ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Μεταγωνιστικό δελτίο τύπου Olympus Mythical Trail 2016!

Την πέμπτη του διοργάνωση συμπλήρωσε αυτές τις μέρες ο Olympus Mythical Trail στον Όλυμπο. Ο αγώνας που γρήγορα κέρδισε τη φήμη του πιο σκληρού ελληνικού ultra trail τέλειωσε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, 2 Ιουλίου 2016, με πάνω από 120 αθλητές να περνούν νικητές από την αψίδα του τερματισμού στο παραμυθένιο δάσος του Αηγιάννη, στο Λιτόχωρο.

 

Ο φετινός 5ος αγώνας κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ που όλα έδειχναν ότι δεν θα άντεχαν για μια ακόμα χρονιά: επιδόσεις, συμμετοχές και μια σειρά από στατιστικά, καταρρίφθηκαν και βελτιώθηκαν, δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής στην οποία μπήκε φέτος ο αγώνας και την οποία σηματοδότησε η μετατόπιση του γεγονότος στο άλσος του Αηγιάννη!

Μεγάλος νικητής του φετινού αγώνα, ο Βούλγαρος πρωταθλητής Andrey Gridin, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ διαδρομής κατά 20 λεπτά, με επίδοση 14:36:00. Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, ο Αργύρης Βαμβακίτης έκανε μια καταπληκτική κούρσα και πέτυχε μια εξαιρετική επίδοση (15:38:25) αποδεικνύοντας ότι οι πρόσφατες εμφανίσεις του σε αγώνες δεν ήταν τυχαίες. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Παύλος Μαυρογιάννης (16:14:55), αθλητής με περγαμηνές στα ελληνικά ultra τα τελευταία χρόνια. Στις γυναίκες, η Ελληνίδα Βάσω Σταύρου κέρδισε σχετικά εύκολα με 19:59:40 βελτιώνοντας την ατομική της επίδοση στον αγώνα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Βουλγάρα Mariya Nikolova (21:06:43) και στην τρίτη η Ρουμάνα Adriana Dancu (22:19:10).

Ο αγώνας εξελίχθηκε ομαλά, παρά τα σημάδια επιδείνωσης λίγο πριν την εκκίνηση, που δόθηκε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 1 Ιουλίου, από τον Αηγιάννη. Μια εξαιρετικά γρήγορη ανάβαση για όλους τους αθλητές στο πρώτο τμήμα μέχρι το Λιβαδάκι (Κ-10) προκάλεσε στομαχικές διαταραχές σε πολλούς αθλητές, οι οποίοι αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ή και να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ο Gridin προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά, η οποία μέχρι τα Πριόνια (Κ-18) καλύφθηκε από τους αθλητές που ακολουθούσαν και μέχρι το Λιτόχωρο (Κ-32), όταν είχε ήδη πέσει η νύχτα, η σειρά άλλαξε, με πρώτο πλέον τον Παναγιώτη Γούναρη αλλά και τους Gridin και Μαυρογιάννη σε απόσταση αναπνοής! Η συνέχεια δικαίωσε τον Βούλγαρο αθλητή, ο οποίος διατήρησε σταθερό ρυθμό και μετά την Κορομηλιά (Κ-45) πέρασε τον Γούναρη, που αντιμετώπιζε στομαχικά προβλήματα ενώ άφησε σταδιακά πίσω τον Μαυρογιάννη κι έτσι συνέχισε μόνος, χωρίς κάποιον ανταγωνιστή της πρωτιάς κοντά του. Σε μια ξάστερη νύχτα, ο Gridin πέρασε σαν φάντασμα στα σκοτάδια από τις κορυφές και η καινούργια μέρα χάραξε γι αυτόν μετά το 70ο χιλιόμετρο, όταν κατηφόριζε τα περιβόητα «Σαράντα Καγκέλια». Η συνέχεια ήταν λογική για τον Andrei, ο οποίος φαίνεται ότι είχε τεράστια αποθέματα δυνάμεων ακόμα. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μέση ωριαία ταχύτητα μεταξύ 70ου και 80ου χιλιομέτρου, η οποία ήταν διψήφια και ήταν ο μοναδικός αθλητής στον αγώνα που σε κάποιο τμήμα του έβγαλε διψήφιο αριθμό!

Από τα πολλά αξιοσημείωτα του αγώνα και ο τερματισμός δύο αθλητών που πρωταγωνίστησαν αρχικά αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισαν σοβαρά στομαχικά προβλήματα. Ο Παναγιώτης Γούναρης και ο Βαγγέλης Μπάκας, ξεκινώντας εκ νέου την προσπάθειά τους από τη μέση του αγώνα (Πετρόστρουγκα), τερμάτισαν περπατώντας χέρι-χέρι, για να αποδείξουν ότι πέρα από τη νίκη και τη διάκριση, ένας αγώνας αποτελεί μια υπέρβαση προσωπικών ορίων. Αυτή την υπέρβαση έκαναν αρκετοί αθλητές από τη μέση της κούρσας και πίσω, όταν ξέσπασε δυνατή καταιγίδα με χαλαζόπτωση για πάνω από μία ώρα, στο τελευταίο ένα τρίτο της διαδρομής. Πολλοί είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν αλλά στο τέλος και καθώς η καταιγίδα υποχώρησε, ξεκίνησαν και πάλι την προσπάθειά τους βρεμένοι μέχρι το κόκαλο, με σκοπό να φτάσουν μέχρι το τέρμα.

Από φέτος, η διοργάνωση θέσπισε το «έπαθλο των διδύμων» σε αντικατάσταση του ομαδικού, θέλοντας να επιβραβεύσει την πραγματική ομαδικότητα και αλληλεγγύη, μέσα από την συνεχή συντροφικότητα που επιδεικνύουν όσοι αθλητές κινούνται μαζί σε όλο τον αγώνα. Φέτος, πρώτη χρονιά του επάθλου των διδύμων, το δίδυμο των Κώστα Ραμματά και Ηλία Καραϊωσήφ, κέρδισαν με επίδοση 20:32:55. Η διοργάνωση συγχαίρει ωστόσο και όλους εκείνους επίσης, που κινήθηκαν συντροφικά μέσα στον αγώνα, εξαίροντας τις αξίες της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας, αξίες πολύτιμες στην ανοιχτή φύση αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Συνολικά, εκκίνηση πήραν 158 αθλητές από 10 χώρες, από τους οποίους τερμάτισαν εμπρόθεσμα οι 121 ή ποσοστό 75%, θετικό ρεκόρ στις πέντε μέχρι σήμερα διοργανώσεις. Με τον πρώτο αθλητή να τερματίζει σε 14:36 και τον τελευταίο σε 27:57, η μέση επίδοση φέτος κυμάνθηκε στις 23:25, χρόνος αρκετά πιο αργός από τον αντίστοιχο περσινό. Οι ξένες συμμετοχές έφτασαν στο 15% ενώ εκείνες των γυναικών ούτε φέτος ξεπέρασαν το φτωχό 6%. Τα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα, δημοσιεύονται ήδη στην ιστοσελίδα του ΟΜΤ.

Φέτος, για πρώτη χρονιά στην πεντάχρονη ιστορία του, ο ΟΜΤ φιλοξενήθηκε στο νέο του «σπίτι», το Δημοτικό Άλσος του Αηγιάννη, στο οποίο θα συνεχίσει την πορεία του στο μέλλον, προσφέροντας στους καλεσμένους του το απόλυτο κλίμα επαφής με τη φύση. Η διοργάνωση πιστεύει ότι στο άμεσο μέλλον, ο χώρος αυτός θα αποτελέσει την καρδιά του γεγονότος, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει ως αρχή και τέλος αυτό το δάσος, που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Στους 11 σταθμούς υποστήριξης αλλά και σε αρκετά ακόμα σημεία ελέγχου και καταγραφής, εργάστηκαν άοκνα πάνω από 150 εθελοντές, προσφέροντας υπηρεσίες με γνώση, υπευθυνότητα και εγκάρδια διάθεση, γεγονός που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους αθλητές. Η διοργάνωση χρωστά την επιτυχία του αγώνα στο Σώμα των εθελοντών και είναι ευγνώμων για την προσφορά τους. Επιπλέον, πολύτιμες για μια ακόμα φορά ήταν και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και επικοινωνιών, που πρόσφερε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ). Θερμές ευχαριστίες επίσης, αποδίδονται στους διαχειριστές των καταφυγίων που χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν τους σταθμούς, στους τοπικούς χορηγούς, όπως και στον Δήμο Δίου Ολύμπου, που στήριξαν για μια ακόμα χρονιά με τις δυνάμεις τους το γεγονός, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη για τον τόπο τους και κάθε τι θετικό που διαδραματίζεται εκεί.

Η 6η διοργάνωση του Olympus Mythical Trail θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου του 2017, για μέχρι 200 αθλητές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Περισσότερες ανακοινώσεις σχετικά, θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις, για κανονισμούς, ημερομηνίες και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια αφορά τη διαδικασία εγγραφής ή συμμετοχής.

Καλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους του Olympus Mythical Trail και ραντεβού το Σεπτέμβρη με το 2ο Lost Trail

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι