Ο ΣΔΥ Αθήνας παρών στον 39ο Αγώνα Θυσίας Διστόμου

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 39ος Αγώνας Δρόμου ο αφιερωμένος στο Μαρτυρικό Δίστομο.

   Ο Σύλλογός μας, ο ιστορικός Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας (Σ.Δ.Υ.Α.), ήταν και πάλι παρών με τους δρομείς του και μερικούς συνοδούς, εκτελώντας το εθνικό καθήκον του κάθε χρόνο να μετέχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μαρτυρικού Διστόμου.

  Με την οργάνωση που διακρίνει τον ΣΔΥΑ, είχε μισθώσει πούλμαν και ξεκινώντας από την Αθήνα έφτασε στον Καρακόλιθο, στην αφετηρία του αγώνα, στον τόπο όπου τον Απρίλη του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 134 πατριώτες   

   Τον αγώνα διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας. Την τεχνική υποστήριξη του αγώνα είχε και αυτή τη χρονιά η Γραμματεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), που είχε φροντίσει για όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία του αγώνα. Συνδρομή στη διοργάνωση πρόσφερε κι εφέτος η Αθλητική και Ψυχαγωγική Λέσχη ΜΕΔΕΩΝ.

   Παρών στην εκκίνηση του αγώνα ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες προς τους δρομείς, που τίμησαν τον αγώνα. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κ. Γιάννης Σταθάς. Ο κ. Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε και συνεχάρη όλους τους δρομείς, έκανε σύντομη αναφορά στη σφαγή του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου του 1944, καθώς και στα εγκλήματα που διέπραξαν οι κατακτητές Γερμανοί. Εστίασε την ομιλία του σε ΤΕΣΣΕΡΑ σημεία, τα οποία μετά από 77 χρόνια δεν έχουν βρει δικαίωση.

   Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο κ. Περιφερειάρχης. Προηγήθηκε η καθιερωμένη «ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ», την οποία εφέτος απήγγειλε η Μαραθωνοδρόμος και κάτοικος της περιοχής του Διστόμου  κ. Φραγκοπούλου Κλεοπάτρα. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά ήχησε η πιστολιά του αφέτη.

   Οι δρομείς ξεκίνησαν τον αγώνα τους και όλοι έφτασαν στον τερματισμό, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης του Διστόμου, όπου τους περίμενε πλήθος Διστομιτών, οι οποίοι παρά τη συνεχή βροχή, χειροκροτούσαν όλους τους δρομείς, οι οποίοι ήλθαν κι εφέτος προσκυνητές στον αγώνα θυσίας.

   Παράλληλα με τον Αγώνα θυσίας 11.200 μ. διεξήχθησαν οι αγώνες δρόμου: 1) από το Μαυσωλείο μέχρι την Πλατεία 1.100 μ. για μικρά παιδιά και 2) συμβολικός αγώνας 500 μ. για άτομα με αναπηρία (Α. με Α.).

   Στη συνέχεια έγιναν οι απονομές στους νικητές και τις νικήτριες του Αγώνα Θυσίας. Στους άνδρες είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα: 1) Μαλιόγλου Βαγγέλης (Αντίκυρα)  40.15, 2) Σεχρεμέλης Αυγερινός (Δίστομο) 44.22 και 3) Λύτρας Παναγιώτης  44.41.

Στις γυναίκες οι νικήτριες ήταν: 1) Φραγκοπούλου Κλεοπάτρα (Ημεροδρόμοι Βοιωτίας – Πανελλήνιος Γ.Σ.) 54.05, 2) Τσιώλη Βάγια (ΑΚΟ Λιβαδειάς) 55.32 και 3) Φούντα Αλίκη (ΜΕΔΕΩΝ) 59.44.

   Τιμητική απονομή έγινε στα άτομα με αναπηρία (Α. με Α.). Επίσης τιμήθηκε ο τυφλός Μαραθωνοδρόμος και μέλος του ΣΔΥΑ κ. Σιούτης Στέργιος, που εφέτος είχε για συνοδούς του: τον κ. Γιαννακόπουλο Αντώνη και τον κ. Αρβανίτη Γιώργο. Ειδική απονομή έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Διστόμου και στο μέλος μας (ιδρυτικό μέλος του ΣΔΥΑ) κ. Τσαγκαράκη Κώστα για την πολυετή και αδιάκοπη συμμετοχή του στον αγώνα (από την πρώτη διοργάνωση του 1985) και τη βοήθεια που προσφέρει κάθε χρόνο.

   Στεφάνια κατετέθησαν στο Μαυσωλείο του Διστόμου: από το μέλος μας κ. Κοίλη Γιάννη, εκπρόσωπο του  Δημάρχου Ιλίου Αττικής κ. Ζενέτο και από τα μέλη μας κ. Αρβανίτη Γιώργο και κ. Μπουνιαλέτο Νίκο, εκπροσώπους του ΣΔΥΑ, που πάντοτε προβαίνει στην κατάθεση στεφάνου.

   Η Τροχαία Βοιωτίας είχε καλύψει όλη τη διαδρομή με περιπολικά και τροχονόμους. Πολυπληθείς εθελοντές πρόσφεραν νερό σε τέσσερα σημεία της διαδρομής.

   Βροχή «δρόσισε» τους δρομείς σε αρκετά μεγάλο τμήμα της διαδρομής, αλλά κανένας «δεν παραπονέθηκε», αφού όλοι οι δρομείς αυτού του αγώνα είχαν «υψηλό στόχο», να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στη θυσία των ηρωικών Διστομιτών.

   Σε όλους και όλες προσφέρθηκαν κατά τον τερματισμό τους: μετάλλιο, δίπλωμα, μία αναμνηστική φανέλα, μπανάνα, νερό και αναψυκτικό.

   Το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΛΦΑ, (παραρτήματος Βοιωτίας) κάλυψε τη διοργάνωση. Παρών ήταν επίσης ο κ. Μπάμπης Ζαννιάς, από το γραφείο ΤΥΠΟΥ του ΣΕΓΑΣ, καθώς και η κ. Βίκη Σπύρου της ΕΡΑ Σπορ.

   Η «εξόρμηση» του ΣΔΥΑ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη (κατά την επιστροφή) της Λιβαδειάς, όπου όλοι οι επιβάτες του πούλμαν απόλαυσαν τα γευστικά εδέσματα, τα κρύα νερά και τη δροσιά από τα πλατάνια.

-

  

-

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00