ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Επιτυχημένος ο ορειβατικός αγώνας «Σαμαριά»

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σΰλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων διοργάνωσαν, σήμερα 10 Μαϊου 2015, για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον ορειβατικό αγώνα «Σαμαριά». Η συμμετοχή ανήλθε στα 160 άτομα, τα οποία έτρεξαν και ευχαριστήθηκαν τις ομορφιές της φύσης.

Το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και ομορφότερο φαράγγι, όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη,. Γι” αυτό άλλωστε είναι και το πλέον γνωστό διεθνώς και το πλέον επισκέψιμο, αφού έχουν την τύχη να το διαβαίνουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες φυσιολάτρες κάθε χρόνο.

Φέτος γιορτάζονται τα 50 χρόνια από την ανακήρυξη του ως Εθνικό Δρυμό και η διοργάνωση  αυτή γίνεται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο αυτή.

Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12.800 μέτρα και στη συνέ-χεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη, είναι ακόμα 3.200 μέτρα. Η διάβαση του, με ταχύ βάδισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε ή ολιγότερες ώρες αλλά, προτιμότερο είναι αυτή να μην γίνει σε ολιγότερες από 6 με 8 ώρες για να υπάρχει η δυνατότητα της άνετης απόλαυσης της ασύγκριτης ομορφιάς του.

Η διαδρομή του ορεινού αγώνα τρεξίματος «Σαμαριά» κινείται σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το Ξυλόσκαλο (Βόρεια είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς). Ξεκινάει από την τοποθεσία «Μαχί» (υψ. 1.200 μ., διασταύρωση με αγροτικό δρόμο προς καταφύγιο Καλλέργη), του οροπεδίου Ομαλού σε ασφάλτινο δρόμο λίγο ανηφορικό για ενάμιση (1,5) χιλιόμετρο, έως το Ξυλόσκαλο (υψ. 1.250μ.). Εδώ είναι και το πρώτο σημείο εφοδιασμού. Από εκεί μπαίνουμε στο μονοπάτι του φαραγγιού της Σαμαριάς, με πορεία νοτιοανατολική. Το μονοπάτι τα πρώτα 500 μέτρα είναι αρκετά κατηφορικό και συνεχίζει ήπια κατηφορικό. Στα 3.600 μ. του αγώνα συναντάμε την πηγή «Νερούτσικο» (υψ. 1.005 μ.) και στα 4.380 μ. συναντάμε την πηγή «Ρίζα Συκιάς» (υψ. 812 μ.). Συνεχίζοντας σε ήπια κατη-φορικό μονοπάτι πάντα στο βασικό μονοπάτι του Φαραγγιού της Σαμαριάς, φτάνουμε στα 5.200 μ. της διαδρομής στο Φυλάκιο του Αγίου Νικολάου (υψ. 666 μ.), το οποίο είναι και το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο της διαδρομής. Εδώ είναι και το δεύτερο σημείο εφοδιασμού.

Όσο αφορά το αγωνιστικό μέρος πρώτος στους άνδρες ήρθε ο Σηφάκης Εμμανουήλ με χρόνο 1:51:53, δεύτερος ο Κωστάκης Αντώνιος με 1:54:58 και τρίτος ο Tomann Adreas 1:55:10.

Επίσης με χρόνο 2:31:55 τερμάτισε ο αθλητής του Σ.Δ.Υ.Ηρακλείου, Μανιάτης Γιώργος.

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Καλεντάρι