Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Ζολώτας - "Έγειρε" στην αγκαλιά του Ολύμπου

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών ο Κώστας Ζολώτας,  ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον Όλυμπο.

 

Άφησε την τελευταία του πνοή στα μονοπάτια του Ολύμπου που περπατούσε από το 1959. Τον αποκαλούσαν 13ο Θεό του Ολύμπου, ο οποίος ήξερε τον Όλυμπο όσο λίγοι.

Είχε πάει για πεζοπορία χθες στην περιοχή του Άη Γιάννη, ωστόσο καθυστέρησε να επιστρέψει και οι οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές που τον εντόπισαν νεκρό στο προαναφερθέν σημείο.

Ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής προκειμένου η σορός του να μεταφερθεί σε σημείο όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

Σε μήνυμα του ο δημάρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος επισήμανε:

«Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές.

Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού.

Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο “Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του.

Τώρα που, κατά τον ποιητή, «ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος» ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου».

 

 

Από το 1959 περπατούσε στα μονοπάτια και στις διαδρομές του Ολύμπου ως επίσημος οδηγός του βουνού όπου πήρε την πρώτη μεταπολεμική άδεια, ως αναρριχητής και διασώστης. 


Έφερε εις πέρας πάνω από 110 διασώσεις και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995 για την προσφορά του.

Διαχειρίστηκε το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» που βρίσκεται σε υψόμετρο 2100 μ. από το 1954 έως το 2001 με τη γερμανίδα σύζυγό του Ίρμχιλντ.  

 

Ο σεβασμός και η αγάπη που έτρεφε προς το βουνό των Θεών αποτελεί φάρο και οδηγό για τις επόμενες γενιές.

 

 
 
 

Τελευταία Νέα

Γιορτή Μητέρας 2021

Γιορτή Μητέρας 2021

Μαϊ 07, 2021 Rate: 0.00

Καλεντάρι

5ο Lailias Mountain Running

5ο Lailias Mountain Running

Μαϊ 09, 2021 Rate: 0.00

Levadia Virtual challenge RUN & BIKE

Levadia Virtual challenge RUN …

Μαϊ 10, 2021 Rate: 0.00

Αποτελέσματα