ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε η σημερινή Συνέντευξη Τύπου για τον 2ο Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα

Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε η σημερινή Συνέντευξη Τύπου για τον 2ο Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Απριλίου.

Στην Συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μίλησαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψηνάκης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έδωσε το λόγο στον κ. Ψηνάκη που μίλησε για τη διοργάνωση και τις δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος γύρο από αυτήν.

«Γίνονται πολλά αθλητικά γεγονότα στο Μαραθώνα, η πάλη, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τοξοβολίας και τώρα ο Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα, που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος, που θα γίνει την ίδια ημερομηνία. Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη θα κάνουμε ταυτόχρονη πιστολιά την ίδια ημέρα, ο ένας για τον Μαραθώνιο και εγώ για τον Ημιμαραθώνιο. Να τονίσω ότι ο αγώνας γίνεται με χρήματα που δόθηκαν από τους Ιάπωνες, που διοργανώνουν πολλούς Ημιμαραθωνίους και Μαραθωνίους, όπως τον αδελφοποιημένο με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, του Ναγκάνο και εδώ θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Ναγκάσι. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται οικιοθελώς, με τη ψυχή και τη φιλία κάποιων. Θέλουμε τη δική σας συμμετοχή και βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια.

Οι εγγραφές άρχισαν και εκτός από τον Ημιμαραθώνιο θα γίνουν αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και 1000 μέτρα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω ένα ένα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, που στηρίζουν και βοηθούν στη διοργάνωση. Επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Πατούλη, που είναι πρόεδρος της Ο.Ε., την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Πάνω απ’ όλα όμως να ευχαριστήσω τους εθελοντές.

Η πρώτη έκπληξη είναι ότι μία ημέρα πριν τον Ημιμαραθώνιο, το Σάββατο 4 Απριλίου στις 6 μ.μ. θα διεξαχθεί συναυλία, που πιστεύω θα ξεσηκώσει τη νεολαία, καθώς πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν οικιοθελώς. Θα είναι μια ωραία βραδιά και σας περιμένουμε όλους στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης που δήλωσε από την πλευρά του.

«Κάθε προσπάθεια που γίνεται στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να αγκαλιάζεται. Έχουμε ένα λόγο παραπάνω να το κάνουμε σαν ΚΕΔΕ για το Δήμο Μαραθώνα, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό και γι’ αυτό η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και θα βοηθήσουμε και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Θα είμαστε όλοι εκεί και με την ιδιότητα του γιατρού θέλω να πω ότι όποιος τρέχει ή ξεκινάει να τρέχει και να κάνει αθλητισμό, αυτό και από μόνο του έχει μεγάλη αξία».

Η Συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τον Δήμαρχο Μαραθώνα να αποκαλύπτει τη δεύτερη έκπληξη, καλώντας την πρόξενο της Κένυας κ. Βίκυ Πανταζοπούλου, που με τη σειρά της είπε:

«Αγαπητοί Δήμαρχοι, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της κυβέρνησης της Κένυας. Πρόσφατα σε επίσκεψη αντιπροσωπίας της κυβέρνησης, επισκέφθηκε το Μουσείο Μαραθωνίου και ο κ. Ψηνάκης μας παρουσίασε το φιλόδοξο και στρατηγικό του σχέδιο για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Το σχέδιο μεταφέρθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας που ενθουσιάστηκε και η αρχή έγινε με την αδελφοποίηση του Δήμου Μαραθώνα με την περιφέρεια Uasin Gishu, μιας περιοχή με μεγάλη ιστορία στους πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων και στο Μαραθώνιο. Ακόμη αποφασίστηκε η διοργάνωση να είναι αφιερωμένη στον Samuel Kamau Wanjiru, τον πρώτο Κενυάτη αθλητή που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μαραθώνιο.

Τέλος, στον Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα στις 5 Απριλίου θα τιμηθούν δύο μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες, η Hyvon Ngetich* και ο Moses Tanui*. Ο κ. Τανούι θα συνοδεύει τον κυβερνήτη της Κένυας, κ. Jackson K. Arap Mandago, που έρχεται ο ίδιος για να παρακολουθήσει τη διοργάνωση, καθώς και ο εθνικός προπονητής της Κένυας στους δρόμους κ. David Letting. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και σας περιμένουμε στο Ναϊρόμπι», κατέληξε η κ. Πανταζοπούλου, απευθύνοντας με αυτό τον τρόπο πρόσκληση στους κ.κ. Πατούλη και Ψηνάκη να επισκεφθούν την Κένυα.

  • ·Hyvon Ngotich- Κένυα (29 ετών)

Η 15η Φεβρουαρίου 2015 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ιδιαίτερη ημέρα για τον αθλητισμό, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Εκείνη την ημέρα στο Όστιν του Τέξας, εκτυλίχθηκε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στον αθλητισμό.

Η Hyvon Nghetich, ενώ προπορεύονταν στο Μαραθώνιο στα τελευταία 50 μέτρα κατέρρευσε και πήγαν κοντά της γιατροί για να τη βοηθήσουν. Εκείνη αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της και μπουσουλώντας κατάφερε να διανύσει τα τελευταία μέτρα και να τερματίσει τον αγώνα.

Το κοινό άρχισε να επευφημεί με όλο και πιο έντονο τρόπο για να καταφέρει τελικά η Κενυάτισσα δρομέας να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. «Θεέ μου σε ευχαριστώ που τερμάτισα» ήταν οι πρώτες λέξεις της, που αποκάλυψε ότι τα τελευταία δύο χιλιόμετρα του αγώνα, δεν τα θυμάται καθόλου.
Μάλιστα, πήρε την 3η θέση με 3:04.02.

 

  • ·Moses Tanui- Κένυα (50 ετών)

Μια από τις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου Στίβου.

Παγκόσμιος πρωταθλητής το 1991 στο Τόκιο στα 10.000 μέτρα.

Ήταν δεύτερος στην Στουτγκάρδη το 1993, χάνοντας το παπούτσι του στη «μάχη» για το χρυσό με έναν άλλον θρυλικό δρομέα, τον Αιθίοπα Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Νικητής δύο φορές στον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1996 στον επετειακό αγώνα που έκλεισε 100 χρόνια και το 1998.

Είναι ο πρώτος αθλητής που έτρεξε κάτω από 1 ώρα τον Ημιμαραθώνιο (59.47 στο Μιλάνο το 1993).

Επίσης, έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου το 1995 και ήταν δεύτερος το 1997.

-