ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βράβευση του Γιάννη Σμαραγδή από τον σύλλογο μαραθωνοδρόμων Κρήτης

" Το πιο σπουδαίο γεγονός
στη ζήση ενός ανθρώπου
είναι να κάνει τ' όνομα
σημαία κάποιου τόπου"
Με τη παραπάνω μαντινάδα του Γιώργου Συμεωνίδη, μαραθωνοδρόμου , αντιστράτηγου ε.α. και με πολλά, ξεχωριστά και συμβολικά δώρα, βραβεύτηκε χθες, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου,  ο σπουδαίος  Κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής για την προσφορά του στον πολιτισμό του τόπου μας, από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης.


SMARAGDHS BRABEYSH2
Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00 στην αίθουσα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Ηρακλείου στην Πύλη Ιησού προς τιμή του Νίκου Καζαντζάκη. Ο καταλληλότερος χώρος- με θετική αύρα- από τη μόνιμη συλλογή του έργου του Ν. Καζαντζάκη- στη καρδιά των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Γιάννης Σμαραγδής που εισπράττει μόνο αγάπη σε κάθε του επίσκεψη στον τόπο του. Την εκδήλωσε προλόγισε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, με το χαρακτηριστικό λυρισμό του, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του ανθρώπου Γιάννη αλλά και την ιστορική σημασία του έργου του που ταξιδεύει ανά την υφήλιο. Ο Λουδοβίκος, με μια εμβληματική παρομοίωση, ανήγαγε το Γιάννη σε αρχαίο ραψωδό εξηγώντας, ότι δεν θα μπορούσε να ναι τίποτα άλλο από  περιπλανώμενο ραψωδό, ένας επαγγελματίας της αρχαιότητας που θα απήγγειλε μπροστά σε κοινό επικά ή λυρικά ποιήματα μεταφέροντας την εικόνα στο ακροατήριο του δηλ. τη μετέπειτα τέχνη της προβολής μέσω εικόνας στον κινηματογράφο.
SMARAGDHS BRABEYSH3
Η πιο ανθρώπινη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο Γιάννης Σμαραγδής ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης ενώ ο ίδιος, συγκινημένος αφιέρωσε τη βραδιά σε έναν αληθινό Μαραθωνοδρόμο αγάπης και προσφοράς στα παιδιά του παιδικού σταθμού Γαζίου, "που παρά τις αντιξοότητες της ζωής δεν σταμάτησε ποτέ να γελά " όπως χαρακτηριστικά είπε, τη Μαρία.
Το παρόν έδωσαν, τιμώντας το Γιάννη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Θεανώ Βρέντζου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Μ. Πλευράκης, ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Γ. Αεράκης, η κα. Μπαστάκη από την ΔΕΠΤΑΗ, ο κ. M. Μανταδάκης της Αναπτυξιακής Αρχανών - Αστερουσίων, εκπρόσωπος της ΣΕΑΠ, ο Δρ. Μ. Τσικριστσής, εκπρόσωποι του συλλόγου "Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές", οι συγγραφείς Χ. Ζωγραφάκη, Ε. Μανιουράκη και Γ. Παναγιωτάκης, η κα. Αγγελάκη -εκ μέρους του Γραφείου του βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, ο κ. Σαμιώτης από το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου Candia και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης.
SMARAGDHS BRABEYSH4
Τη σεμνή τελετή πλαισίωσαν με τη φωνή και τις μελωδίες τους το συγκρότημα ΕΡΑΝ, οι καλλιτέχνες Νίκος και Μάριος Ηλιάκης, Αντώνης Χαριτάκης και Αντώνης Σηφάκης, το ρεμπέτικο συγκρότημα των Βαγγέλη Κακουδάκη και Γιώργου Χαλκιαδάκη. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν κεράσματα από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Γέργερης "ΙΔΑΙΑ ΓΗ" , τσικουδιά και το εξαίρετο κρασί "SILVA" Δασκαλάκη.Υπεύθυνος της εκδήλωσης και οργανωτής ήταν ο Σπυρίδων Καμπαξής

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00

Pentelikon Marathon Trail Run - 3/12/2023

Pentelikon Marathon Trail Run - …

Δεκ 03, 2023 Rate: 0.00