35ος ΑΜΑ. 35 χρόνια ιστορία, 35 ημέρες μέχρι την εκκίνηση

Στις 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών ο οποίος διαγράφει την δική του ιδιαίτερη ιστορική τροχιά στον διεθνή αθλητικό χώρο.

 

Με την ευκαιρία της 35χρονης πορείας σας παρουσιάζουμε για τις επόμενες 35 ημέρες ημέρες την ιστορική διαδρομή του ενώ ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τι συνέβη, όμως, στον 1ο Μαραθώνιο, 35 χρόνια πριν; Πώς ξεκίνησαν όλα; Και πόσα άλλαξαν σ’ αυτό το διάστημα; 

 

Ο «1ος Διεθνής Αγωνιστικός Μαραθώνιος Δρόμος Ειρήνης», αφιερωμένος στον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 1983 με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ. Στην εκκίνηση βρέθηκαν 800 δρομείς, από τους οποίους τερμάτισαν οι 304. Νικητές αναδείχθηκαν ο Πατρινός Φάνης Τσιμιγκάτος (2:28:18) και η Μεταξία Μπερτζελέα (3:35:52). 

 

Η μετάβαση στη νέα εποχή του αγώνα δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα, προκρίθηκε μια ασυνήθιστη λύση: πραγματοποιήθηκαν δύο Μαραθώνιοι στην ίδια διαδρομή, και μάλιστα με επιτυχία. Ο δεύτερος αγώνας, ο «Επί χρήμασι Διεθνής Αγώνας Μαραθωνίου», ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τον πρώτο, με 1.200 συμμετέχοντες. Την κορδέλα του τερματισμού έκοψαν ο Άγγλος Martin J. McCarthy και η Δανή Hanne Jensen, ενώ οι πρώτοι Έλληνες που τερμάτισαν ήταν ο Μανώλης Τσισμενάκης (2:56:32) και η Αθανασία Μενούνου (4:40:36).

 

Πηγή: Γραφείο τύπου ΣΕΓΑΣ

 

Αποτελέσματα

Περισσότερα

Καλεντάρι

Instagram Feed