Γλυκοπατάτα vs Πατάτα! Let the game begin!

Μία συχνή ερώτηση που μου κάνουν οι άνθρωποι που παρακολουθώ και ελέγχω το βάρος τους, είναι η διαφορά ανάμεσα στην πατάτα και στην γλυκοπατάτα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η γλυκοπατάτα λόγω του ονόματός της, είναι μία τροφή πλούσια σε θερμίδες και αρκετά απαγορευτική ώστε να ενταχθεί στο διατροφικό τους πλάνο.

 

Παρακάτω θα σας δείξω τις διαφορές τους:

 

  Γλυκοπατάτα Πατάτα
Μερίδα: 1 φλιτζάνι, μαγειρεμένη, με τη φλούδα 1 φλιτζάνι, μαγειρεμένη, με τη φλούδα
Θερμίδες: 180 θερμίδες 188 θερμίδες
Λίπος: 0.3γρ 0.3γρ
Πρωτεΐνη: 4γρ 4.2γρ
Υδατάνθρακες: 41.4γρ 42.2γρ
Φυτικές Ίνες: 6.6γρ 4.2γρ
Ποτάσιο: 950mg 108 mg
Βιταμίνη A: 128% DV <1% DV
Βιταμίνη C: 65% DV 42% DV
Βιταμίνη B6: 29% DV 21% DV

 

Η γλυκοπατάτα έχει παρόμοια θερμιδική απόδοση με την πατάτα. Διαφέρουν στην  διατροφική τους σύσταση διότι η γλυκοπατάτα περιέχει 50% περισσότερες φυτικές ίνες, πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α, περισσότερη βιταμίνη C και βιταμίνη Β6 καθώς και περισσότερο ποτάσιο.

 

Οι αριθμοί είναι μόνο ένα μέρος της διαφοράς τους. Τόσο η γλυκοπατάτα όσο και η πατάτα περιέχουν διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται ότι έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μια αναφορά του USDA από το 2007, εκθέτει ότι η τιμή ORAC (περιεκτικότητα των τροφίμων σε αντιοξειδωτικά) της γλυκοπατάτας είναι 26% υψηλότερη από αυτή μιας τυπικής πατάτας.

 

Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα της, υποδεικνύει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Μερικές ποικιλίες πατάτας φαίνεται ότι περιέχουν φαινολικά συστατικά που ανταγωνίζονται αυτά από το μπρόκολο ή από τα λαχανάκια Βρυξελλών.

 

Η επιλογή μου είναι η  γλυκοπατάτα!

Πρέπει «να δώσω τα σκήπτρα» στη γλυκοπατάτα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α. Η σημασία της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας και τα συμπτώματα από την έλλειψή της, αποτελούν σημαντικούς λόγους για να προσέχουμε ώστε να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες.

 

Χρειάζεται να σημειωθεί, όμως, ότι και η γλυκοπατάτα και η πατάτα είναι εξαιρετικές επιλογές, αρκεί να καταναλώνεις τις μορφές τους που έχουν υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Αυτό σημαίνει να τις αγοράζεις φρέσκιες και με τη φλούδα τους, να τις καθαρίζεις καλά, να τις ψήνεις (ή να τις μαγειρεύεις στον ατμό) ώστε να μεγιστοποιείς την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών τους. Απέφυγε το βράσιμο τους, διότι μερικά φυτοθρεπτικά συστατικά είναι υδατοδιαλυτά και θα χαθούν στο νερό του μαγειρέματος.

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι