Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Jak2filter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/plugins/k2/jak2filter/jak2filter.php on line 25

Το «Ουράνιο Τόξο» στο πιάτο σας: Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα Χρώματα στα Τρόφιμα!

Κίτρινο, κόκκινο και μπλε είναι φαινομενικά ακίνδυνα, βασικά χρώματα όταν τα δει κανείς στη φύση ή γύρω του.Αλλά όταν μιλάμε για το χρώμα των προσθέτων στα τρόφιμα, μερικοί άνθρωποι έχουν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλειά τους. Τα χρώματα είναι για τα τρόφιμα πραγματικά μια απειλή για την υγεία σας;

 

Τα χρώματα είναι ασφαλή για τα τρόφιμα;

Η ασφάλεια των χρωστικών των τροφίμων έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των ετών. Παρά τις ανησυχίες αυτές, ένα μεγάλο μέρος της  επιστημονικής κοινότητας  υποστηρίζει την ασφάλεια των χρωστικών των τροφίμων.

 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει βρει τα χρώματα των τροφίμων που επιτρέπονται  στις ΗΠΑ ώστε  να είναι ασφαλές για χρήση, σε προϊόντα τροφίμων και ποτών σε  επιτρεπόμενα επίπεδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό του FDA, όλα τα πρόσθετα χρώματα υπόκεινται σε έγκριση από τον FDA πριν χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα. ( IFIC Ιδρύματος και της FDA, 2010).

 

Γιατί στα τρόφιμα προστίθενται χρώματα;

Τα χρώματα των τροφίμων που προστίθενται στα προϊόντα έχουν σκοπό, να μειώσουν την απώλεια του χρώματος από την επαφή των προϊόντων με το φως ή με τις ακραίες θερμοκρασίες. Χρησιμοποιούνται συχνά, για να εμπλουτίσουν το χρώμα ή να περιορίσουν τις χρωματικές διαφορές που υπάρχουν φυσιολογικά στα τρόφιμα.

 

Μήπως τα χρώματα των τροφίμων προκαλούν υπερκινητικότητα; (ADHD)

Μερικοί ανησυχούν για την εμφάνιση της ADHD -Attention Deficit-Hyperactivity Disorder- (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας) σε παιδιά, που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε χρωστικές ουσίες. Το FDA, αξιολόγησε πρόσφατα όλες οι ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των χρωμάτων των τροφίμων και της διαταραχής ADHD που έχουν διεξαχθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρώματα των τροφίμων προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά (FDA, 2011).

 

Μερικοί ερευνητές προτείνουν περαιτέρω εξέταση, και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) έχει δηλώσει ότι τα παιδιά τόσο με διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ή ευαισθησία και ADHD μπορούν να ωφεληθούν από τον περιορισμό ή την εξάλειψη των χρωστικών τροφίμων από τη διατροφή τους. Επισκεφθείτε κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο, εάν σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σας.

 

Υπάρχουν μελέτες πάνω από 30 χρόνια, με στοιχεία που βασίζονται στην σχέση συνθετικών και «φυσικών» χρωμάτων στα τρόφιμα, που επιτρέπονται για καθημερινή χρήση σε τρόφιμα και ποτά. Έτσι, όταν στέκεστε στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ, μπορείτε να είστε ευτυχείς ότι υπάρχουν ασφαλείς και πολύχρωμες επιλογές τροφίμων, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία σας.

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/item.php on line 285

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00