεγονός που επίσης είναι μοναδικό».

                      Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας                Ο Γεν. Δ/ντής

 

                Κυριάκος Στεφανίδης           Ιωάννης Ποδιώτης            Δρόσος Χριστόπουλος

 
 
 

Καλεντάρι

Skyros Run 2021

Skyros Run 2021

Αυγ 28, 2021 Rate: 0.00

Αποτελέσματα