Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Jak2filter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/plugins/k2/jak2filter/jak2filter.php on line 25

Το Τρίαθλο γιορτάζει: 20 χρόνια Ολυμπιακής Διαδρομής

Σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το Τρίαθλο γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης Ολυμπιακής ιστορίας.

 

Ήταν Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν μπροστά από την περίφημη Όπερα του Σίδνεϋ 48 αθλήτριες έγραψαν ιστορία καθώς συμμετείχαν στην πρώτη εμφάνιση του Τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρότι τη δεκαετία του 1920 και 1930 υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τη διοργάνωση αγώνων τριάθλου στη Γαλλία (αγώνες με την ονομασία “Les Trois Sports”) επίσημα και σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου ο πρώτος αγώνας Τριάθλου έγινε στο Σαν Ντιέγκο το 1974. Σε λίγα μόλις χρόνια το άθλημα  κατάφερε να αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο και το 1989 έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ολυμπιακής/ κλασσικής απόστασης (1500 μέτρα κολύμβησης, 40χλμ ποδηλασίας και 10χλμ τρεξίματος) στην Αβινιόν της Γαλλίας. Το 1994 στην ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίστηκε η επίσημη ένταξή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε καθεστώς «δοκιμαστικής» παρουσίας.

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος και η μόνιμη παρουσία του στους Ολυμπιακούς αγώνες αποφασίστηκε να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες  του Σίδνεϋ το 2000. Μπορεί  το Τρίαθλο να δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ αλλά οι χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου Νέα Ζηλανδία (χρυσό και αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) και Αυστραλία ήταν αυτές που το αγκάλιασαν και το ανέπτυξαν ιδιαίτερα βοηθώντας το να γίνει πιο τηλεοπτικά ελκυστικό και πιο δημοφιλές. Η Αυστραλία που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «περήφανο αθλητικό έθνος» (proud sport nation) έχει αθλητική κουλτούρα «ήλιου και θάλασσας». Το Τρίαθλο εκφράζει αυτή την κουλτούρα και έτσι αποφασίστηκε συμβοιλικά το Τρίαθλο να είναι η πρώτη απονομή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000.

Ο Γιάννης Ψαρέλης, γεννημένος από Έλληνες μετανάστες στην Αδελαίδα της Αυστραλίας και πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Level 3) από την Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε εκείνη την ιστορική ημέρα στο Σίδνεϋ εργαζόμενος για περίπου 40 μέρες κάτω από ις οδηγίες του Competition Manager και πιο έμπειρου διοργανωτή αγώνων Τριάθλου του David Hansen.

O Γιάννης Ψαρέλης μας δήλωσε: «Ήταν ένα ονειρεμένο διήμερο για το Τρίαθλο με περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να έχουν συνωστιστεί το διήμερο (Σάββατο ο αγώνας των γυναικών και Κυριακή ο αγώνας των ανδρών) κατά μήκος των αγωνιστικών διαδρομών (κολύμβησης, ποδηλασίας, τρεξίματος) και να δημιουργούν ένα εορταστικό κλίμα που θύμιζε το Tour de France. Η επιλογή της Όπερας του Σίδνεϋ ως σημείο εκκίνησης, ζώνης αλλαγών και τερματισμού καθώς οι πολυάριθμες τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε ο David Hansen -και η ομάδα του- βοήθησαν στο να παρουσιαστεί με εξαιρετικό τρόπο το Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τηλεοπτικά και έτσι να εξασφαλίσει μόνιμα τη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

 

Γιάννης Ψαρέλης

 

 

Τεχνική προετοιμασία του Αγώνα

 

 

 

Τελετή Απονομών στις Γυναίκες

 

 

 

Διαδρομή Τρεξίματος, γεμάτη από κόσμο

 

 

 

Ζώνη Αλλαγών δίπλα από την Όπερα του Σίδνεϋ.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/item.php on line 285

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00