ANATOMIA

Ο Αχίλλειος τένοντας (Εικ.1) είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Δεν περιβάλλεται από πραγ­ματικό τενόντιο έλυτρο, αλλά καλύπτεται από το παρατενόντιο έλυτρο, το πάχος του οποίου ποικίλει.

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία σύνθετη άρθρωση όπου η σταθερότητά της επιτυγχάνεται από ένα συνδυασμό οστικής γεωμετρίας και μυϊκών αλλά και συνδεσμικών στοιχείων της.

Αθλητικό Μασάζ

Ιουν Τρι 2016
Ετικέτες: / Κατηγορία Τραυματολογία

Το αθλητικό μασάζ δημιουργήθηκε αρχικά από την ανάγκη των αθλητών για την καλύτερη δυνατή επίδοσή τους, καθώς και για την γρήγορη αποκατάσταση μετά τα αγωνίσματα.Δεν χρειάζεται όμως να είστε αθλητές για να επωφεληθείτε απο τα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητικού μασάζ.

Κάταγμα καλείται η μερική ή ολική λύση της συνέχειας του οστού. Για να γίνει ένα κάταγμα,πρέπει να επιδράσει πάνω στο οστού σημαντική βία. Πολλές φορές όμως προκαλούνται κατάγματα από ασήμαντη βία σε οστού που παρουσιάζει κάποια παθολογία (κύστη, όγκος, οστεοπόρωση κτλ) (παθολογικά κατάγματα). Άλλοτε πάλι, κατάγματα προκαλούνται από μικρής έντασης βίας, η οποία δρα πολλές φορές πάνω σε ένα φυσιολογικό οστό και η οποία εάν επιδρούσε μία φορά, δε θα προκαλούσε κάταγμα (κατάγματα κοπώσεως).

Η πρώτη αρθροσκόπηση ποδοκνημικής σε πτωματικό παρασκεύασμα έγινε στην Ιαπωνία από τον Takagi το 1918 και το 1939 περιέγραψε μια αρθροσκοπική διερεύνηση της ποδοκνημικής.

Αρθροσκόπηση ώμου

Ιουλ Τρι 2015
Ετικέτες: / Κατηγορία Τραυματολογία

H αρθροσκόπηση του ώμου τα τελευταία χρόνια, έγινε αποδεκτή τόσο σαν διαγνωστική όσο και σαν θεραπευτική μέθοδος σε διάφορες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου Εικ.1. 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Ολική Aρθροπλαστική Iσχίου για Αρθρίτιδα Ισχίου με πολύ μικρή τομή

MIS - Minimal Invasive Hip Arthroplasty

 

Αρχικά , ο ασθενής παραπονείται για πόνο μετά από κόπωση στη μηροβουβωνική πτυχή ή στο γλουτό, ο οποίος επεκτείνεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Προοδευτικά ο πόνος εμφανίζεται μετά μικρή ή καθόλου δραστηριότητα. Ο ασθενής εμφανίζει χωλότητα και δυσκαμψία της άρθρωσης του ισχίου. Στα τελικά στάδια, το ισχίο είναι βραχύτερο και βρίσκεται σε σύγκαμψη, προσαγωγή και μόνιμη έξω στροφή. Ο ασθενής αδυνατεί να κόψει τα νύχια των ποδιών του, να φορέσει κάλτσες και να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του.

H χορήγηση (Platelet Rich Plasma, PRP), δηλαδή αυξητικών και όχι μόνων παραγόντων,είναι μια νέα βιολογική τεχνική στην ορθοπεδική και σε άλλες ειδικότητες.Το ανθρώπινο αίμα περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια (RedBloodCells), λευκά αιμοσφαίρια (White Blood Cells),πλάσμα και αιμοπετάλια. Όταν επέλθει τραυματισμός, ένα από τα πρώτα κύτταρα επισκευήςπου ταξιδεύουν στην περιοχή της κάκωσης είναι τα αιμοπετάλια.

Η  άθληση  στην  καθημερινή  ζωή  είτε  σε  ερασιτεχνικό (γυμναστήριο, 5Χ5 κτλ ) είτε  σε  επαγγελματικό  επίπεδο  έχει  οδηγήσει σε αύξηση των κακώσεων του γόνατος σε όλες τις ηλικίες. Τα είδη των κακώσεων ποικίλουν σημαντικά από απλές διατάσεις συνδέσμων, θλάσεις των μυών περιξ της άρθρωσης μέχρι και σε σοβαρές σύνθετες ρήξεις συνδέσμων και εκτεταμένες ενδαρθρικές βλάβες. Οι περισσότερες από τις βλάβες αυτές ιδίως η συνδεσμικές και ενδαρθρικές, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά μπορούν να οδηγήσουν σε συνεχόμα προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος και όχι μόνο, όπου στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό και αλλαγή των επαγγελματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του ασθενή και τελικά σε πρώιμη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα και μόνιμη δυσλειτουργία του γόνατος.

Ο Ώμος αποτελεί μια πολύπλοκη ανατομική περιοχή που περιλαμβάνει επιμέρους αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους και μύες.Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για την σωστή λειτουργία του ώμου. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δυσλειτουργεί τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει σα ντόμινο η λειτουργία της άρθρωσης με αποτέλεσμα την εγκατάσταση πόνου ο οποίος μπορεί εκτός από τον ώμο να αφορά  και γειτονικές περιοχές (Αγκώνας – Ράχη κ.α.).  Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ήπιος και περιστασιακός, ενδέχεται όμως να καταστεί πολύ έντονος και συνεχής σε βαθμός που να μην επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί το βράδυ.