Η Γυμναστική κάνει καλό στα οστά!

Η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει ουσιαστικά στην οστική πυκνότητα. Σε αντίθεση με ανθρώπους που έχουν επιλέξει την «καθιστική» ζωή, αυτοί που γυμνάζονται έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρά κατάγματα, σωματικές βλάβες από πτώσεις, ακόμα και οστεοπόρωση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτούς τους κίνδυνους καλό είναι μαζί με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο να προσθέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα λίγα λεπτά άσκησης.

 

Τα οστά, όπως και οι μύες, όταν ασκούνται γίνονται ολοένα και δυνατότερα. Αν τα οστά παραμένουν σε ακινησία ο εγκέφαλος δεν στέλνει μήνυμα να δυναμώσουν και να μεγαλώσουν και αυτό καταλήγει σταδιακά στην μείωση της οστικής πυκνότητας. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις ασκήσεις που είναι κατάλληλες για οστική ενδυνάμωση σε δυο κατηγορίες:

 

1) Ασκήσεις με μεταφορά βάρους του σώματος: Αυτός ο τύπος ασκήσεων γυμνάζει τους μύες και τα οστά ενάντια στη βαρύτητα. Ουσιαστικά, οι μύες κινούνται και ωθούν τα οστά σε ανάπτυξη. Άρα μια πίεση σε λογικά πλαίσια οδηγεί σε υγιή οστά. Για να καταλάβουμε τη σημασία της άσκησης, αρκεί να σκεφτούμε ότι το χέρι που χρησιμοποιούμε περισσότερο, έχει μια διαφορά 3-5% οστικής πυκνότητας από το άλλο.

 

Προτεινόμενες ασχολίες:

• Γιόγκα
• Χορός
• Τένις, Σκουός
• Πεζοπορία
• Γκολφ

 

2) Ασκήσεις με αντίσταση: Αυτό το είδος περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη, λάστιχα ή άλλα μηχανήματα ενδυνάμωσης που βρίσκουμε στα γυμναστήρια.

 

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε να ασκείστε. Τα οφέλη της γυμναστικής είναι ευεργετικά σε κάθε ηλικία. Και φυσικά δεν είναι μόνο ζήτημα ομορφιάς αλλά κυρίως υγείας. Η αύξηση της οστικής πυκνότητας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, σύστημα και διάρκεια. Αυτό που μένει είναι να επιλέξετε το είδος άσκησης που σας αρέσει και σας ταιριάζει! Καλή αρχή!

 

 

 

georfe kourlias

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer

Επιστημονικός Συνεργάτης LightLife

www.lightlife.gr

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι