Egg festival | 9 τρόποι μαγειρέματος που τα «σπάνε»!

«Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν τρως» λέει ο λαός και επειδή «δηλώνω» πάντα έτοιμη (σε αυτή την ζωή) να «σπάσω» αυγά, εκ πείρας, σου δίνω και 9 διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο για να τα «σπάσεις» αλλά να είναι πεντανόστιμα, σύμφωνα πάντα με τα γούστα του καθενός! Και … όλα αυτά, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην φας ένα καλομαγειρεμένο αυγό!

  1. - Για να φτιάξεις αυγά Sunny Side Up, τα σοτάρεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να σταθεροποιηθεί το ασπράδι και σερβίρεις με τον κρόκο να είναι υγρός.

  2. - Για τα αυγά Over Easy, σοτάρεις μέχρι να σταθεροποιηθεί το ασπράδι, τα γυρίζεις από την άλλη πλευρά και μαγειρεύεις για 30’’ δευτερόλεπτα ακόμα.

  3. - Τα αυγά Over Hard τα φτιάχνεις σοτάροντάς τα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κρόκος, έπειτα τα γυρίζεις από την άλλη πλευρά και τα αφήνεις στη φωτιά για 1’-2’ λεπτά ακόμη.

  4. - Τα αυγά Basted μαγειρεύονται μέχρι να σταθεροποιηθεί το ασπράδι. Μετά, ρίχνεις στο τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας νερό, τα σκεπάζεις και τα αφήνεις στη φωτιά για 1’-2’ λεπτά ακόμη.

  5. - Για να φτιάξεις αυγά σκραμπλ, τα σπας σε ένα μπολ, προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύεις με ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ζέστανε το αντικολλητικό σου τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πρόσθεσε λίγο λάδι ή βούτυρο, ώστε να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού. Ρίξε τα αυγά στο τηγάνι και όταν οι άκρες αρχίσουν να σταθεροποιούνται, ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να δημιουργηθούν μεγάλα, αφράτα κομμάτια αυγού.

  6. - Για να φτιάξεις ένα μελάτο βραστό αυγό, τοποθέτησέ το σε ένα κατσαρολάκι και πρόσθεσε κρύο νερό μέχρι το αυγό να καλυφθεί. Άνοιξε τη φωτιά και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, απόσυρε και άφησέ το στο νερό για 5’-6’ λεπτά. Αφαίρεσε το νερό και σέρβιρε.

  7. - Για να φτιάξεις ένα σκληρό βραστό αυγό, ακολούθησε την ίδια διαδικασία με το μελάτο αυγό, αλλά άφησέ το στο ζεστό νερό για 10’ λεπτά.

  8. - Αν θέλεις να φτιάξεις αυγά ποσέ, γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό, βάλε μια κουταλιά της σούπας ξίδι και άφησέ το στη φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Σπάσε το αυγό σε ένα μπολ και σταδιακά τοποθέτησέ το πάνω στο νερό, χωρίς να το βυθίσεις. Κράτησέ το έτσι για 30’’ δευτερόλεπτα. Έπειτα, ρίξε απαλά το αυγό στο νερό και μαγείρεψέ το για 3’ λεπτά.

  9. - Για να μαγειρέψεις τα αυγά σου στον φούρνο, πρέπει να τα τοποθετήσεις σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και άφησέ τα να ψηθούν στους 200°C για 15’-20’ λεπτά.

     

Αυτά από εμένα … όπως και να τα μαγειρέψεις, καλή απόλαυση!

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr

-